­ #WoensdagWelzijnsWeetje De paardenweide - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje De paardenweide

Geplaatst op 20 februari 2019

Het voorjaar hangt in de lucht en dat betekent dat het weideseizoen voor de deur staat. Is jouw paardenweide er klaar voor? Weidegang is essentieel voor de ontwikkeling van jonge paarden en voor het psychische en fysieke welzijn van alle paarden. Er zijn wel enkele eisen waaraan de weide moet voldoen.

De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst. Daar kunnen, afhankelijk van de kwaliteit van het grasland, maximaal vier tot acht paarden op. Hoe groter hoe beter.

Of paarden het hele jaar door of maar een gedeelte van het jaar in de weide kunnen, hangt af van de bodemsoort en het weidemanagement. In de praktijk blijkt vaak dat het graslandbeheer in de paardenhouderij te weinig aandacht krijgt. Zonde, want het is wel degelijk nodig. Paarden hebben immers een grote hoefafdruk en grazen selectief. Plaatsen waar mestballen liggen worden wekenlang gemeden. Met een paar onderhoudsmaatregelen hebben jij en je paard langer plezier van de wei.

Eén van die maatregelen is om de weide afwisselend te gebruiken voor ruwvoerwinning en beweiding. Overigens is het goed om ook begraasde percelen regelmatig na te maaien. Wisselbeweiding met rundvee of schapen is ook goed om de grasmat gesloten te houden.

Verwijder dagelijks de mest om wormbesmetting te minimaliseren. Houd je paard na het geven van een wormpasta een tot twee dagen uit de weide, zodat de wormen niet alsnog met de mest in het weiland terecht komen.

Het mooiste zou zijn als je gebruik kunt maken van meerdere percelen. Dan krijgt een perceel de tijd om te herstellen na een periode van begrazing. Bemesting is goed maar let op het gebruik: paardengras mag stengelig zijn!

Tijdig nazaaien helpt bij het behoud van de grasmat. Er zijn zelfs speciale grasmengsels voor paarden verkrijgbaar, vaak gecombineerd met kruiden. Verwijder regelmatig giftige planten zoals Jakobskruiskruid en schep ze er met wortel en al uit. Haal ook eventueel zwerfvuil uit de weide.

Bron: Boek Paard&Welzijn, uitgave KNHS 2009

Meer Lezen?
Lees het artikel van onze kennispartner NHK en leer hoe je je wei het hele jaar door in topconditie houdt.

Bereid je paard voor op het weideseizoen, lees de tips uit dit Paard&Sport-artikel van maart 2014.

 

Categorie: paardenweide, weideseizoen, weidegang, deel je wei

Ander Nieuws

  • 10% KORTING op entree WK TWEESPANNEN LIMBURG 2021
    10% KORTING op entree WK TWEESPANNEN LIMBURG 2021
  • KNHS-leden krijgen 30% korting op entreeticket Horse Event
    KNHS-leden krijgen 30% korting op entreeticket Horse Event
  • Online masterclass Rob Ehrens nu beschikbaar op Horseriding.Academy
    Online masterclass Rob Ehrens nu beschikbaar op Horseriding.Academy