Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden

Geplaatst op 16 april 2019 in Dressuur

Dit jaar is tijdens 44 KNHS-dressuurwedstrijden op het voorterrein een toezichthouder aanwezig. Deze official let op veiligheid, fair play en welzijn en draagt zo bij aan nog mooiere sport in ons land. Met deze ruimere proef geeft de KNHS een vervolg aan de goed ontvangen test in 2018.

Deze wedstrijden vormen het vervolg op een succesvolle proef in 2018. De toezichthouder is present op het voorterrein. Die let op welzijn van mens en dier, eerlijk spel, veiligheid en natuurlijk de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming. Zo rijdt iedereen onder gelijke en plezierige omstandigheden en dat komt weer de kwaliteit en – last but not least – de sfeer van de wedstrijden ten goede. De testcase vorig jaar liet zien dat dit inderdaad zo is. Een toezichthouder op het voorterrein werkt bovendien preventief, zo blijkt. Tijd voor het doorontwikkelen van de pilot! Dit jaar komen de toezichthouders steekproefsgewijs opnieuw in actie op vier verschillende dressuurwedstrijden per regio, legt Adrianne van Waardenberg uit, manager wedstrijdsport bij de KNHS. ‘Dit gebeurde al op kampioenschappen en selectiewedstrijden. De KNHS-regio’s wijzen zelf de toezichthouders, zijnde officieel gekwalificeerde dressuurjuryleden, op de 44 dressuurwedstrijden aan. Uiteraard is iedere wedstrijdorganisatie vrij om daarnaast zelf een toezichthouder op het voorterrein aan te stellen.’

Nieuwe stap
De KNHS zet zich in voor paardenwelzijn, veiligheid, fair play en de ontwikkeling van de paardensport in het geheel. Met de nieuwe lijn in de dressuurproeven, de bijscholingen voor de officials en de opleiding van instructeurs is een eerste stap gezet. De toezichthouder op het dressuurterrein vormt een volgende stap. De rapportages die de toezichthouders maken, komen elk seizoen ter sprake in het dressuurforum. Dit sportforum voor en door leden is er voor de ontwikkeling van de dressuur van binnenuit. De verslagen geven meer zicht op de gebeurtenissen op het voorterrein en bieden het forum de kans om voorstellen te doen voor aanpassing van de regels.

Toekomstmuziek
Toezichthouders op 44 dressuurwedstrijden, naast de selecties en kampioenschappen, is het begin. De wens van de KNHS is om in de nabije toekomst op meer wedstrijden toezichthouders in te zetten. Nu is dat nog even toekomstmuziek. Vaak zijn meerdere juryleden nodig om als toezichthouder te fungeren. Dit brengt voor wedstrijdorganisaties extra kosten met zich mee en is daarom nog niet altijd mogelijk. Wordt vervolgd dus!

Ben jij op de hoogte van alle gedragsregels op het voorterrein? Doe de test!

Over het dressuurforum
Wil je ook een bijdrage leveren aan de dressuursport in Nederland? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het forumlid van je regio. Kijk voor contactgegevens van alle leden van het dressuurforum op onze website.

Foto: Arnd.nl

Categorie: toezichthouders, fairplay, dressuurforum

Ander Nieuws

  • Kort verslag dressuurforum 16 september 2019
    Kort verslag dressuurforum 16 september 2019
  • Sportheld Anne Meulendijks: "‘Heerlijk om op wedstrijd mijn paard lekker te vertroetelen’"
    Sportheld Anne Meulendijks: "‘Heerlijk om op wedstrijd mijn paard lekker te vertroetelen’"
  • Deelnemers internationale wedstrijden 16 t/m 22 september 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 16 t/m 22 september 2019