­ Leren paardrijden: Parcoursverkennen en rijden - KNHS

Leren paardrijden: Parcoursverkennen en rijden

Geplaatst op 07 oktober 2019 in Springen

Elke week geven we je handige praktische tips in de reeks Leren Paardrijden. De komende maanden staat het springen centraal. Als je meedoet aan een springwedstrijd, dan begin je met het verkennen van het parcours. Waar moet je op letten en hoe zit dat ook alweer met binnenkomen, halthouden en groeten?

Voorafgaand aan het rijden van een springparcours verken je het parcours te voet. Een goed begin is het halve werk, dus neem genoeg tijd om het parcours te verkennen. Kijk eerst waar de startlijn is geplaatst en waar de jury zich bevindt. Bedenk waar je wilt halthouden om te groeten en hoe je vanaf die plek in een vloeiende lijn recht op de eerste hindernis kunt aanrijden. Loop de lijnen die de parcoursbouwer heeft bedacht. Snijd tijdens het lopen geen bochten af, maar loop precies de route die je straks ook met je paard wilt volgen. Op deze manier kan je het beste zien hoe je goed voor de hindernis kunt uitkomen. Meet in combinaties en dubbelsprongen de afstand tussen de hindernissen zodat je weet hoeveel galopsprongen je tussen de hindernissen moet maken. Vergeet niet goed te kijken waar de finishlijn is.

Het parcours binnenkomen, halthouden en groeten
Als je de ring binnenkomt voor een springwedstrijd, mag je eerst een rondje door het parcours draven, om rond te kijken en je paard de hindernissen te laten zien. Vervolgens rijd je naar de jury toe en houd je halt, zoals je dat in de les hebt geleerd. Als je netjes stilstaat, groet je de jury. Vervolgens laat die de bel horen, als teken dat je mag beginnen. Na het belsignaal ben je officieel gestart met het rijden van het parcours. Zodra je over de startlijn bent mag je geen voltes meer rijden, die worden dan gezien als weigering. Rijd de meest logische en vloeiende lijnen en zorg dat je steeds recht op het midden van de hindernissen aanstuurt. Let op waar de finishlijn is. Die moet je passeren om je parcours af te sluiten.

Na het belsignaal ben je officieel gestart met het rijden van het parcours. Zodra je over de startlijn bent mag je geen voltes meer rijden, die worden dan gezien als weigering. Rijd de meest logische en vloeiende lijnen en zorgt dat je steeds recht op het midden van de hindernissen aanstuurt. Zodra je de finishlijn gepasseerd bent, is het parcours afgerond.

Heb je nog vragen over het parcours verkennen en rijden hiervan of loop je tegen problemen aan? Vraag dan je instructeur om je te helpen. 

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
Fasen van een sprong
Grondtempo, controle en ritme bij het springen

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten € 27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar € 15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
    Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
  • Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
    Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023