­ Wijzigingen Algemeen wedstrijdreglement per 1 april 2019 - KNHS

Wijzigingen Algemeen wedstrijdreglement per 1 april 2019

Geplaatst op 02 maart 2019

Op 1 april 2019 gaan de wijzigingen in het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS. In dit artikel worden deze wijzigingen verder toegelicht.

Indoorwedstrijden in het outdoorseizoen
Na 1 april 2019 is het mogelijk om in het outdoorseizoen ook indoorwedstrijden te organiseren. Nederland beschikt over prachtige indooraccommodaties en met het onvoorspelbare weer is deze openstelling een oplossing bij extreem nat of heet weer.

Sponsoruitingen
Het gehele hoofdstuk over reclame-uitingen en sponsorvermeldingen in het Algemeen Wedstrijdreglement is komen te vervallen. Dit betekent dat er vanaf 1 april 2019 voor deelnemers aan KNHS-wedstrijden helemaal geen restricties meer bestaan voor reclame-uitingen.

Ondertekende uitslagen
Voor organisaties van KNHS-wedstrijden na 1 april 2019 geldt dat de uitslagenlijsten die zijn ondertekend door de (voorzitter van de) jury, een jaar lang bewaard moeten blijven door de betreffende wedstrijdorganisatie. Deze ondertekende documenten hoeven, met dank aan de digitale uitslagverwerking, niet langer naar de KNHS gezonden te worden.

Nieuw! Impulsrubriek Aangepast Sporten
Het is voor wedstrijdorganisaties vanaf 1 april 2019 toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. In de impulsrubriek draait het om het stimuleren van paardrijden voor ruiters met een beperking. Binnenkort is meer informatie over deze nieuwe impulsrubrieken voor aangepast sporten te vinden op deze website.

Verbod op te strakke neusriem
De KNHS maakt zich sterk voor het welzijn van het paard en daarom is per 1 april 2019, in navolging op de FEI, een wijziging in het Algemeen Wedstrijdreglement dat te strakke neusriemen in alle disciplines verbiedt. Uit onderzoek is gebleken dat paarden die een te strakke neusriem dragen bijvoorbeeld stress kunnen krijgen, gevoeliger zijn voor de druk van het bit en een slechtere doorbloeding hebben. De gevolgen hiervan zijn dat het paard niet comfortabel is, pijn of weefselbeschadiging heeft of niet goed kan functioneren.  Er zijn veel verschillende soort neusriemen. In alle gevallen mogen ze niet te strak worden vastgemaakt. De KNHS hanteert per 1 april 2019 de regel dat er minimaal 1,5 cm. ruimte moet zijn tussen neusriem en neusbot.
De KNHS vindt dat, ondanks dat er discussie kan ontstaan over de meting, het noodzakelijk is om hiervoor per 1 april 2019 binnen het Algemeen Wedstrijdreglement een richtlijn over op te stellen. KNHS-officials en juryleden ontvangen nog een document met een nadere toelichting op de controle.

Bekijk hier de video met een toelichting over deze regel.

Arts op eventingwedstrijden
De verplichting van de aanwezigheid van een humaan arts tijdens eventingwedstrijden is per 1 april 2019 geschrapt uit het Algemeen Wedstrijdreglement. Er moet wel een EHBO-team zijn en de eisen aan dit team zijn aangescherpt. Het team moet o.a. ervaring hebben met de spoedeisende geneeskunde en wervel immobilisatie. Tevens moet het team beschikken over een brancard (gebruikt om de ring/route vrij te maken bij NIET ernstige blessures), een AED (automatische defibrillator), een bloeddrukmeter en een saturatiemeter. Lees hier meer over de wijzigingen in het eventingreglement per 1 maart 2019.

Over het Algemeen Wedstrijdreglement
In het Algemeen Wedstrijdreglement staan de algemene bepalingen opgenomen die voor alle wedstrijdsporters gelden. Het Algemeen Wedstrijdreglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het betreffende disciplinereglement. In de disciplinereglementen worden de regels per discipline verder uitgewerkt. Wanneer de reglementaire bepalingen geen uitkomst bieden, moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en het welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan. 

Kijk hier voor het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS.

Foto: Arnd.nl

Categorie: wedstrijdreglement

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders