Geplaatst op 22 april 2019 in Dressuur & Para en KNHS
Het is weer tijd voor je wekelijkse dressuur update! Vandaag gaan we weer even terug naar de basis. Als je wilt paardrijden, dan moet je er natuurlijk eerst opkomen en natuurlijk ook weer netjes afstappen als je klaar bent. Het ziet er zo makkelijk uit dat opstappen.. maar heb je wel eens iemand gezien die dat zonder uitleg voor de eerste keer probeert? Dat valt nog niet mee! Ook voor het paard is dat in de meeste gevallen niet erg prettig. Daarom vandaag: Hoe stap je eigenlijk netjes op en af?
Voordat je kunt opstijgen is het handig als de stijgbeugelriemen op jouw lengte zijn. De juiste lengte is lastig in te schatten als je er niet op zit. Er is een trucje voor. Houd je arm gestrekt langs de riem, met de beugel onder je oksel en je vingers helemaal bovenaan bij de haak. Als de beugel precies onder je oksel komt, klopt het meestal aardig. Vraag je instructeur om je hiermee te helpen.
Als je paard is aangesingeld (de singel van het zadel is aangetrokken), kun je opstijgen. Vraag ook hierbij hulp. Gebruik een krukje of een ander opstapje. Dat is beter voor de rug van het paard. Is dat er niet, zorg dan dat iemand aan de andere kant het zadel tegenhoudt.
Opstijgen
Afstijgen
Heb je hulp nodig bij het op- of afstijgen of heb je nog vragen hierover? Vraag je instructeur om je te helpen.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Halthouden en groeten
Regels in de rijbaan
De Middendraf
Wijken voor het been
De verzameling
Buiging en stelling
Voltes rijden
Halsstrekken
De galop
Rechtrichten
Sturen
Tempowisselingen
Ontspanningsoefeningen
Overgangen rijden
Hoofd- Halshouding
Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Foto: www.arnd.nl