­ Week van de official: Paarden zijn het leven van official Rob de Bruin - KNHS

Week van de official: Paarden zijn het leven van official Rob de Bruin

Geplaatst op 10 oktober 2019

Van 5 tot en met 13 oktober is het de Week van de Scheidsrechter, een initiatief van NOC*NSF. Wij grijpen deze gelegenheid aan om officials te bedanken voor hun inzet als official in onze mooie paardensport. Zij maken het mogelijk dat alle paardensporters, van jong tot oud, plezier hebben met hun pony of paard in de wedstrijdsport. Zonder officials is het rijden van wedstrijden niet mogelijk. Daarom deze week extra aandacht voor onze officials in de paardensport!

Paarden zijn het leven van official Rob de Bruin, internationaal viersterrenjurylid in de voltige, fokker van Friese paarden en monsterknecht. ‘Nu doe ik alleen nog wat ik leuk vind.’

‘Als jongetje van zes reed ik al bij manege De Nieuwe Heuvel in Lunteren. Ik deed alles op de fiets, totdat ik op mijn zestiende een brommer kreeg. Ik wilde meer bewegen en besloot te gaan voltigeren, wat veel werd gedaan op de manege. Die kunst op een paard leek me wel wat, maar het duurde wel een les of vijf voordat ik er in galop op kwam. De sport was toen nog niet zo groot en ik was al snel een van de beteren van het land. Ik ben ook internationaal gestart en heb meegedaan aan een EK en een WK. Ik vond mezelf niet bijzonder getalenteerd. Voor de echte top ben ik ook te laat begonnen. Ik ben ver gekomen in de sport op andere manieren.

Als jurylid waardeer ik het als atleten iets moeilijks proberen. Lef en originaliteit mogen in de beoordeling terugkomen. Soms geef ik punten en denk ik nadien, dat had ik misschien anders moeten doen. Dan zou je zo’n proef nog wel een keer willen terugkijken. Wij beoordelen in een minuut dertig onderdelen. Dat kun je niet tot je zeventigste zo geconcentreerd blijven doen.

De sport doet iets met je. Voltige is een soort virus. Mensen die stoppen met voltige, komen vaak terug in een andere rol, bijvoorbeeld als dierenarts. Ik kan niet zo goed beschrijven wat het is. Het houdt ons allemaal in die sport. Elke wedstrijd is een soort reünie.’

Het hele verhaal over Rob de Bruin lees je dit weekend in de nieuwe Paard&Sport.

Foto: Sushilla Kouwen

Ander Nieuws

  • Gouden speld voor Corrie Ederveen
    Gouden speld voor Corrie Ederveen
  • Springreglement aangepast op gebied tijdsoverschrijding
    Springreglement aangepast op gebied tijdsoverschrijding
  • Deelnemers internationale wedstrijden 16 t/m 22 mei 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 16 t/m 22 mei 2022