­ Leren paardrijden: Regels in de rijbaan, hoe ‘heurt’ het ook alweer? - KNHS

Leren paardrijden: Regels in de rijbaan, hoe ‘heurt’ het ook alweer?

Geplaatst op 14 januari 2019

Via de reeks ‘Leren paardrijden' vertellen we je elke week hoe je (beter) kunt leren paardrijden op verschillende niveaus aan de hand van praktische voorbeelden. Deze week een onderwerp waar iedereen mee te maken krijgt als je in een rijbaan rijdt. Of je nu net begint met lessen op een manegepony of Grand Prix rijdt: De regels in de rijbaan. Ken jij ze (nog)?

Als je in een rijbaan rijdt, is het belangrijk dat je de regels kent, voor de veiligheid en om botsingen te vermijden. Maar denk vooral ook logisch na, komt de veiligheid in het geding, dan ga je natuurlijk voor iemand anders aan de kant.

 1. Bij het rijden moeten alle ruiters een goed passende veiligheidshelm dragen die voldoet aan de geldende normering.
 1. Wil je in of uit de rijbaan gaan, kondig dit dan luid aan, door bijvoorbeeld “deur vrij!” te roepen. Houd hierbij altijd rekening met de andere ruiters in de rijbaan. Een paard of pony kan schrikken als jij ineens de deur open gooit.
 1. Op- en afstijgen hoort op de AC-lijn te gebeuren. Zet paarden op voldoende afstand van elkaar, met de hoofden in dezelfde richting.
 1. Rijd je als ruiter alleen in de rijbaan, zorg er dan voor dat je een mobiele telefoon bij je draagt.
 1. Tijdens het rijden moet de rijbaan gesloten zijn.
 1. Wanneer een buitenrijbaan geen omheining heeft en deze dus niet afgesloten kan worden, mag er met maximaal 4 ruiters tegelijkertijd gereden worden en moet het terrein wanneer de rijbaan in gebruik is afgesloten zijn.
 1. Wanneer de accommodatiehouder toestaat dat er gelongeerd wordt in de rijbaan, dan mag dit alleen wanneer er zich geen ruiters in de rijbaan bevinden.
 1. De combinatie welke op de linkerhand rijdt heeft bij elkaar passeren voorrang op de hoefslag (dus rechts houden).
 1. Degene die op dezelfde hand een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft altijd voorrang (en dus ook de hoefslag).
 1. Snijd elkaar niet af en geef ruimte bij het passeren.
 1. Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden, door bijvoorbeeld “hindernis vrij!” te roepen.
 1. Bij het rijden moeten alle ruiters rijlaarzen dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hak, gecombineerd met chaps. De rijlaarzen of schoenen moeten ruim in de stijgbeugels passen.
 1. Ruiters mogen geen grote, uitstekende en/of loshangende sieraden en losse kleding dragen. Bij het rijden in het bos moet er op gelet te worden dat geen jassen met een capuchon worden gedragen.

Heb je nog vragen over de regels in de rijbaan? Stel ze aan je instructeur!

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:

De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Foto: www.arnd.nl

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

 • Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
  Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
 • Leren paardrijden: De zit
  Leren paardrijden: De zit
 • Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl
  Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl