­ The Dutch Masters 2019 brengt het beste uit de paardensport - KNHS

The Dutch Masters 2019 brengt het beste uit de paardensport

Geplaatst op 06 maart 2019 in Dressuur & Para , Springen

Van 14 tot en met 17 maart staan de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch geheel in het teken van The Dutch Masters, het internationale paardensportevenement dat ook bekend is als Indoor Brabant. De top van het internationale dressuur- en springruiter gilde zal vier dagen lang te bewonderen zijn. Sportieve hoogtepunten zijn de Rolex Grand Prix voor de springruiters op zondagmiddag en voor de dressuur de FEI wereldbekerkwalificatie op zaterdag. Naast topsport biedt het evenement zoals ieder jaar nog veel meer.

Sport director Frank Kemperman kijkt vol vertrouwen naar de komende editie van The Dutch Masters. “Ik kijk uit naar vier dagen topsport in de Brabanthallen”, vertelt Kemperman enthousiast. “Vorig jaar waren we voor het eerst onderdeel van de Rolex Grand Slam, dat is echt iets bijzonders en dat zie je nu ook terug in het geweldige deelnemersveld dat we hebben. Echt uniek. De donderdagavond had vorig jaar nog geen toprubriek, nu wordt dan de Grand Prix van de wereldbeker dressuur verreden en geeft Isabell Werth na de wedstrijd nog een demonstratie, waarmee deze avond enorm opgewaardeerd is. Ook de tweede piste is voor ons heel belangrijk, daar krijgen onder meer de regionale ruiters de kans om op dit geweldige evenement te rijden. Het is belangrijk dat we het succesverhaal van vorig jaar voortzetten, ik heb er alle vertrouwen in en kijk uit naar een mooie editie van The Dutch Masters.”

Wereldbeker dressuur
Voor de dressuurruiters staat tijdens The Dutch Masters de laatste kwalificatie van de FEI wereldbeker op het programma. De finale van deze wereldbeker wordt voor de dressuur- en springruiters van 3 tot en met 7 april verreden in het Zweedse Gotenburg. Voor TeamNL staat Hans Peter Minderhoud nu vierde in het klassement en hij is al vrijwel zeker van een plaats in de finale. De tweede Nederlander in het klassement is Thamar Zweistra, zij staat nu 14e. Bij een goede prestatie in ‘s-Hertogenbosch kan zij zich nog plaatsen voor de finale, maar de amazone krijgt in de Brabanthallen te maken met ijzersterke concurrentie.

Duitsland komt met een zeer sterk team, aangevoerd door Isabell Werth. Werth is de titelverdediger en is daarom automatisch geplaatst voor de Finale. Verder starten voor Duitsland de huidige leider in de tussenstand, Helen Langehanenberg en Dorothee Schneider, die nu op een tweede plaats staat in de ranking. Duitsland mag naast Werth twee ruiters afvaardigen naar de finale en er staan er op dit moment vijf in de top tien. De beste negen van de ‘geschoonde’ ranking plaatsen zich uiteindelijk voor de wereldbekerfinale.

Kijk hier voor de huidige tussenstand.

Voor TeamNL komen verder aan de start: Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Anne Meulendijks (Heeze), Emmelie Scholtens (Gorinchem) en Diederik van Silfhout (Lunteren). Andere bekende namen op de deelnemerslijst zijn: Judy Reynolds (Ier), de Deen Daniel Bachmann Andersen, nieuw talent Maria Caetano uit Portugal, Richard Davison (GBR), en Patrik Kittel uit Zweden.

Kijk hier voor het volledige deelnemersveld.

De FEI Dressage World Cup™ Grand Prix wordt op donderdag verreden en begint om 17.00 uur. Zaterdagmiddag kan het publiek vanaf 14.30 genieten van de FEI Dressage World Cup™ Kür op Muziek.

Edward Gal en Glock's Zonik N.O.P. tweede in wereldbekerwedstrijd 2018 Foto Digishots

Meer dressuur
Naast de wereldbekerwedstrijd biedt The Dutch Masters ook een CDI3* en CDI-U25 tour. In de 3* rijden de combinaties vrijdagmiddag een Grand Prix en zaterdag een Kür op Muziek. Onder de deelnemers bevinden zich toppers als Edward Gal, Adelinde Cornelissen, Isabell Werth, Madeleine Witte en Marlies van Baalen.
De aanstormende talenten in de U25 klasse, rijden hun Grand Prix op vrijdagmiddag en op zaterdagochtend de Kür op Muziek. Onder de deelnemers bevindt zich o.a. de nummer 1 van de FEI World Ranking en KNHS Talententeamlid Jeanine Nieuwenhuis.
The Dutch Masters biedt niet alleen ruimte aan de top, ook voor de basisdressuur en springruiters uit de pony en paardensport staan er rubrieken op het programma.

Springen – Rolex Grand Prix
Voor de springruiters is de hoofdrubriek van The Dutch Masters de Rolex Grand Prix op zondagmiddag. Deze Grote Prijs maakt deel uit van de zeer lucratieve Rolex Grand Slam voor de springruiters. Tal van internationale toppers komen hiervoor graag naar Nederland. Ook TeamNL boegbeeld Harrie Smolders (Lage Mierde) is van de partij. Smolders komt niet alleen de piste in om te strijden om de ereprijzen, hij is ook wederom uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar en zal tijdens The Dutch Masters worden gehuldigd. Voor TeamNL komen verder onder meer Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Frank Schuttert (Ommen), Maikel van der Vleuten (Someren), Leopold van Asten (Duizel) en Jur Vrieling (Holwierde) aan de start.

Uit Zwitserland komt de nummer 1 van de wereld, Steve Guerdat. Voor Duitsland komt onder meer Marcus Ehning naar de Brabanthallen, als hij de Rolex Grand Prix wint, ontvang hij de Rolex Grand Slam bonus ter waarde van € 500,000. De Brit Scott Brash, de eerste en enige winnaar van de Grand Slam tot nu toe, komt ook naar de Brabanthallen. België komt onder meer met de winnaar van vorig jaar, Niels Bruynseels, Nicola en Olivier Philippaerts en Jos Verlooy. Duitsland wordt verder vertegenwoordigd door Christian Ahlmann, Ludger Beerbaum, Daniel Deusser en Philipp Weishaupt. Andere toppers op de deelnemerslijst zijn o.a. de Franse ruiters Kevin Staut en Simon Delestre, de Ierse topper Bertram Allen, Luciana Diniz (Por), de Europese kampioen Peder Fredricson (Zwe) en Kent Farrington (USA).

Kijk hier voor het volledige deelnemersveld.

Afscheid SFN Zenith
Op zondagmiddag staat er voor de Nederlandse springsport liefhebbers een zeer bijzonder programmaonderdeel gepland. SFN Zenith, het 15-jarige succespaard van Jeroen Dubbeldam, zal dan afscheid nemen van de internationale sport. De bruine ruin won met Jeroen Dubbeldam voor TeamNL talloze prijzen met als hoogtepunt team en individueel goud op het wereldkampioenschap in Frankrijk in 2014 en Europees team en individueel goud in 2015 in Aken.
Zondagmiddag zal hij op een bijzondere manier in de spotlights staan.

Jeroen Dubbeldam en Zenith wereldkampioen in Caen Foto Dirk Caremans

Paradressuur
Indoor Brabant biedt al jaren een podium aan de pararuiters. Zowel de huidige toppers uit deze discipline als de mogelijke helden van de toekomst zijn vrijdagavond te bewonderen.
Voor de beste Nederlandse paradressuurruiters staat er onder meer een kwalificatiewedstrijd van de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy op het programma.

KNHS Talententeam 2019
Een andere bijzondere traditie tijdens The Dutch masters is het bekend maken van het KNHS Talententeam. Ieder jaar selecteren de Nederlandse bondscoaches hiervoor de grootste paardensport talenten uit de Olympische en paralympische disciplines.
Het KNHS Talentenplan, waarvan het Talententeam een belangrijk onderdeel is, biedt paardensporttalenten extra ondersteuning en kansen. Het Nederlandse KNHS Talentenplan is als talentontwikkelingsprogramma zeer bekend in de internationale hippische wereld. Zaterdag 16 maart wordt het KNHS Talententeam 2019 bekend gemaakt.

 

KNHS Talententeam 2018

Voor de gemotiveerde paardensportjeugd tussen de 16 en 25 jaar is zaterdag 16 maart ook de aftrap voor het programma ‘KNHS geeft jeugdleden een stem’. De KNHS wil leden in de genoemde leeftijdscategorie graag meer betrekken bij de organisatie en heeft daarvoor verschillende plannen.
Kijk hier voor meer informatie.

Foto Harrie Smolders en Emerald door Dirk Caremans

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender