­ Van Baalen, Schellekens-Bartels en Van Grunsven vormen uniek drietal tijdens KNHS Trainersseminar Dressuur - KNHS

Van Baalen, Schellekens-Bartels en Van Grunsven vormen uniek drietal tijdens KNHS Trainersseminar Dressuur

Geplaatst op 06 december 2019 in Dressuur & Para , Springen , Eventing

Nooit eerder vormden Coby van Baalen, Imke Schellekens-Bartels en niemand minder dan Anky van Grunsven een team om dé dressuur beloftes van de KNHS te trainen. En nooit eerder zagen we Jos Lansink, Piet Raijmakers en Wout-Jan van der Schans live aan het werk met de spring toekomst van Nederland. Niemand minder dan ’s werelds succesvolste eventingtrainer Chris Bartle zal zijn skills overdragen aan de absolute top van eventing. Kortom, maak je agenda vrij voor het KNHS Trainersseminar 2020 ‘Oud Olympiërs aan de slag met de toekomst’ van 17 t/m 19 januari!

Het belooft in veel opzichten een uniek weekend te worden in Ermelo, waarin maar liefst zeven oud-Olympiërs aan de slag gaan met talentvolle kaderjeugdleden van de KNHS. In deze editie van het KNHS Trainersseminar wordt teruggeblikt op de waanzinnige successen,  maar zal er ook kritisch gekeken worden naar trainingsmethodes van toen en van nu. Wat hebben we geleerd, wat zijn de grote verschillen en welke trainingen dragen bij aan de weg naar de top? Hoe zit het eigenlijk met de mentaliteit van trainer en ruiter?

Tijdens het KNHS Trainersseminar krijgen we een uniek kijkje in de sport-keuken van de oud-Olympiërs, die allen met eigen visie naar de sport en het talent van nu kijken.

Dressuur
Traditiegetrouw staat de zaterdag van het Trainersseminar in het teken van Dressuur. Met vedettes Coby van Baalen, Anky van Grunsven en Imke Schellekens-Bartels hebben we dan de absolute dressuurtop in huis. Van Baalen: ‘We  hebben met en tegen elkaar gereden en gestreden. Het is fijn dat we onze verworven ervaringen mogen doorgeven aan de Nederlandse jeugd. De juiste mentaliteit blijkt het belangrijkste om succesvol te zijn.’ Coby heeft de kracht om ieder jaar kaderleden te trainen en weet als geen ander de juiste combinaties tussen paard en ruiter te vinden.  Anky van Grunsven heeft gezorgd voor vele medailles en heeft een grote verandering teweeggebracht in de rijtechniek van de dressuursport. Een verandering die nog steeds van invloed is op het trainingssysteem van heel veel paardensporters, op verschillende niveaus. Imke Schellekens-Bartels is sinds 2019 voor het eerst bondscoach van de ponyteams en Children. Wat valt haar op?

Springen
Vrijdagavond staat springen op het programma met Jos Lansink, Piet Raijmakers en Wout-Jan van der Schans. Lansink is zevenvoudig deelnemer aan de Olympische Spelen. ‘Jos Lansink is bij uitstek dé man die paard en ruiter vanuit dressuurmatig oogpunt traint, om zoveel mogelijk controle te hebben’, aldus Marion Schreuder. ‘Alles moet kloppen bij Jos, hij is een echte perfectionist’.
Piet Raijmakers zijn instructie is veel meer gericht op het paard in zijn waarde laten, niet teveel dressuurmatig willen controleren. Wout-Jan van der Schans is nog steeds de man die zelf Internationaal meerijdt en zich bewezen heeft als fantastische coach voor jong talent. Marion Schreuder over het springprogramma; ‘Dit is een ontzettend interessant drietal, waar instructeurs heel veel van kunnen leren. Ik ben ontzettend benieuwd hoe ze naar elkaar kijken en wat de verschillende methodes voor effect hebben op de talenten’.

