­ #Woensdagwelzijnsweetje Dekens - KNHS

#Woensdagwelzijnsweetje Dekens

Geplaatst op 25 september 2019

Langzamerhand worden de dagen kouder en vooral ’s nachts daalt de temperatuur al flink. Maar vanaf wanneer is het tijd om je paard weer een deken op te doen, en welke deken gebruik je dan?

Het is ten eerste erg belangrijk om goed rekening te houden met de vacht van je paard. Is hij geschoren of niet? Een ongeschoren paard voelt zich namelijk het best in temperaturen tussen de -5 en +15 graden, terwijl een geschoren paard zich het best voelt tussen de 10 en 20 graden. De marge voor een geschoren paard is veel kleiner en dat betekent dus ook dat je vaker van deken moet wisselen dan bij een ongeschoren paard. Daarnaast is een paard een paard en geen mens, als wij het koud hebben betekent dat niet dat je paard het ook koud heeft.

Om het je wat gemakkelijker te maken welke deken je paard moet dragen bij welke temperatuur staat hieronder een klein overzicht weergegeven.

 

Specificatie

Warmte

0-100 gram/m2

Lichte deken (ca. 0 tot +15)

200-300 gram/m2

Medium deken (ca. -10 tot +10)

300-500 gram/m2

Dikke deken (ca. -20 tot +5)

 

Geschoren paarden hebben in de winter dus altijd een deken nodig, terwijl ongeschoren paarden dit pas echt nodig hebben als de temperatuur onder de -5 graden komt. Houd er wel rekening mee dat de gevoelstemperatuur veel lager kan zijn dan de daadwerkelijke temperatuur. Langdurige regen en koude wind zijn dus redenen om toch een deken te gebruiken.

Tips voor dekengebruik

 • Als je een deken ook buiten gebruikt, zorg er dan voor dat deze waterdicht is en ademt. Slecht ademende of te dikke dekens zorgen ervoor dat je paard gaat zweten, waardoor de voering nat wordt. Dit resulteert erin dat je paard het overdag te heet heeft, en s’ nachts te koud.
 • Kies voor laagjes in plaats van één deken. Op deze manier kun je gemakkelijk reageren op wisselende temperaturen door een deken te veranderen of eraf te pakken. Houd er wel rekening mee dat twee dunnere dekens meer warmte geven door de isolerende werking van de lucht die ertussen zit.
 • Wacht niet te lang met het vervangen van kapotte sluitingen of singels! Hierdoor kan je paard akelige blessures oplopen.

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, dekens, Welzijn, winter, kou, herfst

Ander Nieuws

 • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
 • Sneeuw!
  Sneeuw!
 • #Welzijnsweetje OCD
  #Welzijnsweetje OCD