­ Week van de official: Wat bezielt Janneke Schreuder? - KNHS

Week van de official: Wat bezielt Janneke Schreuder?

Geplaatst op 07 oktober 2019

Van 5 tot en met 13 oktober is het de Week van de Scheidsrechter, een initiatief van NOC*NSF. Wij grijpen deze gelegenheid aan om officials te bedanken voor hun inzet als official in onze mooie paardensport. Zij maken het mogelijk dat alle paardensporters, van jong tot oud, plezier hebben met hun pony of paard in de wedstrijdsport. Zonder officials is het rijden van wedstrijden niet mogelijk. Daarom deze week extra aandacht voor onze officials in de paardensport!

Op endurancewedstrijden waakt Janneke Schreuder (33) uit Zeist begeesterd over paardenwelzijn. Wat maakt deze dierenarts zelf fit to continue?

‘Ik keur paarden op endurancewedstrijden. Dat doen we met een paar dierenartsen. De paarden worden voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd iedere 20 tot 39 kilometer en na afloop gekeurd. Bij alle keuringen moet het fit to continue zijn. Bij iedere veterinaire controle wordt dat bepaald aan de hand van metabole parameters zoals hartslag, slijmvliezen en darmgeluiden en we letten op eventuele kreupelheden. Onze bevindingen noteren we in een vetkaart. Alle gegevens samen bepalen of het paard fit to continue is.

Ik heb Diergeneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting Paard. Daarna was ik een tijdlang paardendierenarts in Duitsland. Op de faculteit werk ik nu aan een promotieonderzoek over epidemiologie, transmissie van ziekten. De interpretatie van data naar de praktijk vind ik leuk en is ook relevant voor endurance. Daar zit veel management in, van training tot voer en huisvesting. Alles is van invloed. Je moet echt een strategie bepalen. Daar kan ik mijn ei als dierenarts helemaal in kwijt.

Als je op meer wedstrijden per jaar keurt, leer je de mensen en de combinaties kennen en zie je ze doorgroeien in de sport. Mooi dat ze die ontwikkeling doormaken. Ruiters zijn vaak begrijpelijk teleurgesteld als hun paard wordt afgekeurd. Ik neem de tijd om uit te leggen wat ik zie en waarom hij is afgekeurd. Daarmee help je ruiters verder, want kennis van je paard is heel belangrijk in onze sport. Dat contact met deelnemers is heel leuk en de samenwerking met andere dierenartsen is fijn. Afkeuren gebeurt altijd in overleg met een andere dierenarts. Zo laat je ook zien dat je de deelnemers serieus neemt. Afkeuren hoort erbij. Dat is een onderdeel van de sport. Voor mij is een dag geslaagd als alle combinaties veilig zijn teruggekomen van de rit.

Zelf begon ik met de sport in een endurance-impulsrubriek samen met een vriendin. De eigenaar van de pony die ik reed, vond dat wel wat. Ik ging wedstrijden rijden, 30, 60 kilometer, en raakte eraan verslaafd. De eerste keer denk je, oh jee, er komt geen eind aan. Je moet daarin groeien. Ik heb nu een halfbloedarabier en dit jaar wil ik 120 kilometer starten. Toen ik was afgestudeerd, bood ik aan te keuren. Ik wilde de sport graag iets teruggeven.

In de endurance ben je lange tijd met elkaar en op elkaar aangewezen. Alles weegt zwaarder voor je paard, en ook voor jezelf. Als het zadel iets scheef zit, telt dat nogal over zo’n afstand. Het is mooi om als team over de finish te komen, met je paard en je grooms. Dat is echt een teamprestatie. De sfeer is ook heel fijn op die wedstrijden. Het geeft zo’n goed gevoel als je je doelen bereikt. Het maakt niet uit of dat eerste of laatste is.

Onze sport ligt wel eens onder vuur door wat in onder andere het Midden-Oosten gebeurt. Daar gaat het soms ten koste van de paarden. Dat vind ik wel lastig en erg jammer voor de sport. Gelukkig zien we dat soort dingen hier niet. We hebben het goed geregeld in Nederland en zijn op sommige fronten strenger in onze eisen dan internationaal. Wat internationaal zo is, is niet per se waar of beter. Het is goed dat wij als dierenartsen voor onszelf beslissen wat wij belangrijk vinden en wat van belang is voor onze nationale wedstrijden. We moeten de reglementen als dierenarts kunnen verantwoorden. We houden altijd het welzijn van het paard voor ogen. De keuringen zijn er voor de paarden en daarmee kun je naar buiten toe zeggen: “Kijk, dit doen we in Nederland om het paardenwelzijn te behartigen.” Ik zie op onze wedstrijden juist dat deelnemers steeds serieuzer en bewuster bezig zijn met de sport en het welzijn van hun paarden. Meerdaagse endurancewedstrijden zie je ook meer. Die bieden een extra uitdaging om je paard fit te houden. Het motto van endurance is: To finish is to win.’

 

Het verhaal over Janneke Schreuder kon je eerder dit jaar lezen in Paard&Sport 2019 - 1

Beeld: Sushilla Kouwen

Ander Nieuws

  • KNHS-kantoor gesloten op donderdag 30 juni
    KNHS-kantoor gesloten op donderdag 30 juni
  • KNHS Regiokampioenschappen 2022 van start
    KNHS Regiokampioenschappen 2022 van start
  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders