­ Verslag bijeenkomst KNHS Springforum op 25 maart 2019 - KNHS

Verslag bijeenkomst KNHS Springforum op 25 maart 2019

Geplaatst op 10 april 2019

Op 25 maart kwam het Springforum voor de eerste keer in 2019 bij elkaar. Gerrit Klokman was namens de regio Gelderland voor de eerste maal aanwezig. De agenda was gevuld met onderwerpen zoals de opzet van de Jeugdcompetitie springen, reglementswijzigingen, evaluatie bijscholingen en de stijlbeoordeling. Hieronder volgt een beknopte uitwerking per onderwerp.

Opzet jeugdcompetitie
Het KNHS Springforum wil leeftijdsgericht sporten stimuleren en in 2019 wordt ongeveer een keer per maand een jeugdspringwedstrijd georganiseerd. Children en Junioren kunnen zowel in de klasse B, L, M en Z starten. Tot nu toe zijn deze wedstrijden goed verlopen ondanks dat er nog weinig publiciteit aan is gegeven.
Als de pilot slaagt zal er in 2020 een uitbreiding plaatsvinden en wordt voor de organisaties een draaiboek gemaakt. De wedstrijden voor de komende maanden zijn:
- Zaterdag 13 april 2019: Twentse Ros Albergen in Geesteren
- Zaterdag 11 mei 2019:Outdoor Zuidwolde in Zuidwolde
- Zaterdag 1 juni 2019:Manege Beukers in Oudkarspel
- Zaterdag 15 juni 2019: Stichting Concours Delft in Delft
- Zaterdag 29 juni 2019: Looleeruiters in Almelo (tevens finale KNHS-Hartog Lucerne Trophy)
Lees hier meer over dit initiatief.

Reglementswijzigingen
Ondanks dat er een duidelijk filmpje is gemaakt heeft het springforum zorgen over de bekendheid van de gewijzigde regels voor achterbeenbescherming bij pony’s, Junioren rubrieken en Childrenrubrieken.
De reglementswijzigingen zijn per 1 april in gegaan en in de diverse nieuwsbrieven zal er nogmaals uitvoerig aandacht worden besteed aan hoe dit in de praktijk gaat lopen. 
Lees hier meer over de reglementswijzigingen springen per 1 april 2019.

Opleiding springjuryleden
De KNHS heeft tien nieuwe springjuryleden in opleiding die alleen nog hun stage moeten afronden en daarna inzetbaar zijn. Onderdeel van de stage is het meelopen met een FEI-steward op een internationale springwedstrijd om ervaring op te bij het toezichthouden op bitten en harnachement. Toezicht op het voorterrein is een belangrijke taak van de KNHS-juryleden.

Doorlopende leerlijn S30 t/m B-springen
Het springforum heeft zich als doel gesteld om in 2019 de S-proeven t/m de B-rijstijlparcoursen zoveel mogelijk gelijk te maken voor wat betreft de wijze van beoordelen en de in te zetten juryleden. Een kleine werkgroep heeft het stijlprotocol onderhanden genomen en het resultaat is in het forum besproken. Het stijlprotocol, waar geen reglementswijziging voor nodig is, zal verder uitgewerkt worden en op kleine schaal getest worden.

Kampioenschapsreglement Hippiade 2019
Het kampioenschapsreglement wordt doorgenomen en het forum gaat akkoord met de volgende wijzigingen:

 • Combinaties die ooit 1.50m hebben gestart mogen niet meer op de breedtesportkampioenschappen starten;
 • Combinaties die in het lopende seizoen 1.45m zijn gestart mogen niet meer in de klasse ZZ starten;
 • Ponycombinaties die op het moment van het regiokampioenschap op het EK-pony’s uitkomen krijgen voor hun andere pony een wildcard als ze met deze pony in het A- of B-kader zitten. Dit was voorheen alleen voor hun EK-pony.

Bodyprotector
Het forum heeft een mail besproken waarin de afzender het springforum vraagt de bodyprotector te verplichten. Het Springforum merkt op dat de mogelijkheid wordt geboden maar wil dit niet verplichten.

Over het KNHS Springforum
De volgende bijeenkomst van het springforum is op maandag 24 juni 2019. Wil je een bijdrage leveren? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het springforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/springforum voor de contactgegevens van de leden van het springforum.

Foto: Digishots

Categorie: Springforum

Ander Nieuws

 • Verslag Springforum 16 januari 2023
  Verslag Springforum 16 januari 2023
 • Verslag springforum 5 juli 2021
  Verslag springforum 5 juli 2021
 • Kort verslag springforum 14 september 2020
  Kort verslag springforum 14 september 2020