­ Ponyruiters springen naar vijfde plaats op EK - KNHS

Ponyruiters springen naar vijfde plaats op EK

Geplaatst op 16 augustus 2019 in Springen

De Nederlandse pony springequipe is in de landenwedstrijd van het Europees kampioenschap op de vijfde plaats geëindigd. Het goud ging in Strzegom (Polen) naar de sterk rijdende Ieren, voor Groot-Brittannië en Frankrijk. “We zaten er dichtbij, maar het zat net iets te weinig mee”, aldus bondscoach Edwin Hoogenraat.

Na het eerste onderdeel van de landenwedstrijd, dat op donderdag verreden werd, stond het springteam nog op de voorlopige zevende plaats met 5 strafpunten, door een foutloze rit van Mart IJland, een tijdfout van Lily Engelsman en een springfout van Pam Nieuwenhuis.

Sterke eerste manche
Nederland begon sterk aan het tweede onderdeel van de landenwedstrijd, een wedstrijd over twee manches. In de eerste omloop liet Mart IJland met zijn Invisible E van het Juxschot opnieuw de balken in de lepels liggen en ook EK-debutante Fleur Holleman hield de lei schoon met haar pony Bora Bora. Zeppe van de IJsseldijk van Pam Nieuwenhuis zette een voet in de sloot, maar bleef uit de buurt van het hout, waardoor Oranje vanaf de vijfde plek aan de laatste manche mocht beginnen.

Goed hersteld
In de tweede manche zag Mart IJland als eerste Nederlandse ruiter de balk op de uitsprong van de driesprong vallen. Lily Engelsman was met haar schimmel Blackwoodland Rock het streepresultaat in de eerste manche, maar herstelde zich heel knap met een foutloze rit in de tweede omloop. Fleur Holleman bleef opnieuw foutloos, waarna Pam Nieuwenhuis met een nulrit het zicht op eremetaal kon veiligstellen. Maar helaas vielen er twee balken en werd Oranje vijfde in het deelnemersveld van tien landenteams.
“Het was jammer, er had meer ingezeten”, verklaart Hoogenraat na afloop van de landenwedstrijd. “Ze hebben goed gereden en zich in de tweede ronde heel goed hersteld. Met één fout minder hadden we gewoon brons.”

Zondag volgt de individuele ontknoping van het EK springen voor pony’s.

Uitslag:
1. Ierland – 4 (na barrage)
2. Groot-Brittannië – 4
3. Frankrijk – 12 (na barrage)
4. Duitsland – 12
5. Nederland – 13
Lily Engelsman (Berkhout) - Blackwoodland Rock - 1/11/0
Fleur Holleman (Huissen) – Bora Bora - 8/0/0
Mart IJland (Hengelo, O) - Invisible E van het Juxschot - 0/0/4
Pam Nieuwenhuis (Groessen) - Zeppe van de IJsseldijk – 4/4/8

Volledige uitslag Landenwedstrijd

Individuele klassement

Foto Mart IJland en Invisible E van het Juxschot door Equigeniek Paardenfotografie

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF