­ #WoensdagWelzijnsWeetje Insecten - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Insecten

Geplaatst op 26 juni 2019

Ben jij ook zo dol op lange zomerdagen? Maar worden jij en je paard ook horendol van die vreselijke insecten die de zomer met zich meebrengt? Muggen, vliegen, dazen, horzels, hertenluisvliegen en de grootste boosdoener van het moment, de eikenprocessierups. Lees hier hoe je je paard (en jezelf) kunt beschermen tegen al dat vliegende en kruipende gespuis.

Eikenprocessierups
Je kunt er niet meer omheen, de eikenprocessierups is dit jaar een ware plaag. Dit ogenschijnlijk vriendelijke rupsje marcheert in groepen richting eikenbomen. Ze zijn dol op de kleinere groene blaadjes dus nestelen zich het liefst in de takken. Doordat het onstuimige weer dit voorjaar zijn er veel nesten uit de bomen gevallen. Bij stress schieten de rupsen zogenoemde brandharen af. Deze haren belanden op mens en dier en zorgen voor jeuk, bultjes, rode gezwollen ogen en luchtwegproblemen. Bij paarden kunnen heftige klachten als gezwollen mond en tong en benauwdheid ontstaan. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts. Hoe vaker je in aanraking komt met deze brandharen, hoe sterker de allergische reactie. De brandharen blijven nog jaren actief. Het juiste bestrijdingsmiddel is nog niet gevonden, het meest effectief is wegzuigen met een grote stofzuiger. Gemeentes werken met man en macht om de nesten te verwijderen maar het is bijna een onmogelijke taak. Ben jij of je paard in aanraking gekomen met de brandharen? Dan is het advies douchen/afspoelen en insmeren met crème waar menthol of aloë vera in zit. Uiteindelijk gaat de jeuk binnen twee weken weer over. Meer informatie vind je hier: www.oakie.info

Muggen
Van muggen heb je vroeg in het seizoen al veel last. Je ziet ze vaak in zwermen tijdens zonsop- en zonsondergang op vochtige plekken (sloten). Muggen (knutten) zijn de oorzaak van zomereczeem. Heeft je paard hier last van start dan al vroeg in het seizoen met een goede eczeemdeken. Meer tips lees je hier.

Vliegen
Vliegen laten zich ook in het voorjaar al zien en zijn de hele dag hinderlijk aanwezig. Ze zitten het liefst rond de ogen, neus en mond van je paard. Sommige vliegen steken ook. Vliegen zijn dol op mest en voerresten dus een goede stalhygiëne is essentieel om vliegen tegen te gaan. In de wei bescherm je de ogen van je paard tegen vliegen met een vliegenmasker of frontriem met sliertjes. Het lichaam bescherm je met een vliegendeken.

Dazen
Dazen zijn grijze of bruine agressief ogende vliegen die zich met name in juni en juli laten zien. Dazen steken niet maar ze bijten en ze vinden jou net zo lekker als je paard. Een dazenbeet is pijnlijk en veroorzaakt vaak een flinke bult. Het meest effectief tegen dazen is een dazenval. Je kunt dazenvallen kant en klaar kopen maar je kunt ze ook zelf maken met een emmer, touw en dazenlijm. Op internet vind je diverse handleidingen hoe je zelf een dazenval kunt maken.

Horzels
Horzels lijken op bijen maar zijn lichter van kleur en komen met name in augustus voor. Ze steken of bijten niet maar leggen eitjes op de benen van je paard. Paarden krabben vervolgens aan hun benen en nemen zo de eitjes op. De eitjes blijven wel een half jaar in het paardenlichaam en worden in het voorjaar als larven weer uitgescheiden. Dit proces kan schade aanrichten in het paardenlichaam dus voorkomen is beter dan genezen. Een goed ontwormbeleid is hier belangrijk. Zodra je de eitjes ziet kun je ze het beste meteen verwijderen. Dat lukt niet met een gewone borstel, hier heb je echt een poetsblok voor nodig.

Paardenluisvlieg (hertenluisvlieg)
Dit hinderlijke beestje zorgt geregeld voor grote paniek bij paarden. Ze gaan het liefst tussen de billen van je paard zitten en laten zich niet wegjagen door een zwiepende staart. Ze hebben stevige pootjes met weerhaakjes waarmee ze zich vastklemmen aan de paardenvacht. Je kunt ze niet doodslaan want ze hebben een stevig, elastisch lichaam. Je zult ze echt moeten doodknijpen of doodtrappen. De binnenkant van de achterbenen en billen van je paard insmeren met vaseline kan helpen omdat paardenluisvliegen zich dan niet kunnen vasthouden aan de vacht.

Tips en tricks
- Een goede vliegendeken is eigenlijk onmisbaar voor je paard, met name op zonnige windstille dagen. Vliegendekens zijn er in vele soorten en verschillende materialen. Dekens met zebraprints zijn populair omdat uit onderzoek is gebleken dat dit minder insecten aantrekt. Er zijn ook dekens die van steviger materiaal zijn gemaakt waardoor ze wat van de vacht afstaan en bijvoorbeeld dazen niet goed bij de vacht kunnen. Koop altijd een vliegendeken in een lichte kleur zodat je paard het niet te warm krijgt. Heeft je paard zomereczeem, koop dan een speciale eczeemdeken.
- Met een vliegenmasker of een frontriem met sliertjes kun je de ogen van je paard beschermen. Ook hier heb je verschillende uitvoeringen van. Het is even uitproberen wat je paard het prettigst vindt. Let er goed op dat een vliegenmasker goed past en niet tegen de oogleden drukt.
- Ter aanvulling en tijdens het rijden kun je gebruik maken van een vliegenspray. Er zijn kant en klare sprays te koop maar je kunt ook zelf een vliegenspray maken. Op Internet zijn veel recepten te vinden. - een goede stalhygiëne is essentieel ter voorkoming van een vliegenplaag. Mest dagelijks uit en zorg dat er geen voerresten in de stal liggen zoals stukjes wortel of aangekoekt voer in voerbakken. Datzelfde geldt voor de wei, verwijder hier ook dagelijks de mest.
- Heb je veel last van vliegen of dazen? Zet dan vallen neer om ze te vangen. Vliegen vang je bijvoorbeeld met kleefstrips of vliegenlampen. Voor het vangen van dazen kun je een dazenval maken of kopen.
- Insecten hebben een hekel aan sommige planten zoals citroengeraniums en lavendel. Dus zet een leuke pot of mand met deze planten in de buurt van de stal. Ruikt nog lekker ook.
- Laat de mest van je paard in het najaar onderzoeken om te controleren of ontwormen met ivermectine tegen horzellarven noodzakelijk is.

 

Tekst: KNHS
Beeld: Arnd Bronkhorst

Overname tekst en beeld niet toegestaan

Categorie: insecten, eikenprocessierups, dazen, horzel, vliegen, muggen, knutten, allergie, ivermectine, hertenluisvlieg

Ander Nieuws

  • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
    Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Woensdag Welzijns Weetje: pollenallergie en headshaking
    Woensdag Welzijns Weetje: pollenallergie en headshaking