­ Wat bezielt Hermann van den Bosch? - KNHS

Wat bezielt Hermann van den Bosch?

Geplaatst op 10 januari 2019

Hij was drie jaar de eerste voorzitter van het menforum. Hermann van den Bosch (51) zat daarvoor vanaf 2012 in het menplatform en is internationaal level 3-jurylid. Wat drijft deze bevlogen man?

'Ik ben opgegroeid met paarden. Op mijn tiende had ik mijn eerste pony en we deden dressuur en springen. Ik heb nog een blauwe maandag voltige gedaan.

Als men het in mijn functie als voorzitter over de KNHS had, had men het ook over mij. Het is makkelijk om ertegenaan te schoppen en als groot instituut is het met de huidige social media lastig om daartegenin te gaan. Ik moest beleid en visie uitdagen. Zo heb ik er altijd in gestaan. Ik ben gestopt met het menforum vanwege mijn werk. En in een bestuur moet je het op tijd voor gezien houden. Anders ga je in je eigen wereld leven en dat komt de ontwikkeling van de sport niet ten goede.

Ik ben hoofd Calculatie bij Engie Services en geef leiding aan dertien mensen. Ik werk er nu dertig jaar in verschillende functies. Vanuit de schoolbanken ben ik er terechtgekomen. Waarom weggaan als het bevalt? Die loyaliteit zit in de familie. Mijn vader en broers hebben allemaal lang bij dezelfde baas gewerkt. Thuiswerken vind ik niks. Ik wil mensen om me heen. Een vijfdaagse werkweek combineren met internationale wedstrijden van vier of vijf dagen is niet makkelijk. Op een wedstrijd heb ik fairplay en dierwelzijn vooropstaan. Iedere deelnemer moet fair worden behandeld. Ik ga altijd de dialoog aan. We mogen die nog meer zoeken. Dat betekent je als official kwetsbaar opstellen. Het verhaal achter je opmerkingen op het protocol mag de ruiter best horen. Op een onderlinge wedstrijd kom ik na elke proef uit de auto voor een toelichting. En dan komt er zo’n meisje van acht naar je toe, met staartjes. Geweldig. En naderhand koffie met een gehaktbal. Dan kan mijn dag niet meer stuk.

Op officiële wedstrijden waarschuw ik ook zichtbaar. Het moet bekend zijn dat ik scherp ben en deelnemers daarop aanspreek. Als ze denken, aardige kerel, die Van den Bosch, maar ik moet niet met hem sollen, dan heb ik mijn doel bereikt.

We moeten goed beseffen wat er maatschappelijk op ons af komt wat dierwelzijn betreft. Dat moeten we voor zijn en er tegelijkertijd niet in doorslaan. Daar moeten we in de mensport en zeker in de marathon alert op zijn. Hierbij moet je je visie niet aanpassen op incidenten, alleen op trends. Dit zijn lastige discussies en het gaat snel over praktische zaken van alle dag. Het is veilig om details te bespreken. Dan hoef je het namelijk niet over de visie te hebben.

Afegelopen jaar heb ik vanwege mijn gezondheid een sabbatical genomen van het jureren. Je moet als official honderd procent fit zijn. Daar heeft de deelnemer recht op. Maar ik ben ook een mens en dat kon ik door mijn ziekte even niet. Dat ging me wel aan het hart. Internationaal jurylid zijn is ook topsport. Als een paardensporter iets laat liggen, kan het nog een 6 worden. Als official moet je dertig of veertig combinaties honderd procent goed beoordelen. Paardensport is niet het enige in het leven. Je moet ook kunnen zeggen: “Nu een niet. Ik ga naar een mooi muziekfestival.” Die mix moet er zijn.’

Ook official worden?
In de paardensport zijn veel officials nodig. De KNHS leidt ze op. Ook je steentje bijdragen? Zie www.knhs.nl/officials

Overname tekst- en beeldmateriaal is niet toegestaan.

Foto: Sushilla Kouwen

 

Categorie: officials, opleidingen, official worden

Ander Nieuws

  • Zonder officials geen paardensport
    Zonder officials geen paardensport
  • Schrijf je in voor de opleiding jurylid Springen
    Schrijf je in voor de opleiding jurylid Springen
  • Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
    Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround