Geplaatst op 19 oktober 2020 in Dressuur & Para
Elke maandag lees je meer over dressuur. Vandaag lees je meer over de hoofd- en halshouding van het paard. Wat zijn de verschillende houdingen en hoe zie je dat een paard juist gereden wordt?
Een afgericht paard moet ‘aan de teugel’ gaan.
Een paard is echter niet ‘aan’ maar ‘achter de teugel’ als hij zich onttrekt aan de teugelwerking door het hoofd te diep en naar achteren te brengen, zich opkrult. Een paard gaat ‘tegen de hand’ als hij zich onttrekt door hals, nek en kaak stijf te maken en hoofd en hals vooruit te steken.
Een jong paard laat zich wel dragen op de hand. Het ‘hangt op de hand’, net als soms een lui of moe paard. De beste controle om te bewijzen dat het paard in evenwicht onder de ruiter is, is door lange teugel te geven. Als je paard dan in evenwicht blijft, zijn er twee mogelijkheden:
Het paard gaat in dezelfde gang en in hetzelfde ritme door en strekt de hals of – en dat is dikwijls het bewijs van volkomen ontspanning – hij gaat gewoon in stap over.
Een paard dat juist is gereden, zal na het werk een rustige stap aan de vrije teugel laten zien, met grote passen, niet overhaast maar wel de neus naar voren en naar beneden.
Hoe zie je dat een paard goed gereden wordt?
De correcte houding van het paard
Een paard dat niet op de juiste manier wordt gereden, loopt:
'onjuiste' hoofd- halshouding
Heb je moeite met de juiste hoofd- halshouding van je paard of heb je nog vragen hierover? Vraag je instructeur om je te helpen.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Halthouden en groeten
Regels in de rijbaan
De Middendraf
Wijken voor het been
De verzameling
Buiging en stelling
Voltes rijden
Halsstrekken
De galop
Rechtrichten
Sturen
Tempowisselingen
Ontspanningsoefeningen
Overgangen rijden
Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: Leren paardrijden