Geplaatst op 15 juni 2020 in Dressuur & Para
Het is weer tijd voor je wekelijkse dressuurupdate! Deze week staat het halsstrekken centraal. Halsstrekken is een middel om een paard tot ontspanning te brengen, zijn er nog meer redenen om je paard zijn hals te laten strekken? En hoe moet je dat dan doen? Sommige paarden vinden het lastig om hun hals te strekken, wat doe je dan?
Bij correct halsstrekken brengt het paard de hals geleidelijk naar voren en naar beneden. Hij blijft met een lichte verbinding vloeiend en regelmatig doorlopen. Het paard moet hierbij met voldoende impuls gaan en in balans blijven. Het tempo blijft gelijk aan het tempo dat het paard had voor het halsstrekken. De neus is hierbij ongeveer op kniehoogte. Het paard vertoont hierbij in zijn totaliteit een losgelaten beeld terwijl de passen iets ruimer/groter worden. Belangrijk is dat de ruiter altijd verbinding met de mond blijft houden tijdens het halsstrekken. Halsstrekken is een middel om een paard tot ontspanning te brengen.
Doel van halsstrekken
Het paard de hals laten strekken
Halsstrekken: hoe doe ik dat?
Maak het paard nageeflijk door met een actief inwerkende kuit naar een licht weerstand biedende hand toe te rijden. De binnenhand geeft een ophouding, gevolgd door de buitenhand. Op het moment dat het paard naar beneden komt, houd je verbinding met de mond. De teugels mogen niet losgegooid worden.
Moeilijkheden bij het halsstrekken
Heb je nog vragen over het halsstrekken of heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan je instructeur om te je helpen.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Regels in de rijbaan
De Middendraf
Wijken voor het been
De verzameling
Buiging en stelling
Voltes rijden
Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: Leren paardrijden