­ Tips (wedstrijd) rijden met warm weer - KNHS

Tips (wedstrijd) rijden met warm weer

Geplaatst op 24 juli 2019

Als het warm wordt vragen veel mensen zich af of het wel verantwoord is om te rijden. Een verkoelende strandrit is natuurlijk altijd een goed idee maar die mogelijkheid heeft niet iedereen helaas.

Hieronder lees je tips om je paard de komende hittegolf door te helpen. Verder vind je tips voor het rijden (van wedstrijden) met warm weer.

ALGEMENE TIPS

Niet alleen als je aan het rijden bent moet je rekening houden met de warmte. Zorg er voor dat je paard de hele dag over genoeg vers drinkwater beschikt, een paard drinkt met dit weer soms wel 50 liter water per dag. Ook is het belangrijk dat je paard de schaduw kan opzoeken.

 • Wil je paard niet goed drinken, voeg dan een scheutje appelsap toe.
 • Zet je paard in het midden van de dag lekker op stal en wanneer het niet meer zo warm is zet je hem weer buiten.
 • Ga 's ochtends vroeg rijden voordat het warm wordt, of juist in de avond als het niet meer zo warm is.
 • Spuit de vliegendeken een paar keer af met koud water en doe hem daarna weer op.
 • Spuit je paard een paar keer af met lauw/koud water.
 • Wanneer je paard in de wei staat bescherm hem dan goed tegen de zon. Zo kun je de licht gekleurde plekken zoals de neus insmeren met zonnebrand.

TIPS (WEDSTRIJD) RIJDEN 

GAAT DE WEDSTRIJD DOOR EN WAT MOET IK AAN?

Omdat de situatie per locatie kan verschillen bepalen de wedstrijdorganisaties zelf of een wedstrijd doorgaat. Neem voor vragen daarom altijd rechtstreeks contact op met het wedstrijdsecretariaat. Luister wel naar jezelf én naar je paard. De een kan beter tegen warmte dan de ander. Bij outdoorwedstrijden springen en dressuur mag je trouwens zelf weten of je een zomertenue draagt (dus zonder rijjas).  

KAN IK MIJN PAARD WEL VERVOEREN MET DIT WARME WEER?

Controleer het weerbericht en de filemeldingen voordat je paarden gaat vervoeren. Wanneer de trailer of veewagen in beweging is en voldoende ventilatieopeningen heeft, is transport van paarden bij 27 graden nog wel mogelijk, maar als er kans is op file, moet er niet met paarden worden gereisd tenzij er sprake is van een volledig geconditioneerd vervoersmiddel. In een stilstaande trailer of veewagen is de temperatuur binnen al snel 10 graden hoger dan buiten. Bij een omgevingstemperatuur van meer dan 30 graden is uiterste voorzichtigheid geboden. Bij 35 graden of meer mogen er geen paarden meer vervoerd worden.

KOELEN EN WATER

Organisatoren en verenigingen worden verzocht ruim te voorzien in waterbakken en/of aftappunten, zodat je je paard kunt laten drinken en koelen. Neem zelf water mee voor het geval het op het wedstrijdterrein beperkt beschikbaar is. Koel je paard na inspanning door afsponzen of afspuiten en bied je paard regelmatig water aan om uitdroging te voorkomen. Let wel op dat je paard na het rijden niet te veel koud water ineens drinkt, om de kans op koliek te voorkomen. Vergeet jezelf niet: zet een petje op en drink voldoende. Naast water kun je een isotone sportdrank nemen om verloren zouten aan te vullen. 

ELEKTROLYTEN

Verlang je langdurige inspanning van je paard, geef dan naast regelmatig water ook elektrolyten om de door het zweten verloren zouten weer aan te vullen. Zeker bij duursporten zoals endurance, eventing en marathon is dit aan te raden.

SCHADUW

Probeer zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken waar dat mogelijk is. Laat het paard niet te lang op de trailer staan en zorg ervoor dat vrachtwagen en trailer zo goed mogelijk doorluchten door alles open te zetten.

OVERVERHITTING

Paarden kunnen veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden, maar ook bij paarden kan hittestress (heat stress) voorkomen. Niet alleen tijdens arbeid, maar ook als de dieren in de zomer in een wei zonder schaduw lopen. Hoe voorkom je problemen? Download het artikel uit Paard&Sport over oververhitting (PDF).

Lees hier meer over de maatregelen voor KNHS-wedstrijdorganisaties tijdens de hittegolf.

Categorie: hittegolf, warmte, elektrolyten, aflassen, hitteprotocol

Ander Nieuws

 • Dierenarts Hank van Campen: “NK vandaag is verantwoord”
  Dierenarts Hank van Campen: “NK vandaag is verantwoord”
 • Let op: do’s en dont’s paardentransport warm weer
  Let op: do’s en dont’s paardentransport warm weer
 • Gewijzigd programma NK Dressuur, donderdag afgelast
  Gewijzigd programma NK Dressuur, donderdag afgelast