­ Podiums Valkenswaard kleuren oranje - KNHS

Podiums Valkenswaard kleuren oranje

Geplaatst op 02 juni 2019 in Mennen & para

De landenwedstrijd voor vierspannen tijdens Driving Valkenswaard International (29 mei t/m 2 juni) is gewonnen door Nederland. Op de terreinen van regerend wereldkampioen Boyd Exell werd de afgelopen dagen onder prachtige omstandigheden gestreden om de individuele prijzen bij de twee- en vierspannen en naast een wereldbekerkwalificatie was er voor de vierspannen ook een landenwedstrijd.

Bondcoach Ad Aarts (Liessel) had IJsbrand Chardon (Schipluiden), regerend Nederlands kampioen Koos de Ronde (Zwartewaal) en Mark Weusthof (Rossum) opgesteld. Na de dressuur van afgelopen vrijdag stonden de oranjemenners aan de leiding en die gaven ze niet meer af.
IJsbrand Chardon reed een geweldige dressuurproef en moest alleen Boyd Exell voor laten gaan. In de marathon was Koos de Ronde dichtbij de overwinning, maar de Belg Glenn Geerts was net een beetje sneller. Chardon hield aansluiting met Exell en stond na twee onderdelen nog steeds in tweede positie. Met een zesde marathon in het sterke deelnemersveld deed ook Mark Weusthof zaterdag goede zaken.

Geen foutlozen
Op zondag was het laatste onderdeel: de vaardigheidsproef. Geen enkel vierspan slaagde erin om foutloos en binnen de toegestane tijd het parcours af te leggen. Koos de Ronde boekte het beste Nederlandse resultaat met alleen 4,11 strafpunten voor tijdsoverschrijding. Hij eindigde als derde in de eindrangschikking. Chardon zag twee ballen rollen, maar wist De Ronde nipt voor te blijven en werd tweede. Exell had een ruime voorsprong en gebruikte weinig van die marge; hij won de wedstrijd. Met een mooie vijfde plaats voor Mark Weusthof was het Nederlandse vierspansucces compleet. Een flinke voorsprong in alle onderdelen bracht Nederland het goud in de landenwedstrijd.

Meer oranjesucces
Ook bij de tweespannen waren de oranjesuccessen niet van de lucht. Dat biedt perspectief voor het Wereldkampioenschap dat in september in Drebkau plaatsvindt. Theo Timmerman (Varsseveld) en Carlo Vermeulen (Griendtsveen) leverden als enigen een foutloze vaardigheidsproef af. Timmerman won daarmee de wedstrijd. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) won zaterdag de marathon op overtuigende wijze. Hij was in zes van de acht hindernissen het snelst. Na alle onderdelen eindigde hij als derde. Het zilver ging naar Stan van Eijk (Schinveld) die een zeer degelijke en constante wedstrijd reed. Daarmee kleurde het hele tweespanpodium oranje.

Uitslagen:
Landenwedstrijd vierspannen:
1. Nederland (328,56)
2. Duitsland (381,23)
3. Groot Brittannië (398,20)

Vierspannen individueel:
1. Boyd Exell (AUS) 147,61
2. IJsbrand Chardon (Schipluiden) 163,26
3. Koos de Ronde (Zwartewaal) 165,30

Tweespannen:
1. Theo Timmerman (Varsseveld) 155,14
2. Stan van Eijk (Schinveld) 156,67
3. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) 156,83

Foto Koos de Ronde door Krisztina Horvath

Ander Nieuws

  • Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
    Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
  • Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
    Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
  • TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg
    TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg