­ Wat bezielt Magda Roesink? ‘Er samen een gezellige, sportieve wedstrijddag van maken, daar gaat het om’ - KNHS

Wat bezielt Magda Roesink? ‘Er samen een gezellige, sportieve wedstrijddag van maken, daar gaat het om’

Geplaatst op 11 juli 2019 in Dressuur & Para

Magda Roesink (49) ging op haar achtste op een pony zitten en wilde er niet meer af. Wat drijft deze veelzijdige paardenliefhebber – amazone, jurylid springen, bestuurslid bij vereniging en kring, wedstrijdsecretaris en o ja, moeder van drie zonen en vrouw van Walter?

‘Momenteel heb ik het te druk met de organisatie van wedstrijden en het terrein bij ons op de vereniging om zelf te rijden. We hebben twee paarden van vier en elf, een merrieveulen van Diarado x Feel Good x Brainpower van dit jaar en een Shetlander van 24. Met mijn vorige paard reed ik ZZ-Zwaar, maar dat hebben we helaas moeten laten gaan op zijn 23ste. Vroeger heb ik veel gesprongen, maar rond mijn veertigste werd ik voorzichtiger, en heb ik de overstap gemaakt naar de dressuur. Ik jureer springen van BB tot ZZ inclusief de rijstijl. Ik ben positief ingesteld. Echt contact en gezelligheid staan voor mij voorop. Er samen met collega-juryleden de organisatie en ruiters een gezellige, sportieve wedstrijddag van maken, daar gaat het om.

Ik heb me ooit aangemeld voor de dressuurjurycursus, maar mijn brief was niet aangekomen. De springjury-opleiding was nog wel open. Die was pittig, want het is veel leerwerk. Maar met passie en ervaring uit de praktijk leer je veel makkelijker. Ik ben ruim dertig jaar lid van RV Ons Genoegen in Beesd, waar ik recent voorzitter van ben geworden, en doe ook het wedstrijdsecretariaat. Daarnaast heb ik mijn werkzaamheden als wedstrijdsecretaris van onze Kring Rivierengebied. We zijn een heel gezellige vereniging in de Betuwe. Kortgeleden hebben we het verenigingsterrein veranderd en we beschikken nu over twee banen van 20 bij 60 met een eb-en-vloedsysteem. Afgelopen najaar ben ik gestopt als Regiobestuurslid van Gelderland/Flevoland, want na negen jaar moet je helaas stoppen. Ik blijf wel betrokken bij het Jeugdstimuleringsplan annex Belofteplan van onze regio.

Mijn opa was vroeger paardenhandelaar. Van hem kreeg ik mijn eerste pony, op mijn achtste verjaardag. Ik ging erop zitten en wilde er niet meer af. Dat zit erin en gaat er niet meer uit. Als ik ergens een paard in de wei zie, moet ik er altijd even naar kijken. Ik had nog zo’n pannenkoekzadeltje. Je bleef zitten als je geluk had en als je eraf viel, was dat zo. Wij gingen met de vereniging op concours met tractor en veewagen – tegenwoordig heeft iedereen zelf een trailer – en bleven de hele dag weg. Je deed mee aan alle disciplines: dressuur, springen, vier- en achttal, en afsluitend de parade. Op zaterdag gingen we de hele dag met de pony’s het bos in en picknickten daar, bouwden van takken hindernissen en maakten ons eigen crossparcours. Tegenwoordig wordt al veel eerder een keuze gemaakt tussen dressuur of springen, al zie je bij verenigingen ook steeds vaker onderdelen van TREC en working equitation voorbijkomen. Het verenigingsleven heeft veel voordelen. Het is ‘blij dat ik rij’ en lekker spelen met de pony en spelenderwijs leren en vandaaruit doorgroeien.

Mijn man was heel allergisch voor paarden. Als ik vroeger met rijkleren in de auto stapte, zat hij meteen met rode ogen en te proesten. Toen we de paarden aan huis kregen, is het overgegaan. Hij heeft niets met paarden, maar helpt wel mee met de verzorging en het onderhoud. Hij heeft zelf een hoveniersbedrijf. We hebben drie jongens van vijftien, zestien en tweeëntwintig. Twee zitten er op voetbal en de jongste op freerunnen, waar hij zijn energie in kwijt kan. De oudste heeft ook ponygereden, maar is gestopt in de puberteit omdat hij werd geplaagd dat het een meidensport is. De paardensport is en blijft gewoon mooi. Ik vind het bijzonder dat paarden zich zo laten bewerken. Dat drijft mij om daaraan bij te dragen en te verbeteren.’

Categorie: Magda Riesink, wat bezielt de official, Jury, cursus, wedstrijden

Ander Nieuws

  • Nederlandse dressuurjeugd oppermachtig bij CDI Exloo
    Nederlandse dressuurjeugd oppermachtig bij CDI Exloo
  • Zonen van Totilas meldden zich bij CDI Exloo
    Zonen van Totilas meldden zich bij CDI Exloo
  • Edward Gal weer superieur met zijn Totilas-zonen
    Edward Gal weer superieur met zijn Totilas-zonen