­ Leren paardrijden: Schoudervoor - KNHS

Leren paardrijden: Schoudervoor

Geplaatst op 07 september 2020 in Dressuur & Para

In de reeks ‘Leren paardrijden’ vertellen we je elke week meer over dressuur. Deze week staat de oefening schoudervoor centraal. Wat is schoudervoor eigenlijk en waarom is het een belangrijke oefening? Weet jij hoe je een goede schoudervoor moet rijden?

Het schoudervoor gaan is een goede oefening om in je training te gebruiken om je paard recht te richten. Schoudervoor wordt gebruikt als voorbereiding op het rijden van een schouderbinnenwaarts; het is eigenlijk een mini-schouderbinnenwaarts. Het schoudervoor is hiervoor een begin en het natuurlijke vervolg op het leren wijken voor de eenzijdige kuitdruk. De grootste winst van schoudervoor rijden is het rechtrichten van je paard. Als je van boven af kijkt is je paard in zijn heupen breder dan in zijn schouders. Als hij dan met een zijde van zijn lijf precies gelijk loopt (parallel) aan de wand, is hij dus scheef. Om je paard recht te houden moet je dus zijn schouders licht naar binnen kunnen rijden. Schoudervoor kun je in alle drie de gangen rijden.

 
Schouderbinnenwaarts


Hoe rijd je schoudervoor?

  • De bedoeling is dat de schouders van het paard een klein stukje mee naar binnen worden genomen, van de hoefslag af, terwijl de achterbenen juist op de hoefslag blijven. Van voren gezien zet het paard zijn buitenvoorbeen tussen het spoor van de beide achterbenen in. Let er goed op dat je niet alleen zijn hoofd en hals naar binnen trekt terwijl zijn schouders wel op de hoefslag blijven.
  • Jij zit net als op een volte. Dus je binnenbeen op de plaats en lang, buitenbeen iets naar achteren. Neem de schouder van je paard mee naar binnen vanaf de hoefslag door met je buitenteugel zijwaarts te begrenzen, alsof je een volte of een diagonaal oprijdt. Houd je paard schuin met je buitenteugel en drijf met je binnenbeen rechtuit. Let erop dat je je binnenbeen niet naar achteren legt want dan duw je zijn achterhand opzij.
  • Begin met het rijden van schoudervoor op een grote volte, steeds een paar passen achter elkaar. Als het goed is merk je dat je paard er beter en losser van gaat bewegen. Als dit goed gaat probeer dan hetzelfde in de galop, steeds een paar sprongen.
  • Zodra dit goed lukt probeer je je paard op de hoefslag te rijden terwijl je de oefening blijft vragen.
  • Op het moment dat je merkt dat je paard weer scheef wordt, ga je opnieuw op de grote volte en vraag je een paar keer schoudervoor achter elkaar. Vervolgens rijd je opnieuw rechtuit met de schouders van je paard recht voor zijn heupen.
  • Houd er in het begin rekening mee dat niet ieder paard de oefening met gemak uitvoert en dat hij zich misschien wel verzet. Je vraagt per slot van rekening wel van hem dat hij meer gewicht gaat dragen met zijn binnenachterbeen.
  • Heeft je paard er moeite mee? Beloon hem dan door op te houden met de oefening als hij een paar goede stappen heeft gedaan. Ga op een later moment verder met de oefening.
  • Veel paarden worden ook wat scheef in de overgangen naar de galop en terug. Ook hier is het heel zinvol om de overgang voor te bereiden met een paar passen schoudervoor, zodat je de overgangen recht kunt maken. Naast het evenwicht in de galop krijg je van schoudervoor galopperen ook een krachtigere achterhand.

Heb je nog vragen over schoudervoor of heb je moeite met het rijden van deze oefening? Vraag dan je instructeur om je te helpen. 

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
Op- en afstijgen
Beugels op maat maken
De Zit
De stap
De draf
De galop   
De Hulpen
Gewichtshulp
Beenhulpen
Teugelhulpen
Regels in de rijbaan
Het correct rijden van wendingen
Sturen
Buiging en stelling
Halsstrekken   
Ontspanningsoefeningen
Activiteit en impuls
Tempowisselingen       
Overgangen rijden       
De Middendraf
Doorzitten
Voltes rijden
Halthouden en groeten
Aanleuning en nageeflijkheid
Wijken voor het been  
Hoofd- Halshouding     
Rechtrichten
Het evenwicht van het paard
De verzameling

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
    Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend