­ Maikel van der Vleuten en Dana Blue oppermachtig in Grote Prijs Valkenswaard - KNHS

Maikel van der Vleuten en Dana Blue oppermachtig in Grote Prijs Valkenswaard

Geplaatst op 11 augustus 2019 in Springen

In de Grote Prijs van de Global Champions Tour in Valkenswaard was er voor twee TeamNL-ruiters een glansrol weggelegd. Zowel Maikel van der Vleuten als Harrie Smolders gaven een optreden van formaat en sleepten respectievelijk de eerste en de vierde plaats binnen. “Dit resultaat bevestigt de vorm van Dana Blue”, reageert de winnaar. “Een mooi uitgangspunt voor het EK in Rotterdam straks”.

In de basisomloop van de 1.60m proef kwamen eenendertig combinaties aan de start, waaronder vijf TeamNL-ruiters. Daarvan leek Eric van der Vleuten sr. met Wunschkind 19 de eerste foutloze ronde voor Oranje te rijden. Boven de laatste hindernis - met de finish in zicht - klok het applaus van het publiek. Maar een teleurstellende zucht volgde, nadat de dertienjarige Casall-ruin de achterste balk van de oxer uit de lepels tikte.

Geen spektakelmaker
Na de foutloze rondes van Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders, kwamen er in totaal acht combinaties aan de start in de barrage. In het slotstuk gaf Maikel van der Vleuten een voortreffelijk optreden. Met de elfjarige Dana Blue toucheerde hij weliswaar een steil vroeg in het proef, maar vervolledigde het parcours met verve in de uiteindelijk snelste tijd. “Dana Blue is nooit een spektakelmaker geweest. In haar jongere jaren viel ze niet zo op. Ze sprong niet heel bijzonder, maar wel effectief. Nadat ze steeds beter begon te presteren, sprong ze toch bij veel mensen in het oog”, reflecteert Van der Vleuten op de begincarrière van de schimmelmerrie.

Generale repetitie
“Dane Blue heeft me, ook op lager niveau, altijd al een safe gevoel gegeven. Dat ik haar nu tot mijn toppaarden kan beschouwen, dat goed me goed. En een thuiswinst als deze eveneens”. Dat de Brabander in Valkenswaard een uitstekende generale repetitie reed, stemt hem extra positief. “Op papier is het TeamNL bij het springen voor deze Europese kampioenschappen misschien geen kanshebber, maar ik vind dat je met dat idee er niet in mag gaan. Dit succes versterkt het team ook weer en wie weet rolt het balletje wel de goede kant op.”

Nadagen
Harrie Smolders en Don VHP Z N.O.P. waren eveneens goed voor een nul ronde in de felbevochten barrage. De ruiter uit Grobbendonk gaf eerder te kennen de vijftienjarige voshengst niet op tijd fit te kunnen hebben voor het EK in Rotterdam. “Don loopt nu in de nadagen van zijn carrière. Het gaat allemaal niet meer zo makkelijk als vroeger. Ik moet hem er goed bij hebben en zoals vandaag ook een hele strijd leveren om hem foutloos over de finish te krijgen”.

Juiste beslissing
“Voor mijzelf maar ook voor dit paard wil je alleen meedoen aan een kampioenschap als je zeker weet dat je een bijdrage kunt leveren. Na wat ik met Don heb bereikt, wil ik hem dat nu niet aan doen. Dat hij dit weekend nog geen enkele fout heeft gemaakt is natuurlijk fantastisch, maar alsnog is het de juiste beslissing geweest om hem terug te trekken voor het EK”, aldus de nummer vier in de Grote Prijs van Valkenswaard.

Uitslag Grand Prix Valkenswaard:
1) Maikel van der Vleuten (Someren) - Dana Blue (v. Mr. Blue), 0/0 – 36.80
2) Olivier Philippaerts (BEL) - H&M Legend of Love (v. Landzauber), 0/0 – 37.34
3) Kevin Staut (FRA) - For Joy van’t Zorgvliet HDC (For Pleasure), 0/0 – 37.44
4) Harrie Smolders (Grobbendonk) - Don VHP Z N.O.P. (v. Diamant de Semilly), 0/0 – 38.38

Klik hier voor de volledige uitslag.

Foto Maikel van der Vleuten met Dana Blue in Aken door Hippofoto

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF