­ Leren paardrijden: Springoefeningen - KNHS

Leren paardrijden: Springoefeningen

Geplaatst op 18 januari 2021 in Springen

Elke week lees je een item op onze site dat je helpt om beter te leren paardrijden in de rubriek ‘Leren Paardrijden’. Vandaag leggen we twee leuke oefeningen uit waar je thuis mee aan de slag kunt. Oefenen met balkjes op de grond verbetert het ritme en regelmaat van de beweging van je paard. Het helpt jou ook om je ‘oog voor de sprong’ te verbeteren. Dit zijn óók leuke oefeningen om je dressuurtraining mee af te wisselen.

Werk over op de grond liggende balken
Werk over op de grond liggende balken is zeer geschikt om de draf en de stap van je paard te ontwikkelen. Het ritme en de regelmaat van zijn bewegingen kunnen verbeteren door de balken op bepaalde afstanden van elkaar neer te leggen. Ook leert je paard in evenwicht te gaan met een ruiter op zijn rug, opmerkzaam te zijn en de afstanden nauwkeurig in te schatten. Dit werk is dan ook een zeer goede voorbereiding op het springen en het terreinrijden. Een goede oefening is ook het galopperen over twee op de grond liggende balken die bijvoorbeeld op een afstand van 20 meter liggen. Je kunt dan door te ‘schakelen’ vijf of zes galopsprongen tussen de balken maken. In uitgestrekte galop kun je 4 galopsprongen maken. Tel het aantal galopsprongen altijd hardop mee. Hiermee verbeter je de controle en de gehoorzaamheid van je paard en leer jij zelf meer ‘oog’ op de sprong te krijgen.

Drafarbeid in de verlichte zit
Je begint in draf over één op de grond liggende balk. Daarna wordt er per keer één balk aan toegevoegd op een afstand van 1.20 meter tot 1.30 meter. De te kiezen afstand hangt af van de natuurlijke beweging van je paard. Wanneer je merkt dat het paard voor de balken langzamer gaat, moet je door het geven van drijvende hulpen het paard weer in het juiste tempo brengen. Dit wil overigens niet zeggen dat je telkens bij het aanrijden moet drijven. Je moet het ritme aanvoelen en onderhouden en drijft alleen als het paard tempo verliest. Wanneer het paard rustig over deze balken draaft, kun je op 2.20 tot 2.50 meter achter de laatste balk een sprongetje plaatsen, eventueel voorzien van aanleuning (twee balken aan de zijkanten van de sprong, die op de hindernis steunen, zodat het paard geholpen wordt niet te weigeren en in het midden van de hindernis te springen). Wanneer het paard hiermee vertrouwd is geraakt en alles goed gaat, kun je nog een zelfde sprongetje toevoegen op drie meter afstand. Omdat het paard na een sprongetje gemakkelijk in galop valt, wordt de tweede sprong op drie meter geplaatst. Wil je één of meerdere galopsprongen tussen beide sprongetjes maken, dan is de afstand 2.20 tot 2.50 meter tussen de drafbomen.

Heb je nog vragen over het oefenen met balkjes? Vraag je instructeur om je te helpen.

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
Fasen van een sprong
Grondtempo, controle en ritme bij het springen
Parcoursverkennen en rijden
Springtermen
Springtechniek van het paard
Combinaties en lijntjes
Afstanden tussen de hindernissen
De galop van een springpaard
Springtermen deel 2

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten €27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar €15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  • FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
    FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan