­ Leren paardrijden: Halsstrekken - KNHS

Leren paardrijden: Halsstrekken

Geplaatst op 15 juni 2020 in Dressuur & Para

Het is weer tijd voor je wekelijkse dressuurupdate! Deze week staat het halsstrekken centraal. Halsstrekken is een middel om een paard tot ontspanning te brengen, zijn er nog meer redenen om je paard zijn hals te laten strekken? En hoe moet je dat dan doen? Sommige paarden vinden het lastig om hun hals te strekken, wat doe je dan?

Bij correct halsstrekken brengt het paard de hals geleidelijk naar voren en naar beneden. Hij blijft met een lichte verbinding vloeiend en regelmatig doorlopen. Het paard moet hierbij met voldoende impuls gaan en in balans blijven. Het tempo blijft gelijk aan het tempo dat het paard had voor het halsstrekken. De neus is hierbij ongeveer op kniehoogte. Het paard vertoont hierbij in zijn totaliteit een losgelaten beeld terwijl de passen iets ruimer/groter worden. Belangrijk is dat de ruiter altijd verbinding met de mond blijft houden tijdens het halsstrekken. Halsstrekken is een middel om een paard tot ontspanning te brengen.

Doel van halsstrekken

 • Het tot algehele ontspanning brengen van het paard.
 • Als beloning voor het paard.
 • Als controle of het paard goed gereden wordt.
 • In balans leren lopen.
 • Sterker maken van de spieren van de bovenlijn.

 

Het paard de hals laten strekken

Halsstrekken: hoe doe ik dat?
Maak het paard nageeflijk door met een actief inwerkende kuit naar een licht weerstand biedende hand toe te rijden. De binnenhand geeft een ophouding, gevolgd door de buitenhand. Op het moment dat het paard naar beneden komt, houd je verbinding met de mond. De teugels mogen niet losgegooid worden.

Moeilijkheden bij het halsstrekken

 • Strekt het paard de hals maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet, dan zul je opnieuw en sterker moeten inwerken. Rijd je paard naar de aanleuning toe en probeer het opnieuw.
 • Wanneer de ruiter te weinig balans of coördinatie tussen been en hand heeft, kan het paard verstijven in de bovenlijn en als gevolg hiervan problemen hebben bij het halsstrekken.
 • Ook kan de lichaamsbouw van het paard de oorzaak zijn van de problemen met halsstrekken. Als een paard bijvoorbeeld een korte, stijve en/of hoog ingestoken hals heeft, zal hij moeilijk naar beneden te rijden zijn.
 • Een andere oorzaak van problemen bij het halsstrekken kan liggen in een mechanische en/of veterinaire tekortkoming bij het paard.
  Het kan ook zijn dat het paard te weinig heeft gewerkt en geen behoefte heeft aan halsstrekken. In dat geval is het halsstrekken ook niet nodig. Vooral bij paarden die niet voldoende in balans lopen en als gevolg hiervan het tempo verhogen tijdens het halsstrekken, kan het werken op de volte helpen om hier verbetering in te brengen. 

Heb je nog vragen over het halsstrekken of heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan je instructeur om te je helpen.

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:

De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Regels in de rijbaan
De Middendraf
Wijken voor het been
De verzameling
Buiging en stelling
Voltes rijden

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

 • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
  Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
 • Wisseling proeven Paardrijden.nl
  Wisseling proeven Paardrijden.nl
 • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender