­ Springruiters TeamNL vijfde in FEI Nations Cup Dublin - KNHS

Springruiters TeamNL vijfde in FEI Nations Cup Dublin

Geplaatst op 09 augustus 2019 in Springen

Het is de springruiters van TeamNL in Dublin niet gelukt zich te plaatsen voor de finale van de FEI Nations Cup series in Barcelona. In de Ierse hoofdstad eindigde het team van bondscoach Rob Ehrens op de vijfde plaats. Het waren uitgerekend de Britten - die Nederland achter zich had moeten laten - die de wedstrijd met overmacht wonnen. “Voor het eerst in vijftien jaar geen finale”, reageert Ehrens. “Dit lijkt gewoon niet ons jaar te zijn.”

Oranje loopt finale in Barcelona mis, voor het eerst in 15 jaar

In een volgepakt stadion en onafgebroken regen werd de laatste wedstrijd van de FEI Longines Nations Cup series in Dublin en ware thriller. Nederland had een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor de finale in Barcelona. Het waren de Britten met de toppers Ben Maher en Scott Brash in het team die de wedstrijd overtuigend - met slechts 1 strafpunt – wonnen. Het was uitgerekend dat team dat Nederland achter zich had moeten houden om zich te plaatsen voor Barcelona.

De Nederlandse springruiters moesten na de eerste manche met 16 strafpunten in de achtervolging. Dat leek haast onmogelijk nadat Kevin Jochems als eerste starter in de tweede omloop voor TeamNL op de laatste hindernis van de driesprong met zijn paard Cristello ten val kwam. Kevin moest na de wedstrijd naar het ziekenhuis waar zijn geblesseerde schouder verder onderzocht wordt. Daarmee kan het KNHS Talent van het Jaar zijn titel in de Grote Prijs van Dublin aanstaande zondag niet verdedigen.
Met een mooie foutloze ronde van Michael Greeve en Turbo Z en vier strafpunten van Willem Greve met Zypria S en Gerco Schröder met Davino Q hield het team van Rob Ehrens de schade beperkt, maar kon de vijfde plaats uit de eerste omloop niet verbeterd worden. Alleen Mexico, vorig jaar winnaar in Dublin, en de Zweden hielden de Oranje-jassen achter zich.

Nadat Kevin Jochems naar het ziekenhuis wordt vervoerd, heeft bondscoach Rob Ehrens tijd voor een reactie. “Het is de eerste keer in vijftien jaar dat we ons niet plaatsen voor de finale in Barcelona. Het kan een keer gebeuren. We hebben jaren goed meegedaan. Het kan zijn dat er een nog ander land dat voor ons staat in de eindstand uitvalt. Andere jaren was dat wel zo. Maar omdat het gewoon ons jaar niet is, zal dat nu ook wel niet zo zijn. We zijn op dit moment gewoon niet beter.”

Over de wedstrijd in Dublin: “Kevin reed een hele goede eerste ronde. Jammer dat die balk dan valt op de laatste hindernis. Michael herstelde zich heel goed met een foutloze tweede manche. Willem Greve reed twee toprondjes, maar er komt geen nulronde uit. Daar kan Willem niets aan doen. Dat is de realiteit. Het tweede rondje van Gerco was ook veel beter. In de eerste ronde was zijn paard te kijkerig. Eigenlijk allemaal teveel fouten”, blikt Ehrens terug op de wedstrijd.

“We hebben nieuwe kansen op het EK over twee weken in Rotterdam. Gelukkig hebben we vorig jaar onze Olympische kwalificatie voor Tokio al binnengehaald. Als we die in Rotterdam hadden moeten halen, dan was dat denk ik heel moeilijk geworden. Zoals het dit seizoen loopt, moet ik voor Rotterdam ook heel realistisch blijven, en hebben we niet echt een groep die zo in vorm is dat we medaillekansen hebben. Maar het kan ook maar zo de goede kant op rollen. Maikel van der Vleuten heeft met Dana Blue afgelopen maanden hele goede dingen gedaan en dat geldt ook voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero. Dit zijn in vorm. Met wat geluk krijgen Frank Schuttert en Doron Kuipers ook de wind mee in Rotterdam. We hebben zeker geen favorietenrol en alles wat het in eigen land meer wordt is meegenomen.”

Italië deed met de tweede plaats in Dublin goede zaken. Samen met Zwitserland, dat in de Ierse hoofdstad als vierde eindigde, delen ze de eerste plaats in de eindstand van de Westeuropese league. Nederland, Duitsland en Oostenrijk plaatsen zich op de plaatsen 8, 9 en 10 in de eindstand niet voor de finale in oktober in Barcelona.

Uitslag FEI Longines Nations Cup Dublin, 1.60m
1. Groot Brittannië, 1 str pnt
2. Italië, 12 str pnt
3. Ierland, 17 str pnt
4. Zwitserland, 21 str pnt
5. Nederland, 24 str pnt
Kevin Jochems (Sevenum), Cristello (v.Numero Uno), 4 - val
Gerco Schröder (Tubbergen), Davino Q (v.Vingino), 8 – 4
Michael Greeve (Veeningen), Turbo Z (v.Thunder van Zuuthoeve), 9 - 0
Willem Greve (Markelo), Zypria S (v.Canturo), 4 - 4
6. Mexico, 33 str pnt
7. Zweden, 41 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Eindstand FEI Longines Nations Cup, 1e Europese divisie
1. Italië, 340
1. Zwitserland, 340
3. Frankrijk, 320
4. België, 315
5. Zweden, 310
6. Ierland, 300
7. Groot Brittannië, 265
8. Nederland, 260
9. Duitsland, 245
10. Oostenrijk, 190

Foto: Willem Greve en Zypria S (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF