­ Leren Paardrijden: Omstandigheden die afstanden in het parcours kunnen beïnvloeden - KNHS

Leren Paardrijden: Omstandigheden die afstanden in het parcours kunnen beïnvloeden

Geplaatst op 28 september 2020 in Springen

Elke week lees je meer over springen in de rubriek ‘Leren Paardrijden’. Vandaag lees je meer de omstandigheden die afstanden in het parcours kunnen beïnvloeden. Een losse bodem beïnvloedt bijvoorbeeld het tempo van je paard en daarmee ook de afstanden. Hieronder lees je met welke invloeden je nog meer te maken kunt krijgen in het parcours.

De bodem
De beste bodem is een stevige en stroeve bodem waarin iets veerkracht zit. Paarden kunnen zo veel sprongkracht ontwikkelen en hebben in de wendingen en afzet veel grip om de bodem. Een losse bodem beïnvloed het tempo en dus ook de afstanden. Op een losse bodem zal de parcoursbouwer de afstanden korter zetten dan normaal. Een losse bodem kan je paard ook wat angstig maken. Dat kan ook het geval zijn bij een gladde bodem. Paarden gaan op een gladde bodem wat verkrampter springen en hebben hierdoor behoefte aan kortere afstanden.

Wendingen
Een sprong kort na een wending zal wat tempoverlies opleveren. Een sprong aan het einde van een lange lijn maakt de galop vaak langer zodat het moeilijker wordt de juiste afstand te vinden.

Omgeving
De omgeving van de springpiste en wat daar allemaal te zien is, kan van invloed zijn op je paard. Afstanden kunnen moeilijker worden als hij bijvoorbeeld heel kijkerig is en zich daardoor kleiner maakt. Galoppeer daarom even het terrein rond zodat je paard de omgeving kan zien voordat je aan je parcours begint.

Plaats van de hindernis
Wanneer hindernis 1 bijvoorbeeld vanaf de uitgang aangereden moet worden dan is dat moeilijk voor onervaren paarden die graag weer de ring uit willen. Die zullen korter springen dan wanneer ze richting uitgang springen.

Enge hindernis
Een ervaren paard zal over een massief uitziende hindernis vaak mooi hoog springen. Terwijl een onervaren of jong paard het voorwaartse in zijn sprong wat zal verliezen omdat hij de hindernis bijvoorbeeld eng vindt.

Heb je nog vragen over het rijden van afstanden in het parcours onder verschillende omstandigheden? Vraag je instructeur om je te helpen.

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
Fasen van een sprong
Grondtempo, controle en ritme bij het springen
Parcoursverkennen en rijden
Springtermen
Springtechniek van het paard
Combinaties en lijntjes
Afstanden tussen de hindernissen
De galop van een springpaard
Springtermen deel 2
Springoefeningen
Weigeren en stoppen
Passend naar de sprong rijden
Springtraining: in-uitjes

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten €27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar €15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
    Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
  • Datum NK Springen 2022 in Deurne bekend
    Datum NK Springen 2022 in Deurne bekend
  • Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
    Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021