­ Verslag eventingforum 11 juni 2019 - KNHS

Verslag eventingforum 11 juni 2019

Geplaatst op 01 juli 2019 in Eventing en KNHS

Op dinsdag 11 juni is het eventingforum voor de  tweede keer in 2019 bijeen gekomen. Er zijn diverse onderwerpen besproken waaronder vernieuwing van het rijstijlprotocol, het resultaat van “Het forum komt naar je toe”, leeftijdsgericht sportaanbod, toewijzing TA’s en richtlijnen voor de crossbouw voor nationale B t/m Z wedstrijden.

 

Vernieuwing Rijstijlprotocol

Het eventingforum is bezig met het ontwikkelen van een vernieuwd rijstijlprotocol. Dit vernieuwde protocol moet leiden tot meer uniformiteit in de beoordeling wat het voor de ruiters interessanter/leerzamer maakt. Het vernieuwde formulier is in het voorjaar getest. De ervaringen zijn besproken binnen het forum. Het (concept)protocol wordt iets verder verfijnd en nog een paar keer getest  op  wedstrijden waar de klasse B verreden wordt. Het vernieuwde rijstijlformulier wordt meegenomen in een bijscholing voor rijstijljuryleden dit najaar.

Het eventingforum komt naar je toe!

Op woensdag 8  mei en 22 mei zijn er bijeenkomsten gehouden voor de regio’s Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om als forum nog beter in contact te komen met de achterban. De opkomst was goed, alhoewel de opkomst van ruiters in de regio’s aan de lage kant was, was de opkomst van wedstrijdorganisaties en crossbouwers zeer goed. De bijeenkomsten hebben zeker geleid tot zinnige discussies. Enkele besproken punten:

 • Afstemming tussen TA’s en crossbouwers verbeteren. Richtlijnen voor de crossbouw vernieuwen/aanvullen met technische wensen per klasse.
 • Vrijwilligers binden en werven. Bewustwording creëren onder deelnemers voor vrijwilligersfuncties op wedstrijden. Potentiële vrijwilligers enthousiasmeren met een beloning.
 • Nieuwe oefenterreinen aanbieden met een instructeur.
 • Promoten van de eventingsport met video’s van helmcamera’s op social media.

Leeftijdsgericht sportaanbod

De pilots voor leeftijdsgericht sporten in de dressuur zijn een succes. Indeling gaat op leeftijd van het kind in plaats van de stokmaat van de pony. 
Een eerste indeling van de leeftijdsgroepen en aantallen binnen de leeftijdsgroepen eventing is gemaakt. De werkgroepen voor springen en eventing gaan in verder overleg om ook voor deze disciplines te kijken hoe er invulling gegeven kan worden aan een leeftijdsgericht sportaanbod. 

De Technisch Afgevaardigde (TA), Crossbouwer en richtlijnen crossbouw

Vanuit het veld komen er signalen dat er behoefte is aan een eenduidige naleving, afstemming en communicatie aangaande de richtlijnen voor crossbouw door de TA en crossbouwer. Het forum denkt na over een bijscholingsvorm om dit te verbeteren.

 

Overige bespreekpunten

 • In 2019 vind het Europees Kampioenschap Landelijke Ruiters (EK LR) in Westerstede (Noord Duitsland) plaats van 1 t/m 4 augustus. Renee van de Loo zal in functie treden als de nieuwe Chef de Mission.
 • In het forum wordt de zorg uitgesproken over deelname van ruiters aan de KNHS Kampioenschappen Eventing. Aangezien deze samenvalt met de finale van de Bavaria Trophy in Ysselteyn.
 • Tineke Hoekstra (Friesland) verlaat het Eventingforum. Els Driehuyzen zal haar opvolgen.

 

Over het eventingforum
Wil je een bijdrage leveren aan de eventingsport? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het eventingforumlid van je regio. Kijk op
www.knhs.nl/eventingforum voor contactgegevens van alle leden van het eventingforum.

Categorie: eventingforum

Ander Nieuws

 • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
 • Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
  Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
 • Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022
  Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022