­ Sportfysiologie van het paard nader bekeken met Carolien Munsters tijdens Hippische Leergang - KNHS

Sportfysiologie van het paard nader bekeken met Carolien Munsters tijdens Hippische Leergang

Geplaatst op 25 april 2019

Hoe weet je nu precies hoeveel belasting je paard aan kan? En hoe kun je hem het beste optimaal fysiek trainen en zijn conditie opbouwen? Deze vragen en nog veel meer kwamen uitgebreid aan bod tijdens de Hippische Leergang met Carolien Munsters op dinsdagavond 23 april op het KNHS-centrum in Ermelo. Aan de hand van verschillende combinaties met hartslagmeters ging Carolien dieper in op de sportfysiologie van het paard. Want meten is weten!

Voorafgaand aan de Hippische Leergang konden alle deelnemers eerst thuis een online cursus volgen, bestaande uit zeven verschillende modules. Met deze basis in het achterhoofd kwamen alle deelnemers dinsdagavond naar Ermelo voor het praktijkgedeelte met Carolien Munsters. Dr. Carolien Munsters van Moxiesport is een expert in sportfysiologie van het paard en praktische sportbegeleiding en heeft een imposante staat van dienst voor onder meer onze Olympische teams.  Maar zeker ook breedtesporters kunnen profiteren van haar expertise.

Eye-opener
Tijdens de Hippische Leergang ging Carolien aan het werk met combinaties uit verschillende disciplines op uiteenlopende niveaus. Zowel de paarden als de ruiters en menners kregen een hartslagmeter om bevestigd en de resultaten daarvan waren live zichtbaar op een groot scherm in de Amaliahal. Dat leverde veelal interessante en soms verrassende uitslagen op. Carolien: ‘Het is mooi om te zien dat sommige dingen niet altijd zijn zoals ze lijken. De meetwaardes vertellen ons soms iets anders dan we verwachten. Dat was ook het geval bij het 7-jarige M-springpaard wat in de rijbaan verscheen. Hij toonde heel imposant met veel vermogen en veel talent. Maar uit de basistest bleek dat hij onvoldoende kracht heeft om te galopperen. Hij wordt namelijk al moe van twee keer twee minuutjes handgalop. Dat zie je misschien niet aan de buitenkant, maar de metingen laten zien dat het hem veel energie kost. Aan de hand van die informatie heb ik enkele trainingsmogelijkheden meegeven om hem sterker te maken en zijn conditie te verbeteren.’

Check je gevoel
‘Ook gingen we aan het werk met twee aangespannen combinaties. Zij lieten juist een heel ander beeld zien. De Hackney ging met veel spektakel meerdere rondjes door de baan en aan de waardes zag je dat het voor hem eigenlijk relatief lichtmatige inspanning was. Een aangespannen wedstrijd ziet er voor ons heel inspannend uit, maar dit paard kon het juist fysiek makkelijk aan en het kostte hem weinig energie. Dat gold ook voor één van de dressuurcombinaties die daarna in de rijbaan verscheen. Het Prix St. George paard liet een werkpirouette zien en dat kostte hem slechts één hartslag meer. Terwijl wij misschien verwachten dat het voor het paard juist een zware inspanning is. Daarom zijn de hartslagmetingen zo belangrijk op ieder niveau. Meten is weten. Bij de paardensport heb je te maken met twee atleten, de ruiter en het paard. En wat voor de ruiter heel zwaar is, hoeft juist niet inspannend te zijn voor het paard en andersom. Mijn advies is daarom, check je gevoel eens met een hartslagmeting. Is een intensieve training ook echt intensief? Of een hersteltraining ook echt herstel van je paard? Door alle gegevens van de metingen naast elkaar te leggen, kun je pas echt een goed passend trainingsschema maken en de conditie van je paard op een verantwoorde manier opbouwen.’

Meer over Hippische Leergangen
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld met een 'Hippische Leergang'.  Een Hippische Leergang is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige leergangen kan je als instructeur of official zelfs licentiepunten verdienen. Inschrijven voor de Hippische Leergangen verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol. Kijk voor alle Hippische Leergangen op www.knhs.nl/hippischeleergang. Binnenkort komen er weer nieuwe bij! Houd daarvoor onze website en Facebookpagina in de gaten. 

 

Foto's: Merel Sweep

Categorie: Carolien Munsters, sportfysiologie, Hippische Leergang, hartslagmeter

Ander Nieuws

  • Beroepsgroep Hippische Instructeurs op stoom
    Beroepsgroep Hippische Instructeurs op stoom
  • Opleiding Aspirant Manege Instructeur biedt veel mogelijkheden voor bedrijven
    Opleiding Aspirant Manege Instructeur biedt veel mogelijkheden voor bedrijven
  • KNHS Instructeursopleiding: planning en opbouw in training van het paard
    KNHS Instructeursopleiding: planning en opbouw in training van het paard