­ Medailles NK Springen jeugd verdeeld *Update 2* - KNHS

Medailles NK Springen jeugd verdeeld *Update 2*

Geplaatst op 27 april 2019 in Springen

De Nederlands Kampioenschappen voor de jeugd kende een ongekend spannende slotdag. Elize van de Mheen en Lars Kersten hadden hun zenuwen het beste in bedwang en mochten op de hoogste trede van het podium stappen bij de Junioren en Young Riders. Emma Bocken stond haar koppositie bij de Children niet meer af en won haar eerste nationale titel.

Parcoursbouwer Henk Linders had op de finaledag de lat hoog gelegd voor alle jonge deelnemers. Een uitdagende proef in combinatie met de spanning zorgden voor de nodige verschuivingen in de klassementen.

Children
Na de eerste omloop bij de Children had de 14-jarige Emma Bocken minder dan een balk voorsprong op de nummers twee en drie, Wesley de Boer en Amber van Marle, dus er kon nog van alles gebeuren, en er gebeurde ook veel! Amber kreeg met haar hengst El Clarimo een springfout aan het begin van het parcours gevolgd door een weigering op de laatste hindernis. Wesley de Boer kreeg met Esprit de Pomme eveneens een balk en reed daarna door de spanning een verkeerd parcours, waarna uitschakeling volgde.

Als laatste starter hield Emma Bocken - in de stromende regen - het hoofd koel. Met haar vierde foutloze NK-rit in het zadel van haar merrie Dagma pakte Emma overtuigend de overwinning. “Ik was heel zenuwachtig vandaag, ik kreeg op sommige momenten zelfs hele erge buikpijn, vooral vlak voordat ik de ring in moest. Mijn moeder zei dat ik gewoon net zo moest rijden als anders, en dat lukte gelukkig goed!” Op het podium kreeg Emma gezelschap van twee Friese jongedames. De winnares van de eerste dag, Hilde Veenstra , legde met After Pleasure Toltien beslag op het zilver en Jorinde Dolfijn mocht na een sterke finaledag het brons ophalen.

Bondscoach Edwin Hoogenraat blikt tevreden terug op het NK Children: “Ik heb mooie sport gezien en het was ook goed dat het nu voor het eerst een kampioenschap over drie dagen was. Het EK gaat ook over vier rondes, dan moeten ze toch laten zien dat ze het volhouden en met die druk naar het einde toe om kunnen gaan. Als dat nu nog niet helemaal lukte, dan hebben ze er in ieder geval veel van geleerd!”

Emma Bocken met Dagma

Junioren
Ook bij de Junioren waren er grote verschuivingen in de laatste omloop. Meike Zwartjens, Marie Sandell en Elike Morsink zagen hun hoop op een medaille in rook opgaan door meerdere fouten en ook Mel Thijssen verspeelde vandaag haar kansen op prolongatie van haar titel.  Als laatste starter wist Elize van de Mheen haar leidende positie vast te houden door opnieuw geen fouten te maken met haar Verdi-zoon Ferdinand. De 17-jarige amazone had vooraf gehoopt op een overwinning: “Maar ik wilde vooral mijn eigen rondjes rijden, mijn eigen plan volgen, en dat is uitgekomen en heeft me het kampioenschap gebracht.” Elize werd in Mierlo begeleid door haar trainer Henk van den Broek. “We hebben samen parcours gelopen en hij heeft me steeds uitgelegd wat ik moest doen. Hij heeft me rustig gehouden.”

De aanvallend rijdende Gerrit Veenstra, winnaar op de eerste dag, profiteerde optimaal van de fouten van zijn concurrenten. Met een balk in de eerste omloop en een foutloze tweede manche klom hij op naar het zilver, net als zijn zus eerder op dag deed bij de Children. Phillip Houtackers mocht het brons ophalen.

Elize van de Mheen geconcentreerd in actie met Ferdinand

Young Riders
Met minder dan een strafpunt voorsprong op de concurrentie begon Bas Moerings als laatste starter aan zijn jacht naar de landstitel bij de Young Riders. Maar de door familie Moerings gefokte Fosther raakte een balk op de laatste hindernis en met ook nog een tijdfout werd het - net als vorig jaar- brons.
Dit resultaat leverde KNHS Talententeamlid Lars Kersten zijn eerste Nationale goud op. De 19-jarige Lars reed een solide kampioenschap. Met zijn H-Cassino viel er slecht één balk in vier rondjes, daarmee bleef hij Mel Thijssen voor in het klassement.

Mel Thijssen had een druk weekend waarin ze twee paarden aan de start bracht bij de Junioren en twee bij de Young Riders. Met de negenjarige Cartolana won ze vorig jaar nog het goud bij de junioren, nu wachtte de combinatie het zilver bij de Young Riders.

Luc Steeghs toonde zich tevreden na afloop van het kampioenschap. “Het was een prachtig kampioenschap. De organisatie in Mierlo was opnieuw prima, het weer was misschien iets minder, maar we hebben goed tussen de buien door kunnen rijden.” Ook over de sport was de bondscoach tevreden. “De groep bij de Young Riders was niet groot, maar we hadden wel een kwalitatief sterke kopgroep. Het gevraagde niveau was hoger dan in andere jaren. We gaan nu de komende landenwedstrijden invullen, zodat we later dit jaar op het EK in eigen land goed beslagen ten ijs komen.” De Europese kampioenschappen voor de jeugd worden gehouden in De Wolden van 8 t/m 14 juli 2019.

Lars Kersten en H-Cassino

Uitslag NK Young Riders
GOUD Lars Kersten (Egchel) - H-Cassino (v. Torino), 0.00/0/4/0 totaal 4.00
ZILVER Mel Thijssen (Sevenum) - Cartolana (v. Cartogran), 0.57/0/4/0 totaal 4.57
BRONS Bas Moerings (Roosendaal) - Fosther (v. Vigo d'Arsouilles), 3.47/0/0/5 totaal 8.47

Uitslag NK Junioren
GOUD Elize van de Mheen (Hoevelaken) - Ferdinand (v. Verdo TN), 1.27/0/0/0 totaal 1.27
ZILVER Gerrit Veenstra (Drachtstercompagnie) - Loridon van T&L (v. Horion de Libersart), 0.00/4/4/0 totaal 8.00
BRONS Philippe Houtackers (Weert) - Concano (v. Come On), 5.63/0/0/5 totaal 10.63

Uitslag NK Children
GOUD Emma Bocken (Weert) - Dagma (v. Tangelo van de Zuuthoeve), 1.45/0/0/0 totaal 1.45
ZILVER Hilde Veenstra (Drachtstercompagnie) - After Pleasure Toltien (v. For Pleasure), 0.00/4/4/0 totaal 8.00
BRONS Jorinde Dolfijn (Buitenpost) - Ferrand (v. Veneur HBC), 5.78/0/4/0 totaal 9.78

Kijk hier voor alle uitslagen

Morgen volgt de ontknoping van het NK voor de senioren, ook dat is live te volgen via www.clipmyhorse.tv

Foto's door Digishots

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF