­ #WoensdagWelzijnsWeetje Bloedneus - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Bloedneus

Geplaatst op 23 oktober 2019

Een bloedneus bij een paard is iets waar je als ruiter of eigenaar vaak erg van schrikt. Dat is niet helemaal onterecht. Een bloedneus is vrijwel nooit dodelijk voor een paard, maar de onderliggende oorzaak van een bloedneus kan wel ernstig zijn.

Bloed uit de neus kan inderdaad uit de neus afkomstig zijn, maar dat is zeldzaam bij paarden. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een probleem met de bloedstolling, een slijmvliesontsteking of een beschadiging. Meestal komt het bloed uit het zeefbeen, de luchtzakken of de longen. In de praktijk zijn er eigenlijk maar vier oorzaken belangrijk.

 • Uit zeefbeen door sonde
 • Uit zeefbeen door tumor (PEH)
 • Uit luchtzak
 • Uit de longen

Lees meer over deze oorzaken in dit artikel uit Paard&Sport.

Wat voor bloedneus?
De vraag wat voor een bloedneus het is, lijkt onzin. Er komt bloed uit de neus en dus is het een bloedneus. Toch is de vraag wel belangrijk. Waar moet je dan op letten? Als er veel, vaak helderrood bloed uit een of beide neusgaten komt, is er doorgaans sprake van een longbloeding of een bloeding in de luchtzak. Als er slechts een klein straaltje is of enkele druppeltjes zijn, en zeker als dit al meerdere keren is gebeurd, is er vaak sprake van een PEH. Als de bloedneus het gevolg is van sonderen, is de oorzaak natuurlijk bekend en verder onderzoek niet noodzakelijk. Verder treden bloedingen uit de longen meestal op tijdens of na arbeid en wordt wat bloed ten gevolge van PEH onafhankelijk van arbeid gezien.

Diagnose stellen
Door middel van een endoscopie (met flexibele slang in de neus en luchtwegen kijken) kan de diagnose vaak, maar niet altijd, worden gesteld. Alleen in de neus en de voorste luchtwegen kijken is bij de meeste, goed opgevoede paarden voor de dierenarts zonder sedatie van het paard te doen. Als er ook in de luchtzakken moet worden gekeken, is sedatie vaak wel nodig, omdat dan een dunnere endoscoop via het klepje van de buis van Eustachius in de luchtzak moet worden gebracht. Dit is soms best lastig, omdat het niet altijd gemakkelijk is om met de endoscoop langs dit klepje te komen. Het paard moet heel goed stilstaan, enerzijds omdat deze procedure dus lastig is en anderzijds omdat in de luchtzak grote bloedvaten en zenuwen lopen die niet mogen worden beschadigd.

Behandeling
De behandeling van een bloedneus door sonderen is niet nodig. Deze houdt vrijwel altijd vanzelf op. Behandeling van PEH is mogelijk. Er zijn verschillende wijzen waarop dit probleem kan worden aangepakt, die afhangen van de uitgebreidheid van de woekeringen. Dit is doorgaans werk voor specialisten. Bij een luchtzakbloeding moet de oorzaak van de luchtzakproblemen (vaak een schimmelinfectie) worden bestreden en moet zo nodig de bloeding worden gestopt via het afbinden van de slagader(s). Dit is een gecompliceerde operatie die onder algemene anesthesie (volledige narcose) wordt uitgevoerd. Een longbloeding op zich is niet te stelpen, maar houdt meestal vanzelf op als de bloeddruk weer daalt. Wel moet ook hier worden geïnventariseerd wat de oorzaak is van de bloeding en vervolgens moet worden bekeken of dit te behandelen is. Een infectie of allergische reactie van de longen en ook een onderliggende oorzaak als cornage zijn te behandelen. Heel dunne wandjes van de longblaasjes zijn natuurlijk niet te behandelen. Hier kunnen nieuwe bloedingen alleen worden voorkomen door het paard minder hard te laten werken.

Conclusie
Ernstige bloedneuzen komen bij paarden gelukkig maar zelden voor. Als het gebeurt is het zaak zelf rustig te blijven en het paard gerust te stellen. Hoe lager de bloeddruk, hoe beter het paard in staat zal zijn de bloeding door middel van stolling te stoppen. Bij een ernstige bloeding is het zaak direct met de dierenarts te overleggen en het paard zo rustig mogelijk te laten staan. Ongeveer 7% van het lichaamsgewicht van een paard is bloed en een paard van 600 kg heeft dus ongeveer 42 liter bloed. Vijf liter bloed kan een gezond paard zonder probleem missen en pas bij snel verlies van tien liter bloed treedt levensgevaar op. Een halve liter bloed ziet er echter al enorm ernstig uit. Ook enkele druppeltjes bloed in de neus, zeker als dit meerdere keren optreedt, hebben vaak een ernstige oorzaak en dan is verder onderzoek door de dierenarts belangrijk.

Tekst: Marianne Sloet
Beeld: Arnd Bronkhorst
Bron: Paard&Sport 2013

Overname tekst en beeld niet toegestaan

Categorie: bloedneus, zeefbeen, sonde, PEH, progressief ethmoïdaal haematoom, luchtzak, longen, cornage

Ander Nieuws

 • KNHS Klanttevredenheidsonderzoek 2021
  KNHS Klanttevredenheidsonderzoek 2021
 • Gouden speld voor Max Bentum en Theo Ploegmakers
  Gouden speld voor Max Bentum en Theo Ploegmakers
 • #WoensdagWelzijnsWeetje Bloedneus
  #WoensdagWelzijnsWeetje Bloedneus