Eventing
Op zondag staat net als vorig jaar eventing centraal. We zijn er trots op dat we voor deze dag Chris Bartle, ‘s werelds succesvolste eventingtrainer, Olympisch dressuur- en eventingruiter en oud-trainer van het Britse én het Duitse eventingteam, naar Ermelo hebben weten te halen. Chris Bartle is bekend om zijn duidelijke visie over het veilig rijden van een cross en is de bedenker van de inmiddels wereldbekende “OH SHIT” positie. Belangrijk is daarbij de houding en zit van de ruiter in iedere fase van de cross waardoor je altijd voorbereid bent op onverwachte situaties. Het doel is om zodanig met je paard in balans te zijn dat deze zich te allen tijde kan redden in lastige situaties. De relatie tussen balans, zwaartekracht en kinetische energie is hierop van grote invloed. Chris zal de 5 verschillende “cross country seats” die iedere ruiter moet weten aan de orde laten komen en uitleggen waarom dit zo belangrijk is en de veiligheid verbetert.  Chris Bartle heeft een Britse achtergrond, daarom zal een groot deel van deze dag de uitleg in het Engels zijn. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven door Nederlandse top-eventingruiters in het Nederlands.

Marion Schreuder kijkt vanuit haar functie als hoofddocent KNHS-instructeursopleidingen uit naar het KNHS Trainersseminar: ‘het is uniek om deze namen in huis te hebben, daar ben ik ontzettend trots op. Ik ben benieuwd naar de verschillende aanpak in trainingen. Heel interessante stof voor zowel trainers als ruiters. Dit is waar we met z’n allen constant in ontwikkeling moeten zijn, waar we kritisch moeten durven zijn want dit is de essentie van onze sport. De sport verandert, er is bijvoorbeeld meer aandacht voor welzijn van zowel paard als ruiter, er is meer inzicht in verschillende trainingsaanpak én de mentaliteit van ruiters is veranderd. Dat stukje gaan we bespreken, want wat is er nodig om een goede trainer te blijven en worden? Ik kan niet wachten, we gaan aan de slag’!

Start kaartverkoop
Het KNHS Trainersseminar richt zich in de basis op instructeurs, trainers en coaches. Daarom krijgt deze groep voorrang op de kaartverkoop. Trainers, coaches en instructeurs met een actieve KNHS-Instructeurslicentie ontvangen per e-mail een unieke code waarmee ze vanaf maandag 2 december 13.00 uur toegangskaarten kunnen kopen met 10% korting. Voor het bezoeken van het KNHS Trainersseminar behalen instructeurs met een actieve KNHS-Instructeurslicentie 50 theoriepunten op de basiskwalificatie. Officials behalen geen punten voor bijscholing als zij het KNHS Trainersseminar bezoeken. 

Ben je geen instructeur, trainer of coach? Dan ben je ook van harte welkom! Op vrijdag 6 december om 10.00 uur start de kaartverkoop voor het grote publiek. Uit het verleden is gebleken dat met name de zaterdag snel uitverkocht is, dus bestel op tijd je kaarten.  

De toegangsprijs is inclusief koffie, thee en een luxe lunch op zaterdag en zondag, op vrijdagavond inclusief koffie en thee. 

Prijzen toegangskaarten*:

  KNHS-leden niet-leden 10% korting voor instructeurs met HI-licentie
Vrijdag 
KNHS Trainersseminar Springen
€ 37,50 € 57,50 € 33,75
Zaterdag 
KNHS Trainersseminar Dressuur
€ 75,00 € 95,00 € 67,50
Zondag 
KNHS Trainersseminar Eventing
€ 50,00 € 70,00 € 45,00
Passe-partout voor alle dagen € 130,00 €150,00    € 117,00


* Deze prijzen zijn exclusief € 1,60 servicekosten per ticket en € 2,05 administratiekosten per bestelling.

Houd je KNHS-relatienummer bij de hand om gebruik te maken van de KNHS-ledenkorting. Instructeurs profiteren van 10% korting na het invullen van de unieke code die per e-mail is verzonden. Ben je instructeur met een actieve KNHS-instructeurslicentie en heb je geen e-mail gehad? Stuur dan een e-mail naar academy@knhs.nl om de code aan te vragen. Vermeld altijd je KNHS-relatienummer in de mail. 

Klik hier om kaarten te bestellen: https://ticketpoint.nl/evenement/knhs-trainersseminar-2020/ 

 

Je kunt maximaal 4 tickets per order bestellen. 

Meer informatie
Alle informatie over het KNHS Trainersseminar 2020 vind je op www.knhs.nl/trainersseminar. Heb je nog vragen over het KNHS Trainersseminar? Stuur dan een e-mail naar academy@knhs.nl.

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders