­ Tamara Pijl, Melanie van de Bunt en Marijke Hammink menkampioenen - KNHS

Tamara Pijl, Melanie van de Bunt en Marijke Hammink menkampioenen

Geplaatst op 25 augustus 2019 in Mennen & para

Op de terreinen van de Steenhof Stables in Oirschot is het Nederlands kampioenschap ponymennen verreden. In de disciplines enkel- twee- en vierspan werden de titels verdeeld. De wedstrijd was tevens de laatste observatie voor het wereldkampioenschap ponymennen dat van 25-29 september in het Hongaarse Kisbér wordt verreden. Vrijdag begon de wedstrijd met de dressuur, gevolgd door de marathon op zaterdag en de vaardigheidsproef op zondag. Tamara Pijl (enkelspan), Melanie van de Bunt (tweespan) en Marijke Hammink (vierspan) zijn de nieuwe kampioenen. Van de Bunt en Hammink prolongeerden hun titel, maar voor Tamara Pijl was het voor het eerst dat ze goud won op het NK. Bij de enkel- en tweespannen bleef de medaillestrijd tot het laatste moment spannend.

Met een fraaie harmonieuze proef reed Tamara Pijl in de enkelspanrubriek haar pony Dex naar de winnende score in dressuur op de eerste wedstrijddag. Marissa Schuiling stelde Kyra heel mooi voor en volgde met vier punten verschil. De marathon op zaterdag kende acht technische hindernissen. ‘We hebben met Dex veel op marathon en vaardigheid getraind,’ vertelt Pijl. Maar in hindernis 1 kwam ze gelijk in de problemen omdat Dex het groene plastic dat om de bomen was gewikkeld, wel erg eng vond en er niet langs durfde. ‘Dat heeft me zeker 10 seconden gekost,’ aldus Pijl. Maar in de overige hindernissen wierp de training haar vruchten af. Met snelle tijden en een topfitte Dex hield ze aansluiting. De marathon werd gewonnen door titelverdediger Brent Janssen. Hij speelde met de hindernissen en klom in het klassement na twee dagen richting het podium. Ook de afsluitende vaardigheid won hij overtuigend, door als enige een foutloos parcours binnen de tijd te rijden. Marissa Schuiling had in de marathon aansluiting gehouden en stond nog steeds op de tweede plek. Na twee wedstrijdonderdelen stond Pijl nog aan kop, maar in de afsluitende vaardigheid was het verschil maar één afgeworpen balletje. Schuiling haalde de tijd, maar tikte er twee ballen af. Dat gaf Pijl nog iets meer speling. Al vroeg in het parcours, op poort 4, reed ze er een bal af. Maar daarna maakte ze geen fouten meer en kreeg alleen nog wat tijdsoverschrijding bijgeschreven. Het goud was voor de Loosdrechtse die dolblij en geëmotioneerd was. Recent besloot ze om na het komende WK een punt achter haar mencarrière te zetten. Ze leidde de elfjarige Dex helemaal zelf op en pakte voor het eerst het goud op een NK. Brent Janssen kreeg na zijn twee winnende onderdelen het zilver omgehangen en het brons was voor Marissa Schuiling.

Tweespannen
Ook bij de tweespannen was het een spannend kampioenschap. Rodinde Rutjens had met haar grote bruine pony’s Bruno en Nike de dressuur gewonnen, maar werd op de hielen gezeten door titelverdedigster Melanie van de Bunt. In de technische marathon met krappe hindernissen was Rutjens met haar grote pony’s wat in het nadeel, maar zette toch knappe tijden neer. Opnieuw deden zij en Van de Bunt nauwelijks voor elkaar onder. De marathon werd gewonnen door Nathalie van de Ende die razendsnelle tijden op de klokken zette en zichzelf daarmee in kansrijke positie voor een podiumplek reed. Na twee wedstrijdonderdelen stond Rutjens nog steeds aan kop, maar het onderlinge verschil in de top 4 van het klassement lag op minder dan één balletje in de vaardigheid.
Het parcours in het laatste wedstrijdonderdeel was selectief. Vaardigheidsspecialist Melanie van de Bunt had geen enkele moeite met het parcours. ‘Ik vond het een leuke vaardigheid,’ zegt ze. ‘Je moest echt goed opletten en de pony’s steeds weer even rechtstellen om geen fouten te maken.’ Zij hield alle ballen op de kegels en kreeg alleen 0,6 strafpunt bijgeteld voor tijdsoverschrijding. Niemand verbeterde dat resultaat. Ook laatste starter Rodinde Rutjens niet. In een geweldig tempo en goede aanleuning ging ze door het parcours, maar op oxer hindernis 10 ging er een balletje af. En ondanks de grote galopsprongen van haar pony’s haalde ze de tijd niet. Het werd zilver voor Rutjens en Melanie van de Bunt prolongeerde haar titel. ‘Ik ben er heel blij mee. Zeker omdat met mijn nieuwe span de dressuur ook verbetert en de marathon lekker loopt. De marathon was hier ook echt heel mooi, met veel opties.’ Zoals alle deelnemers heeft Van de Bunt niets dan lof voor de organisatie en de locatie. ‘Dit was een super wedstrijd, echt een kampioenschap waardig.’
In de strijd om het brons wist Cas Hendriks zijn plek nipt vast te houden, want Nathalie van de Ende reed er een balletje af en eindigde op plek 4.

Hammink superieur
Bij de vierspannen was Marijke Hammink een klasse apart. Moest ze het voorheen vooral van de marathon en de vaardigheid hebben, nu is ze superieur in alle drie de wedstrijdonderdelen. Op vrijdag reed ze een prachtige dressuurproef. ‘Ik kwam heel tevreden de ring uit,’ zegt ze daarover. Maar de hoogste score in dressuur was voor Edith Chardon die een zeer harmonieuze en vloeiende proef reed met haar schimmeltjes. Chardon en Hammink reden allebei een proef onder de magische veertig puntengrens.
In de marathon ontketende Hammink. Het was een lust voor het oog om te zien hoe ze zonder een paal te raken razendsnel door de hindernissen draaide. Toch won ze het onderdeel niet, want Aart van de Kamp bleef haar voor en won het tweede wedstrijdonderdeel. Hij nam risico en knalde op volle snelheid door het parcours. De warmte leverde geen problemen op voor de pony’s. Er was veel koelwater en na de finish werden ook de rijders en hun grooms getrakteerd op een flesje koud water.
Met de razendsnelle hindernistijden had Hammink haar voorsprong op de concurrentie vergroot. Ze maakte de wedstrijd in stijl af door zondag in de vaardigheid alle ballen op de kegels te laten liggen en alleen 3,8 voor tijd te noteren. Het goud was opnieuw voor haar. ‘Ik rijd met dezelfde vijf pony’s als vorig jaar, maar ik heb wel wat met de opstelling gepuzzeld,’ vertelt ze. ‘Zo loopt er nu een dressuurpony mee in de marathon en dat gaat goed. Dit zijn ook de pony’s waarmee ik naar het WK wil. Als het nodig is heb ik nog twee reservepony’s om in te zetten. Komende week mogen ze eerst even uitrusten van deze wedstrijd en dan trainen we weer rustig verder voor het WK.’

Uitslag NK Ponymennen Oirschot:

Enkelspan pony
1. Tamara Pijl (Nieuw-Loosdrecht), 128,51
2. Brent Janssen (Swolgen), 130,09
3. Marissa Schuiling (Texel), 132,38

Tweespan pony
1. Melanie van de Bunt (Ede), 125,97
2. Rodinde Rutjens (Weert), 126,67
3. Cas Hendriks (Zeeland NB), 133,59

Vierspan pony
1. Marijke Hammink (Bornerbroek), 127,23
2. Edith Chardon (Den Hoorn), 148,48
3. Jannes Kinds (Balloo), 149,46

Foto: Joost Rouwhorst

Ander Nieuws

  • Vierspanrijders TeamNL verdienen opnieuw wereldbekerpunten
    Vierspanrijders TeamNL verdienen opnieuw wereldbekerpunten
  • Maximaal aantal WB-punten voor IJsbrand Chardon
    Maximaal aantal WB-punten voor IJsbrand Chardon
  • Wereldbekerseizoen is aanstaande voor ruiters TeamNL
    Wereldbekerseizoen is aanstaande voor ruiters TeamNL