­ Meest gestelde vragen rondom situatie KNHS en VTN - KNHS

Meest gestelde vragen rondom situatie KNHS en VTN

Geplaatst op 03 april 2019 in Aangespannen sport en KNHS

Eerder berichten wij dat, naar aanleiding van de reglementswijzigingen in de aangespannen sport, de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN) overweegt om niet meer aangesloten te zijn bij de KNHS. We krijgen hier veel vragen over binnen van tuigpaardrijders. Onderstaand de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden.

1. Wat is er nu feitelijk aan de hand binnen de Aangespannen Sport?

De wereld om ons heen verandert in snel tempo. Mensen zijn in het algemeen steeds kritischer ten aanzien van de wijze waarop we met dieren en dus ook paarden en hun welzijn omgaan. Een belangrijk uitgangspunt van alle bij de KNHS aangesloten paardensportdisciplines is dat tijdens de verschillende paardensportevenementen paarden een ontspannen en fijn beeld moeten kunnen laten zien, de zogenaamde 'happy athlete'. Daarom heeft de KNHS, na veelvuldig overleg met het KNHS-sportforum aangespannen sport, besloten een aantal hulpmiddelen (oordoppen voor fixatie van de oren en de opzetteugel) die nog in de tuigpaardensport geoorloofd waren, al dan wel of niet gefaseerd, te verbieden. In dit besluitvormingsproces is de Vereniging van Tuigpaardrijders (VTN) gevraagd met een plan van aanpak te komen rondom de afschaffing van deze hulpmiddelen. Dit plan is er niet gekomen. De VTN is het niet eens met het besluit van de KNHS en heeft daarom besloten hun leden te adviseren weg te gaan bij de KNHS.

2. Wat gebeurt er als de VTN geen deel meer uitmaakt van de KNHS?

De VTN kan zich niet zo maar afsplitsen van de KNHS. Hiervoor is een twee derde meerderheid nodig van de stemgerechtigde leden van de VTN (lees hier meer over stemmen binnen een vereniging). Als de VTN deze meerderheid behaalt en niet meer aangesloten is bij de KNHS kan er door leden van de VTN niet meer deelgenomen worden aan de officiële wedstrijden, competities en kampioenschappen die verreden worden onder auspiciën van de KNHS. Ook worden officiële standen en kampioenstitels niet meer geregistreerd. Alleen op KNHS-wedstrijden zijn eerlijk spel (fairplay), veiligheid en welzijn gewaarborgd door de reglementen en de deskundig opgeleide officials  van de KNHS.

3. Kunnen leden die aangesloten willen blijven bij de KNHS blijven deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden en Kampioenschappen?

Dit is alleen van toepassing indien twee derde van de leden er voor kiest niet meer onder auspiciën van de KNHS te willen rijden. Wordt deze meerderheid niet gehaald, dan blijft de VTN aangesloten bij de KNHS. Als de VTN een twee derde meerderheid behaalt en afsplitst van de KNHS, kunnen tuigpaardrijders die wel onder auspiciën van de KNHS willen blijven rijden hiervoor een nieuwe KNHS-vereniging oprichten. Hierover kan contact opgenomen worden met de KNHS.

 

Lees ook:

https://www.knhs.nl/nieuws/2019/knhs-en-vtn-opnieuw-met-elkaar-in-gesprek/

https://www.knhs.nl/nieuws/2019/vereniging-van-tuigpaardrijders-nederland-mogelijk-verder-zonder-knhs/

 

 

Categorie: aangespannen sport

Ander Nieuws

  • Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
    Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
  • Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
    Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
  • Nieuwe nationale vereniging aangespannen sport
    Nieuwe nationale vereniging aangespannen sport