­ #Woensdagwelzijnsweetje Gebitsziekte EOTRH - KNHS

#Woensdagwelzijnsweetje Gebitsziekte EOTRH

Geplaatst op 18 september 2019

Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat betekent EOTRH nou eigenlijk? En wat moet je doen als je paard dit krijgt? Lees hier meer over deze pijnlijke gebitsaandoening.

Gebitsziekte EOTRH
EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Het is een hele vervelende en pijnlijke gebitsziekte waarbij de snijtanden van het paard worden aangetast. Doordat het bot oplost of woekert kunnen snijtanden los komen te zitten of zelfs uitvallen. Er is nog weinig bekend over deze aandoening. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Het komt doorgaans vaker voor bij paarden ouder dan 15 jaar en meer bij ruinen en hengsten dan bij merries.

Symptomen
Merk je dat je paard lastiger wordt met het hoofdstel omdoen? Of heeft hij meer moeite met het doorbijten van een appel of wortel? Laat het gebit van je paard dan controleren door een dierenarts of gebitsverzorger. Uiteraard hoef je je niet direct zorgen te maken dat je paard EOTRH heeft maar bij de volgende symptomen is de kans hierop wel aanwezig:

 • Je paard heeft moeite met eten
 • Je paard heeft een slechte adem
 • Je paard heeft meer tandsteen
 • Je paard kwijlt meer
 • Je paard heeft ontstoken tandvlees
 • Je paard heeft loszittende tanden of tanden die uitvallen

Foto: Een gebit met uitgebreide veranderingen door EOTRH, zoals veel tandcement (tandplaque) en aantasting van het slijmvlies. 

Behandeling
De oorzaak van EOTRH is helaas nog niet bekend. Het proces kan dus niet gestopt worden en dus is genezing ook niet mogelijk. Wel kun je je paard zo goed mogelijk ondersteunen. In de beginfase van de aandoening kun je het gebit van je paard regelmatig laten reinigen en kun je hem pijnstillers geven. Als de ziekte in een vergevorderd stadium is kan het nodig zijn de tanden te trekken. Lees meer over EOTRH in dit artikel dat in Paard&Sport heeft gestaan.

 

 

Categorie: gebit, Gebitsziekte, woensdagwelzijnsweetje, EOTRH, tanden, tandvlees, gebitsverzorger, gebitscontrole, gebitsproblemen, paardenwelzijn

Ander Nieuws

 • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
 • #Welzijnsweetje OCD
  #Welzijnsweetje OCD
 • Dagelijks poetsen levert veel voordelen
  Dagelijks poetsen levert veel voordelen