Geplaatst op 07 september 2020 in Dressuur & Para
In de reeks ‘Leren paardrijden’ vertellen we je elke week meer over dressuur. Deze week staat de oefening schoudervoor centraal. Wat is schoudervoor eigenlijk en waarom is het een belangrijke oefening? Weet jij hoe je een goede schoudervoor moet rijden?
Het schoudervoor gaan is een goede oefening om in je training te gebruiken om je paard recht te richten. Schoudervoor wordt gebruikt als voorbereiding op het rijden van een schouderbinnenwaarts; het is eigenlijk een mini-schouderbinnenwaarts. Het schoudervoor is hiervoor een begin en het natuurlijke vervolg op het leren wijken voor de eenzijdige kuitdruk. De grootste winst van schoudervoor rijden is het rechtrichten van je paard. Als je van boven af kijkt is je paard in zijn heupen breder dan in zijn schouders. Als hij dan met een zijde van zijn lijf precies gelijk loopt (parallel) aan de wand, is hij dus scheef. Om je paard recht te houden moet je dus zijn schouders licht naar binnen kunnen rijden. Schoudervoor kun je in alle drie de gangen rijden.
Schouderbinnenwaarts
Hoe rijd je schoudervoor?
Heb je nog vragen over schoudervoor of heb je moeite met het rijden van deze oefening? Vraag dan je instructeur om je te helpen.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
Op- en afstijgen
Beugels op maat maken
De Zit
De stap
De draf
De galop
De Hulpen
Gewichtshulp
Beenhulpen
Teugelhulpen
Regels in de rijbaan
Het correct rijden van wendingen
Sturen
Buiging en stelling
Halsstrekken
Ontspanningsoefeningen
Activiteit en impuls
Tempowisselingen
Overgangen rijden
De Middendraf
Doorzitten
Voltes rijden
Halthouden en groeten
Aanleuning en nageeflijkheid
Wijken voor het been
Hoofd- Halshouding
Rechtrichten
Het evenwicht van het paard
De verzameling
Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: Leren paardrijden