Geplaatst op 11 maart 2019 in Dressuur & Para
Het is weer tijd voor je wekelijkse dressuur update. Elke maandag komt er een onderwerp aan bod waarmee je meer leert over dressuur. Vandaag lees je meer over rechtrichten. Wat is dat eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Hoe merk je dat je paard scheef loopt en wat kan je hier aan doen? Ieder paard heeft van nature dan neiging om scheef te lopen, net als jij links- of rechtshandig bent. Een mooie uitdaging om je paard zo recht mogelijk te maken. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Rechtrichten is het richten van de voorhand voor de achterhand, waarbij het paard voorwaarts wordt gereden. Het initiatief moet hierbij uitgaan van de ruiter. Dat wil zeggen dat je moet zorgen dat je aan beide kanten van het paard gelijkmatig inwerkt, dit doe je met je zit, je beenhulpen en je teugelhulpen.
Als een paard bijvoorbeeld rechts vastpakt en links het bit niet wil aannemen, probeer je hem rechts met een soepele hand te laten nageven en links onder alle omstandigheden contact met de mond te houden. Blijf recht boven het paard zitten met gelijke steun op beide teugels en zorg ervoor dat je kuit aan de holle kant van het paardenlichaam aangesloten blijft. Om ervoor te zorgen dat je paard zich aan beide zijden gelijk ontwikkelt, is het belangrijk dat hij rechtgericht is. Het vereist oefening, een goede coördinatie en gelijk gebruik van je beide handen (en benen) om je paard recht te richten.
Scheefheid
Ieder paard heeft van nature de neiging om scheef te lopen. Dat is net zoals wij links- of rechtshandig zijn. Meestal voel je wel dat een paard scheef is, doordat je ongelijke druk op de teugels hebt. Een paard dat scheef gaat houdt zich voor je gevoel aan één zijde vast en laat te veel los aan de andere zijde.
Aan de ene kant voel jij meer druk op de teugels. Aan deze kant buigt je paard moeilijker. Je paard buigt aan de andere kant voor je gevoel makkelijker in en neemt minder druk op de binnenteugel. Als je het scheefgaan niet corrigeert, wordt een paard steeds schever. Dat is niet goed voor zijn gezondheid en het wordt ook lastiger om rijbaanfiguren op beide zijden hetzelfde uit te voeren. Uiteindelijk kan het gevolg van scheefheid zijn dat jij scheef op je paard komt te zitten. Je zakt weg naar één kant.
Rechtrichten: hoe doe je dat?
Het is dus belangrijk dat we proberen om recht te richten. Een paard is rechtgericht als hij zowel in de wending als op de rechte lijn zijn achterhoeven in het spoor van zijn voorhoeven zet. Als jij meer druk voelt op je rechterteugel en je paard aan de rechterkant moeilijker inbuigt, betekent dit dat hij zijn rechterschouder en -voorbeen niet recht onder zijn lichaam zet, maar iets naar de buitenkant. Zijn linkerachterbeen zet hij te ver
naar binnen. Probeer zelf recht boven je paard te blijven zitten en de druk op beide teugels gelijk te houden. Laat je instructeur meekijken en aangeven wanneer je echt recht zit, want je gevoel is hierin soms bedrieglijk. Of controleer jezelf in de rijbaanspiegels, als die er zijn. Het is wel belangrijk om niet te veel op dezelfde hand te rijden. Een paard moet even soepel naar alle kanten worden, dus je moet altijd beide zijden trainen. Je instructeur zal je hierin begeleiden tijdens de les.
Holle en bolle zijde
Een paard dat scheef is zet zich aan één zijde vast (de bolle zijde) en spant de spieren aan de andere zijde (de holle zijde) niet of nauwelijks aan. Het vastzitten voel je als het zich stijf houden van je paard. Hij wil niet inbuigen en jij wilt te veel druk uitoefenen op de teugel aan die zijde. Het scheef zijn is te zien aan het verschillend gebruik van het achterbeen. Het achterbeen aan de vastzittende zijde draagt het meeste gewicht. Dit been zal daarom midden onder de massa worden geplaatst en niet ver genoeg naar voren reiken. Men noemt dit de ‘bolle’ zijde van het paard. Het andere achterbeen (aan de ‘holle’ zijde) zal een snellere beweging maken om de draagfase zo kort mogelijk te houden. Dit been wordt wat naast de massa geplaatst, draagt minder gewicht en zal daardoor verder naar voren worden gebracht.
Gevolgen van het zich scheef ontwikkelen
Een scheef ontwikkeld paard zal niet goed door een volte of wending gaan. Dit uit zich wanneer de bolle zijde de binnenzijde is, in de neiging van het paard om over de binnenschouder weg te vallen en de achterhand naar buiten uit te zwaaien. Daarbij is het paard onvoldoende gesteld en gebogen.
Heb je nog vragen of moeite met het rechtrichten van ije paard? Vraag dan je instructeur om je te helpen.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Regels in de rijbaan
De Middendraf
Wijken voor het been
De verzameling
Buiging en stelling
Voltes rijden
Halsstrekken
De galop
Meer weten?
In de boeken 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons en Zilver, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan