­ Micky, Marten, Daphne en Jasmien scoren een hattrick in Exloo - KNHS

Micky, Marten, Daphne en Jasmien scoren een hattrick in Exloo

Geplaatst op 30 juni 2019 in Dressuur & Para

Bij de internationale wedstrijd in Exloo, tevens de laatste observatiewedstrijd voor de Nederlandse dressuurjeugd, waren er vier hattricks voor Oranje. Micky Schelschraete won bij de pony’s alle proeven met Elin’s Noncisdador. Marten Luiten was drie keer met afstand de beste bij de junioren met Fynona en ook voor Daphne van Peperstraten klonk drie keer het Wilhelmus in Exloo. Met Greenpoint’s Cupido was Daphne onklopbaar. KNHS Talententeamlid Jasmien de Koeijer reed Esperanze drie keer naar het oranje bij de U-25. Daarmee doen de vier goede zaken op weg naar het EK.

Bondscoach Monique Peutz van de Junioren, Young Riders en U-25 keerde tevreden terug uit Exloo. “Het was een fantastische wedstrijd, heel goed georganiseerd en alles lag er perfect bij. Ook de prijzen en het prijzengeld was heel goed voor elkaar. Alles was optimaal, zodat iedereen zo goed mogelijk kon presteren.”
De junioren is de jongste groep die Peutz onder haar hoede heeft. “Bij de Junioren heb ik een hele knappe kopgroep die echt aan elkaar gewaagd is. De sfeer in de groep is heel goed en dat zie je ook aan de prestaties terug.”
Marten Luiten won in Exloo alle drie de internationale proeven met persoonlijke records. “Marten stak met kop en schouders boven de rest uit”, vertelt Peutz. “Hij rijdt super, gave, strakke proeven waarvoor hij veel complimenten van de jury ontving. Ook de anderen hebben weer beter gereden dan in de wedstrijden hiervoor. Dat is gewoon hartstikke mooi en goed.”
Sanne van der Pols was met Excellentie tweede achter Luiten in de Kur op Muziek. Micky Schelstraete werd derde, nadat ze als tweede was in de Landenproef. In de individuele proef eindigde Micky als tweede voor Sanne.

Young Riders
Bij de Young Riders was Daphne van Peperstraten drie keer de beste met Greenpoint’s Cupido. “Het is voor Daphne haar eerste jaar bij de Young Riders. Dat is best weer een ander niveau, maar ze doet het toch maar weer”, prijst Peutz het rijden van de nummer 2 van het NK. “Er ligt veel druk op Daphne, maar ze gaat daar heel goed mee om. Ze reed de landenproef met 75 procent met een hele overtuigende galoptoer. Dat is gewoon super.” Esmee Donkers die het NK in Ermelo moest missen vanwege een klein wondje bij haar paard kwam in Exloo ook ijzersterk voor de dag. “Ik had met haar afgesproken dat ze het NK mocht overslaan, nadat ze in Nieuw en Sint Joosland drie proeven had gewonnen. Het was belangrijk dat haar paard zo snel mogelijk weer fit zou zijn”, legt Peutz uit.
In de Kur op Muziek werd regerend Nederlands kampioene Thalia Rockx tweede voor Esmee Donkers. In de Landenproef werden Kimberly Pap en Zoe Kuintes twee en drie. In de individuele proef was de tweede plaats voor Esmee Donkers en de derde plaats voor Pap.

U-25
Van de Nederlandse U-25 deelnemers was alleen Nederlands kampioene Jeanine Nieuwenhuis afwezig. “De broer van Jeanine trouwde. Dat was al anderhalf jaar bekend. Jeanine heeft al zulke goede prestaties geleverd dat ze deze laatste observatie wel kon missen”, aldus Monique Peutz. KNHS Talententeamlid Jasmien de Koeijer voerde in Exloo de Nederlandse U-25 amazones aan. “Jasmien de Koeijer won alle drie de proeven met met Esperanza. Ze reed echt met een percentage van ruim 75 procent in de Inter II proef op donderdag. Carlijn Huiberts reed haar laatste B-kaderscore en ook de rest presteerde boven verwachting.”
Het EK voor de jeugd is de laatste week van juli in het Italiaanse San Giovanni. “In de loop van de week zal ik mijn teams bekend maken. Het liefst zo snel mogelijk”, besluit de bondcoach.

Pony’s
Micky Schelstraete was met Elin’s Noncisdador oppermachtig in Exloo. Met de ervaren schimmel won Micky alle proeven, terwijl ze ook bij de junioren succesvol was. “Ik ben heel tevreden”, vertelt Imke Schellekens-Bartels, de bondscoach van de ponyruiters. “Er zijn mooie scores en behaald en er is goed gereden. Dit was de laatste observatiewedstrijd, dus er moest ook wel wat gebeuren. De kopgreep reed goed en ook van onderuit waren er combinaties die er bij komen. Ik zie dat er gedurende het seizoen steeds beter gereden wordt en dat is goed richting het EK.”

Children
Imke is ook bondscoach bij de Children. “Bij de Children was het in Exloo was het stuivertje wisselen tussen Senna Evers en Anniek van Dulst. Maar dat houdt ze scherp. Lara van Nek bracht voor het eerst Fariska weer aan start. Ze heeft met die merrie al twee EK’s gereden. In Exloo was het nog even zoeken naar de vorm. Het EK voor de Children is gelijk met de junioren en Young Riders in Italië. Het EK voor de ponyruiters is van 13 tot en met 18 augustus in Polen.”

Klik hier voor alle uitslagen van Exloo

Foto: Marten Luiten en Fynona (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders