­ Leren paardrijden: Sturen - KNHS

Leren paardrijden: Sturen

Geplaatst op 22 juni 2020 in Dressuur & Para

Het is weer maandag, tijd voor je wekelijkse dressuur update! Vandaag gaan we weer even terug naar de basis met informatie voor de beginnende ruiter over hoe je een paard kunt sturen. Behalve dat jij het tempo van het paard bepaalt, is het natuurlijk ook wel prettig als je kunt bepalen welke kant hij op gaat. Hoe doe je dat eigenlijk?

Het is belangrijk dat jij je paard kunt sturen. Hoe doe je dat? Kijk altijd in de richting waar je naartoe gaat. Dat is belangrijk, omdat je dan automatisch de juiste gewichtshulpen geeft. Als je naar rechts wilt, doe je je rechterhand iets naar rechts. Je linkerhand beweegt enigszins mee in die richting, zodat het voelt alsof je met twee handen die kant op stuurt. Maar je linkerhand mag niet over de manenkam aan de ‘verkeerde’ kant komen. Als je naar links wilt, doe je dit andersom.

Begin je net met rijden, dan begin je waarschijnlijk met het rijden van onderstaande figuren. Deze figuren kom je je hele paardrijcarrière tegen, ook in de moeilijkere dressuurproeven.

Van hand veranderen

Door ‘van hand te veranderen’ ga je op de andere hand rijden, dus de andere kant op. Je kunt op verschillende manieren van hand veranderen. Meestal gebeurt het door de rijbaan na de korte zijde diagonaal (schuin) over te steken, van hoekletter tot hoekletter. Vlak voor je bij de letter bent waar je van hand gaat veranderen, kijk je in de richting waarheen je wilt en stuur je je paard met twee teugels die kant op. Kijk goed naar de letter waar je naartoe wilt. Als je aan het einde van de lijn bent, stuur je het paard de hoefslag weer op. Als je met een zweepje rijdt, hoef je dat niet over te pakken in je andere hand als je van hand verandert, maar het mag wel. In de les word je dit vaak wel aangeleerd. Als je de zweep wilt overpakken, doe dit dan aan het einde van de oefening, als je op de nieuwe hand rijdt. Anders is de kans groot dat je paard op de diagonaal gaat slingeren.

 

Afwenden

Bij afwenden rijd je van de ene letter naar de andere. Je rijdt recht naar de overkant, bijvoorbeeld van E naar B of van A naar C. Als je gaat afwenden bij E laat je je paard met je binnenteugel al een paar meter voor E in de richting van B kijken. Kijk zelf ook alvast naar B. Je paard mag daarbij nog niet van de hoefslag af gaan. Doet hij dat wel, houd hem dan tegen met je binnenbeen. Als je bijna bij de E bent, stuur je hem met twee teugels in de richting van B.

 

Grote volte

Een volte is een cirkel. Voltes kunnen verschillende maten hebben. Een grote volte heeft een doorsnede van 20 meter, omdat de breedte van een rijbaan die maat heeft. Als je bij A of bij C een volte rijdt, moet je de hoeken afronden. Zo kun je goed het verschil laten zien tussen een volte en het doorrijden van de hoek over de hoefslag. Als je bij A of C een volte rijdt, raak je drie keer de hoefslag en de letter X. Een goede volte rijden is best moeilijk. Het is de bedoeling dat je paard ‘in het spoor’ blijft, dus met zijn achterbenen op dezelfde lijn loopt als zijn voorbenen. Daarbij moeten zijn hals en lichaam net zo gebogen zijn als de vorm van de volte. Dit heet stelling en buiging.

 

De juiste stelling en buiging in de volte

 

Gebroken lijn

Een gebroken lijn loopt van de hoek naar het midden van de baan (de letter X) en van de X terug naar de hoefslag naar de volgende hoek. Je maakt dus in totaal drie bochten en rijdt twee rechte stukken. Het is belangrijk dat de twee rechte stukken ook echt recht zijn. Let erop dat je de middelste bocht op de goede plaats rijdt (bij de X). Kijk steeds op tijd in de richting waar je naartoe gaat, al voordat je gaat wenden. Blijf op de rechte lijnen zelf goed recht boven je paard zitten.

 

Wil je nog iets weten over het sturen van een paard, of lukt het niet? Vraag je instructeur om je te helpen.

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:

De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Regels in de rijbaan
De Middendraf
Wijken voor het been
De verzameling
Buiging en stelling
Voltes rijden
Halsstrekken
De galop
Rechtrichten

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
    Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  • Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
    Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
  • Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
    Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken