­ Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat - KNHS

Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat

Geplaatst op 25 januari 2021 in Dressuur & Para en KNHS

Elke week lees je op onze website over beter leren paardrijden. Vandaag nuttige informatie voor de wat meer gevorderde ruiter die zijn paard via training verder wil ontwikkelen. Hoe kan je je paard prikkelen om toch iets meer te geven, zonder dat je te veel inspanning vraagt waardoor het paard overbelast wordt? Op welke manier kan je je paard het beste rijden om zijn spieren te ontwikkelen en zijn lijf te gymnastiseren?

Een paard moet altijd weer een beetje geprikkeld worden om tot net iets meer inspanning te komen dan hij uit zichzelf aanbiedt. De juiste verhouding tussen deze inspanning en de ontspanning geeft het beste trainingsresultaat, uiteraard in samenwerking met de juiste verzorging en voeding. De oorzaak van veel blessureleed is het overschrijden van de grens door te veel inspanning te vragen. Het gevolg is een negatieve spiraal van vermoeidheid: ongecontroleerde beweging, overbelasting en zelfs blessures. Kijk dus altijd goed naar het paard en leer hem kennen. Het ene paard is misschien kleinzerig, terwijl het andere uit werklust door reële pijn heen loopt. Leer zoiets te herkennen en weet waar de grens ligt.

Spierontwikkeling vindt plaats doordat vanuit de ontspanning wordt aangespannen. In de dressuur betekent dit dat je met lichte, veerkrachtige teugeldruk opvangt wat je aan de achterkant van het paard in de takt van de beweging hebt geactiveerd. Het ondersteuningsvlak wordt dan vanuit de achterhand verkleind. Hoe kleiner het ondersteuningsvlak wordt vanuit de aanspanning van de achterhand, hoe meer gewicht de achterbenen van je paard overnemen en hoe groter de draagfase wordt. Hoe groter de draagfase van het achterbeen, des te meer verzameld evenwicht er komt in het paard. Dit kost extra aanspanning van de spieren, met als gevolg extra gevoeligheid van het paard voor jouw hulpen. Hierdoor wordt de ruiterinvloed groter, ook voor wat betreft de gewichtshulpen. Jij kunt, naarmate jullie beter getraind raken, steeds kleinere hulpen geven en meer reactie van je paard verwachten op je hulpen.

Het paard moet ‘door de hele bovenlijn’ (van nek tot spronggewricht) gereden worden en niet uitsluitend door de hals. Als de nek het hoogste punt van de hals is, ontstaat een actieve aanspanning van de hele bovenlijn van het paard. Van de nek, over de rug, over de achterhand, tot aan het spronggewricht. Het oprekken van de bovenlijn is nodig om het achterbeen verder onder te laten treden (meer tot dragen te komen). Voor optimale oprekking van de bovenlijn moet het bekken van je paard achterover kantelen. Dit geeft een extra oprekken van de rug, lendenen, kruis en broekspieren en tevens rugwelving. Wanneer jij je dit plaatje voorstelt, wordt het duidelijk dat het afbuigen aan de voorkant niet een op zich staand iets is, maar gepaard gaat met het onderbrengen van de achterhand. Wanneer het paard uitsluitend rond aan de voorkant wordt gemaakt, heeft dit vaak tot gevolg dat het kruis omhoog komt en het achterbeen niet meer ondertreedt.

Heb je vragen over de training van je paard? Vraag je instructeur om je te helpen. 

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
Op- en afstijgen
Beugels op maat maken
De Zit
De stap
De draf
De galop   
De Hulpen
Gewichtshulp
Beenhulpen
Teugelhulpen
Regels in de rijbaan
Het correct rijden van wendingen
Sturen
Buiging en stelling
Halsstrekken   
Ontspanningsoefeningen
Activiteit en impuls
Tempowisselingen       
Overgangen rijden       
Verruimen
De Middendraf
Doorzitten
Voltes rijden
Halthouden en groeten
Aanleuning en nageeflijkheid
Wijken voor het been  
Hoofd- Halshouding     
Rechtrichten
Het evenwicht van het paard
Schoudervoor
De verzameling

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
    Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
  • Longines FEI WBFSH Dressage World Breeding Championship for Young Horses: uitstekende opstap richting topsport
    Longines FEI WBFSH Dressage World Breeding Championship for Young Horses: uitstekende opstap richting topsport
  • Formats Wereldkampioenschap Herning
    Formats Wereldkampioenschap Herning