­ Leren paardrijden: Verruimen - KNHS

Leren paardrijden: Verruimen

Geplaatst op 28 december 2020 in Dressuur & Para

Elke week lees je op onze website meer over dressuur. Deze week kom je alles te weten over verruimen in de stap, draf en galop. Hoe verruim je de passen van je paard op de juiste manier? Tot slot een leuke oefening om je paard los en ontspannen te maken.

Het paard moet zich in alle verruimingen energiek naar voren bewegen met ruime, gelijkmatige en meer ‘bodemdekkende’ passen of sprongen. Het is niet de bedoeling dat het paard versnelt of onder jou vandaan loopt. Het paard blijft in de correcte houding, rechtgericht en nageeflijk. Hoofd en hals mogen wat meer naar voren komen en het frame mag verlengen. Het paard mag niet op de voorhand gaan. Het is belangrijk dat bij het verruimen en weer terugnemen de takt en regelmaat van de beweging gehandhaafd blijft, en dat jij stil en onafhankelijk in het zadel zit.

Stap verruimen
In de klassen B en L1 wordt gevraagd de stap enkele passen te verruimen. Daarbij is het de bedoeling dat het paard zichtbaar grotere passen maakt met een daarbij passende verlenging in de bovenlijn. De ruiter houdt een licht, soepel, voortdurend en gelijkblijvend contact met de mond van het paard. De stap verruimen is bedoeld als voorbereiding op de middenstap in de hogere klassen. Er is in de B en de L1 meer tijd om de verruiming voor te bereiden en na enkele passen het paard weer rustig op te vangen.

Netjes verruimen in stap

 • Zuivere viertakt.
 • De hals wordt voldoende verlengd.
 • Het paard stapt voldoende vanuit de schouder.
 • Het paard stapt voldoende over (met zijn achtervoet over de afdruk van de voorvoet).
 • Het paard heeft voldoende impuls
 • Er is constant en elastisch contact met de mond.
 • De hals daalt voldoende.
 • Het paard wordt weer correct in de hand gesteld.

Draf verruimen
In de proeven wordt gevraagd de draf enkele passen te verruimen. De bedoeling is dat het paard zichtbaar grotere passen maakt en een daarbij passende verlenging in de bovenlijn laat zien. Het teugelcontact blijft hierbij constant en elastisch. De hals mag iets langer worden, waarbij het paard het hoofd wat meer voor de loodlijn brengt dan in de arbeidsdraf. Maar de verbinding blijft wel soepel en het paard is nageeflijk. De passen zijn regelmatig en de beweging is in evenwicht en ontspannen. De draf verruimen is bedoeld als voorbereiding op de middendraf in de hogere klassen.

Netjes verruimen in draf

 • Het paard blijft in zuivere tweetakt.
 • Het paard toont voldoende zweefmoment en impuls.
 • De verruiming is zichtbaar.
 • De achterhand treedt voldoende onder de massa.
 • Het paard blijft recht en gesloten.
 • Het paard blijft correct in aanleuning.
 • De overgangen worden vloeiend uitgevoerd.

Galop verruimen
Op niveau L1 vragen we je de galop enkele passen te verruimen. De bedoeling is dat je paard zichtbaar grotere passen maakt en een daarbij passende verlenging in de bovenlijn laat zien. Het teugelcontact blijft elastisch en constant. Jij staat zover toe dat de hals iets kan worden verlengd, waarbij het paard zijn hoofd wat meer voor de loodlijn mag brengen dan in de arbeidsgalop. De passen blijven regelmatig, de beweging is in balans en ontspannen. Belangrijk is dat het paard rechtgericht blijft. De galop verruimen is bedoeld als voorbereiding op de middengalop.

Tip: Om je paard te leren verruimen in de galop, leer je hem eerst te schakelen in galop. Belangrijk is dat je hem het verschil leert tussen voorwaarts gaan en terugkomen. Als dit is bevestigd dan kun je eens voluit in verlichte zit een lange zijde vooruit galopperen. Vaak komen paarden alweer na een paar passen terug, maar het is de bedoeling dat je paard daarmee wacht totdat jij aangeeft dat hij terug moet komen. Als je paard het eenmaal kent, vindt hij verruimen vaak leuk om te doen. Wil je paard moeilijk terugkomen na een verruiming dan is dat vaak een teken dat hij te veel op de voorhand loopt. Als hij niet wil terugkomen zet je hem op de volte sluit je die volte. Rijd de volte wel netjes rond want anders onttrekt je paard zich alsnog aan het op de juiste manier ondertreden van de achterbenen. Oefen kleine stukjes verruimen en neem je paard op tijd terug, voordat hij op de voorhand dreigt te komen.

Netjes verruimen in galop

 • Het paard blijft in zuivere drietakt.
 • De sprong wordt ruimer.
 • De achterhand treedt voldoende onder de massa.
 • Het paard blijft recht en gesloten.
 • Het paard blijft correct in aanleuning.

Oefening
Het stappen over balkjes kan een wat stijf paard soepeler maken en kan ook helpen om een paard meer te laten ontspannen in zijn lichaam. De balkjes moeten dan in stap op ongeveer een meter afstand liggen voor een paard en op zo’n 90 centimeter voor een pony. Deze oefening kan je ook doen in de draf en de galop. Let er op dat je dan wel de afstand van de balken aanpast.

Heb je nog vragen over het verruimen van de gangen van je paard of heb je hier hulp bij nodig? Vraag je instructeur om je te helpen. 

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
Op- en afstijgen
Beugels op maat maken
De Zit
De stap
De draf
De galop   
De Hulpen
Gewichtshulp
Beenhulpen
Teugelhulpen
Regels in de rijbaan
Het correct rijden van wendingen
Sturen
Buiging en stelling
Halsstrekken   
Ontspanningsoefeningen
Activiteit en impuls
Tempowisselingen       
Overgangen rijden       
De Middendraf
Doorzitten
Voltes rijden
Halthouden en groeten
Aanleuning en nageeflijkheid
Wijken voor het been  
Hoofd- Halshouding     
Rechtrichten
Het evenwicht van het paard
Schoudervoor
De verzameling

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

 • KNHS Talententeam online bijeen
  KNHS Talententeam online bijeen
 • Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
  Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
 • Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat
  Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat