­ Leren paardrijden: Passend naar een sprong rijden - KNHS

Leren paardrijden: Passend naar een sprong rijden

Geplaatst op 09 november 2020 in Springen

Elke week vertellen we je meer over het springen in de rubriek ‘Leren Paardrijden’. Om een paard een goede sprong te laten maken is het van belang dat hij in een correct tempo op de juiste plek afzet. Je moet ‘oog voor de sprong’ ontwikkelen. Dat betekent dat je een paard zo rijdt, dat hij met zijn galopsprongen precies uitkomt bij de afzetplek voor de hindernis.

Hoogspringers in de atletiek meten vanaf de sprong het aantal benodigde stappen uit en trekken op een bepaalde plaats een streep. Ze weten dat ze vanaf daar in een bepaald aantal passen op de ideale afzetplek komen. Dan is de kans op een foutloze sprong het grootst.

Bij paarden werkt dat precies hetzelfde. Daarom zie je bij het losspringen van jonge paarden bijna altijd een kleine hindernis staan op een aantal galopsprongen voor de hoge hindernis. Op die manier komt hij goed uit voor de moeilijke sprong. Met jou op zijn rug wordt springen anders voor een paard. Jij neemt dan het initiatief en zorgt ervoor dat je paard op de goede afzetplek komt. Je gevoel ontwikkelen en oog krijgen voor de sprong doe je vooral door veel te oefenen. Je leert uiteindelijk te zien hoe ver je van de hindernis af bent en of je nog moet ingrijpen om hem op de juiste afzetplek te brengen.

Natuurlijk is de afstand tussen de verschillende hindernissen ook belangrijk om passend naar een sprong te kunnen lezen. Hier lees je er alles over.

Heb je nog vragen over passend naar de sprong rijden? Vraag je instructeur om je te helpen.

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
Fasen van een sprong
Grondtempo, controle en ritme bij het springen
Parcoursverkennen en rijden
Springtermen
Springtechniek van het paard
Combinaties en lijntjes
Afstanden tussen de hindernissen
De galop van een springpaard
Springtermen deel 2
Springoefeningen
Weigeren en stoppen

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten €27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar €15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Ander Nieuws

  • FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
    FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
  • Springruiters TeamNL zesde in Nations Cup Rome en zevende in Uggerhalne
    Springruiters TeamNL zesde in Nations Cup Rome en zevende in Uggerhalne
  • Rob Ehrens deelt hoge stijlpunten uit in finale KNHS-Hartog Trophy 2023
    Rob Ehrens deelt hoge stijlpunten uit in finale KNHS-Hartog Trophy 2023