­ SRP: Influenza en de stand van zaken - KNHS

SRP: Influenza en de stand van zaken

Geplaatst op 05 februari 2019

SRP - Op 22 en 23 december 2018 werd op een flink aantal stallen Influenza gemeld. Hierop is aan dierenartsen en paardenhouders een aantal maatregelen geadviseerd om te voorkomen dat de influenza zich verder zou uitbreiden. In de dagen daarna lijkt het rustiger geworden. Sinds de laatste berichtgeving op 31 december is er inmiddels ruim een maand verstreken. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werden in januari nog zeven uitbraken bevestigd en in totaal werden er vanaf medio december twintig uitbraken bevestigd. Dit is een onderschatting van de werkelijke situatie, omdat niet alle monsters naar de GD worden gestuurd en er ook uitbraken zijn die niet worden bemonsterd, dit meldt de Sectorraad Paarden in een persbericht.

In de afgelopen week is bekend geworden welk influenzavirus de uitbraken in Nederland heeft veroorzaakt. Er zijn nog altijd vragen en het is op dit moment nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Hiervoor zijn meer studies nodig. De hulp van dierenartsen en paardenhouders is nog altijd nodig.

Gezien de huidige bevindingen blijven de volgende adviezen van kracht om influenza te beperken:

 • Een keer extra vaccineren bij paarden die langer dan 6 maanden geleden zijn gevaccineerd, is verstandig mits er op het betreffende bedrijf nog geen problemen zijn;
 • Als symptomen van griep worden gezien is direct tweemaal daags alle paarden op het bedrijf temperaturen erg verstandig. Hoesten en een snotneus volgen vervolgens vaak binnen één of enkele dagen;
 • Bij verdenking kan een neusswab ingestuurd worden voor een onderzoek op influenza om de diagnose te bevestigen;
 • Onderlinge wedstrijden waar alleen paarden van het eigen bedrijf komen, zijn natuurlijk geen probleem, maar op wedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen is het wel oppassen geblazen. Liefst het paard niet op stal zetten in een vreemde stal, maar na het rijden direct terug op de trailer zetten en naar huis brengen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Kijk hier voor meer informatie over Influenza en op de website www.sectorraadpaarden.nl.

Bron: persbericht Sectorraad Paarden

Foto: Arnd.nl

Categorie: influenza, SRP, Sectorraad Paarden, besmettelijke ziekte

Ander Nieuws

 • De vier basisbehoeften van een sportpaard
  De vier basisbehoeften van een sportpaard
 • Basisvaccinatie influenza wijzigt voor paarden/pony’s die vanaf 2022 geboren worden
  Basisvaccinatie influenza wijzigt voor paarden/pony’s die vanaf 2022 geboren worden
 • #Welzijnsweetje tekenbeten
  #Welzijnsweetje tekenbeten