­ Paard en ruiter Samen vitaler! - KNHS

Paard en ruiter Samen vitaler!

Geplaatst op 03 december 2019

Een vrolijker paard en een blije ruiter, dat is het resultaat van het leefstijltraject Paard en ruiter Samen VITAAL. Na vijf maanden zijn alle deelnemers verbeterd in hun vitaliteit, zowel het paard als de ruiter. De koploopster Nanda is zelfs 11,8 kg kwijt!” Ik ben heel blij met deze schop onder mijn kont en ga dit zeker volhouden”, zegt ze blij tijdens de afronding bij Jumping Achterhoek. De paarden zijn soms wel 20% vet kwijt. Dus zowel in een vooruitgang in paardenwelzijn als in mensenwelzijn.

22 Amazones hebben gedurende vijf maanden een persoonlijk advies op beweging en voeding gevolgd van One Switch. Hiervan deden 11 amazones dit met hun te dikke paard. Van de andere 11 amazones was het paard niet te dik! Pavo begeleidde de paarden met afvallen.

Voor de zomer kreeg iedere deelnemer een intake en werd bij elk paard een gezondheidscontrole gedaan, bloed afgenomen en het ruwvoer geanalyseerd. De dames hadden verschillende klachten, maar rugklachten kwamen het meest voor. Eén van de deelnemers had zelfs vier hernia’s. De paarden waren van veel te dik (een score van 9/9) naar 7/9 Body Condition Score (BCS).

Daarna begon het harde werk. De paarden kregen van Pavo een aangepast dieet en bewegingsregiem, waarbij natuurlijk wel het paardenwelzijn in het oog werd gehouden. Er moest flink getraind worden! De amazones kregen ook een gepersonaliseerd voedings- en bewegingsadvies, dat rekening hield met hun blessures. Zij werden gecoacht door ruitervitaliteit specialist One Switch. Elke maand werd van de deelnemers de voortgang getest en eventueel de adviezen voor paard en ruiter aangepast.

Het resultaat liegt er niet om: één dame is 300% sterker geworden en de dame met de hernia’s heeft bijna geen rugklachten meer. Bij alle paarden was de Body Condition Score duidelijk verbeterd, al was dat niet altijd in kilo’s te zien. Waar vet verdwijnt, komt er bij training spierweefsel voor terug.

Alle deelnemers zijn blij met het traject. Ze voelen zichzelf vitaler en merken ook dat hun paard beter in zijn vel zit. Ook de interactie tijdens het rijden is veranderd. Door meer stabiliteit en kracht is de aanleuning beter geworden. En daar was het nu precies om te doen: paarden en ruiters die zich vitaler voelen is goed voor beider welzijn!

Klik hier voor meer informatie over Samen VITAAL. 

Categorie: Samen Vitaal, One Switch, Pavo, ruiterfitheid

Ander Nieuws

  • Pavo en KNHS verlengen partnership
    Pavo en KNHS verlengen partnership
  • KNHS Ledenvoordeel in Paard&Sport
    KNHS Ledenvoordeel in Paard&Sport
  • 10 tips om je magere paard dikker te krijgen *Pavo Voedingsweetje
    10 tips om je magere paard dikker te krijgen *Pavo Voedingsweetje