­ Woensdagwelzijnsweetje: Drachtige merries in training - KNHS

Woensdagwelzijnsweetje: Drachtige merries in training

Geplaatst op 11 december 2019

Op dit moment begin je alweer te zien welke merries volgend jaar een veulen op de wereld gaan zetten. Natuurlijk gaan de merries en hun eigenaren daarmee een spannende tijd tegemoet. Hopelijk gaat alles goed, en komt er een gezond veulen op aarde. Voor nu worden de meeste merries nog gewoon gereden. Het is belangrijk om te weten of dit verstandig is, en hoe lang je hier mee door kunt gaan.

Het aller-belangrijkste is dat je goed kijkt naar wat je merrie aangeeft. Ieder paard is anders, en daarom zijn er geen vaste regels voor het rijden van merries tijdens de dracht. De ontwikkeling van een veulen kost de merrie veel energie en er gebeurt erg veel in haar lichaam. Hierdoor kan ze soms minder fit zijn, en in dat geval is het verstandig om rustiger aan te doen in de training. Verlaag de intensiteit en rijdt je merrie wat korter dan je voorheen deed.

De buik wordt steeds zwaarder. Dit uitzwaren zorgt ervoor dat buikspieren langer worden en minder makkelijk kunnen aanspannen. Tijdens het rijden draagt het paard de ruiter door de hals te laten zakken en buikspieren aan te spannen. Dit maakt het voor een drachtige merrie wat zwaarder tijdens het rijden, waardoor ze rugklachten kan krijgen als ze in de laatste drie maanden van de dracht zit.
De buikspieren hechten aan op het bekken en hebben invloed op het kantelen van het bekken. Dit wil zeggen dat het de manier van het naar voren brengen van de achterbenen beïnvloedt. Verzamelen bij dressuurpaarden en herstellen na een landing bij springpaarden zal dus lastiger worden naarmate de dracht vordert.

In de laatste drie maanden van de dracht groeit het veulen het meest. Tijdens deze fase geeft de merrie vaak zelf aan dat ze moeite heeft met buigen en balans. Pas de training aan, maar houd haar wel in beweging. Dit kan door bijvoorbeeld aan de hand te stappen en haar lekker lang buiten te zetten. Een merrie die tijdens de dracht in beweging blijft is na de bevalling ook weer beter op te pakken voor de sport. Bij jonge merries is die hun eerste veulen krijgen is het makkelijker om ze weer in shape te krijgen dan bij oudere merries die vaak al meerdere veulens hebben gehad. Geef de merrie wel minimaal zes weken tijd met het veulen voordat je weer echt begint te trainen.

Als je normaal gesproken veel op wedstrijd gaat met je merrie is het verstandig om dit niet meer te doen wanneer ze over de helft van de dracht is. Dit geldt niet alleen voor wedstrijden, maar voor transport in het algemeen. Het vervoeren en de onbekende omgeving kan veel stress opleveren. Hou je merrie lekker thuis en laat haar genieten van het zwangerschapsverlof op eigen terrein.

Het is altijd cruciaal om je sportieve ambitie niet de overhand te laten nemen als je gaat trainen met je drachtige merrie. Na zes maanden ga je niet meer op wedstrijd en drie maanden voor de bevalling pas je de training van je merrie aan als ze niet eerder heeft aangegeven het zwaar te hebben tijdens de training. Kijk altijd goed naar wat je paard aangeeft en aan kan. Boxrust is voor geen enkel gezond paard goed, dus laat je merrie bewegen, ook in de laatste maanden. Het is verstandig om een dierenarts of fysiotherapeut te vragen hoe je jouw merrie het beste kan trainen.

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, drachtig, drachtige merries, training

Ander Nieuws

  • Twee nieuwe KNHS Talenten Trainings Centra toegevoegd in regio Noord
    Twee nieuwe KNHS Talenten Trainings Centra toegevoegd in regio Noord
  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje OCD
    #Welzijnsweetje OCD