­ Sneeuw! - KNHS

Sneeuw!

Geplaatst op 06 februari 2021

Het is winter in Nederland en er is veel sneeuw voorspeld! Een prachtig gezicht natuurlijk en je wilt niets liever dan mooie winterse foto’s maken van je paard die enthousiast door de sneeuw draaft maar pas op, dit kan gevaarlijk zijn. Als je paard hoefijzers heeft dan kunnen er door de platgedrukte sneeuw ijsklompen onder z’n voeten ontstaan. De kans op verstappen of verrekken is dan groot. Hieronder vind je meer tips en adviezen met winters weer.

Weidegang

 • Het is zover, er ligt een flink pak sneeuw en je wilt je paard buiten zetten. Allereerst moet je je paard veilig van de stal naar de wei kunnen verplaatsen. Maak de route sneeuwvrij en strooi zout. Zodra je een veilig pad (breed genoeg voor paard plus begeleider) hebt gemaakt kun je je paard naar de wei brengen.
 • Heeft je paard hoefijzers? Dan is er een extra groot risico op uitglijden en moet je je ervan bewust zijn dat er een groter risico is om hem buiten te zetten. Door de ijzers is de kans op glijden veel groter en ontstaan er ijsklompen in de hoefijzers (zie foto). Je paard loopt dus eigenlijk op hakken. Je kunt deze ijsklontvorming voorkomen door je hoefsmid te vragen sneeuwbeslag toe te passen. Dit zijn ringen in het hoefijzer die de ijsklompvorming tegen gaan. Feit blijft wel dat een paard met ijzers minder grip heeft dan een paard zonder ijzers.
 • Door de sneeuw is de bodem niet meer zichtbaar. Dat kan gevaarlijk zijn als de ondergrond ongelijk is opgevroren. De meeste paarden zijn heel enthousiast als er een pak sneeuw ligt en kunnen vrolijk de wei in galopperen maar de kans op een verstapping is heel groot. Vaak is het eerste gedeelte van de weide of paddock wat modderiger geweest en ongelijk. Het is verstandig om je paard daar aan de hand overheen te begeleiden en dan pas los te laten.
 • Heeft je paard ijzers en zie je het niet zitten om hem los te laten. Heel begrijpelijk, veiligheid voor alles. Probeer een andere manier te verzinnen om je paard gecontroleerd te laten bewegen. Je kunt een pad om de stal ijsvrij maken en hem aan de hand afstappen. Of misschien heb je wel een binnenbak tot je beschikking, dan zit je sowieso gebeiteld.
 • Sneeuw blijft doorgaans niet heel lang liggen in Nederland. De meeste ruiters hebben een hekel aan sneeuw en kunnen zich er enorm over opwinden dat je niet kunt rijden. Maar denk eraan, het is maar tijdelijk en veiligheid voor alles. Probeer je paard zo goed als het kan aandacht en beweging te geven. Leg je je er vervolgens bij neer dat je even niet kunt rijden en ga genieten van het winterse weer. Schaatsen of wandelen in de sneeuw is ook leuk!
 • Tot slot: Wees voorbereid op winters weer. Zorg dat je een sneeuwschuiver en strooizout op voorraad hebt en sleep de rijbak, paddock en evt weide egaal voordat het gaat vriezen of sneeuwen en strooi vast zout.

Voeding

 • In de winter kunnen de meeste paarden niet in de wei en staan ze in de paddock of een gedeelte van de weide die ‘opgeofferd’ is voor de winter. Om paarden toch bezig te houden verstrek je bij voorkeur onbeperkt ruwvoer om verveling en voernijd te voorkomen. Zorg dat je paard ook altijd beschikking heeft over vers water. Let op bij vorst dat je het ijs breekt in de waterbakken zodat ze bij het water kunnen.
 • Paarden die ‘s winters in een kale wei staan zonder beschikking over onbeperkt ruwvoer zijn de hele dag bezig de overgebleven sprietjes op te peuzelen. Het risico dat ze hiermee zand binnenkrijgen is groot. Dit kun je voorkomen door ruim voldoende ruwvoer aan te bieden. Vermoed je dat je paard zand heeft binnengekregen? Doe de mesttest en geef hem een zandwegkuur. Lees meer over zandkoliek
 • Voer je je paard in de paddock? Geef het ruwvoer dan niet vanaf de zandbodem maar verstrek het voer vanuit bakken of een hooinet/slowfeeder. Dan beperk je de kans op inname van zand.
 • Geef minder krachtvoer bij langdurige vorst of sneeuw. Je paard kan minder bewegen en kan zijn energie niet goed kwijt. Geef in plaats daarvan liever meer ruwvoer om hem lekker bezig te houden.
 • Koude, gure of natte dag? Maak een lekkere, warme slobber voor je paard. Gekookt en afgekoeld lijnzaad is een prima basis voor slobber en tevens goed voor de afvoer van zand. Dit kun je aanvullen met muesli, zemelen, roggebrood, wortels etc. Succes verzekerd! Hier vind je meer informatie over slobber en een slobberrecept. 

Tekst: KNHS, overname tekst en beeldmateriaal niet toegestaan.
Foto: Arnd Bronkhorst fotografie

Categorie: sneeuw, winter, sneeuwbeslag, zandkoliek, paddock, slobber

Ander Nieuws

 • #Woensdagwelzijnsweetje Dekens
  #Woensdagwelzijnsweetje Dekens
 • #WoensdagWelzijnsWeetje Koliek
  #WoensdagWelzijnsWeetje Koliek
 • Gaan wedstrijden door bij winters weer?
  Gaan wedstrijden door bij winters weer?