­ #WoensdagWelzijnsWeetje Ostechondrose dissecans (OCD) - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Ostechondrose dissecans (OCD)

Geplaatst op 08 mei 2019

Osteochondrose dissecans (OCD) is een aandoening die vaak voorkomt in het knie- en/of spronggewricht maar soms ook in andere gewrichten zoals het kootgewricht. Bij deze aandoening is het gewrichtskraakbeen op sommige plaatsen van slechte kwaliteit of zelfs helemaal kapot. Vrijwel altijd zie je dan een overvulling van het betreffende gewricht (bijvoorbeeld bolspat of mouw), veel minder vaak zal het kreupelheid veroorzaken.

Hoe ontstaat het?
OCD ontstaat tijdens de groei. Dan dijt de kraakbeenschil uit die aan het eind van het bot zit en deel uitmaakt van het gewricht. Het kraakbeen dat aan de zijde van het bot zit, wordt omgevormd naar bot en dat grensvlak dijt ook steeds verder uit. OCD ontstaat doordat het proces van ombouw van kraakbeen naar bot verstoord raakt. Grotere dieren hebben meer kans op OCD gewoonweg omdat ze harder groeien. In de opfok spelen voeding, beweging en trauma een duidelijke rol in het ontstaan van OCD.

Welke problemen treden op door OCD?
OCD is een contourdefect in het gewricht, waardoor het scharnieren niet soepel verloopt. Het oppervlak van het gewricht hoort glad te zijn maar dat is het niet en daardoor komt het gewricht in de problemen. Dan hangt het er van af hoe groot de afwijking is. Als die plek minder wordt gebruikt in de beweging is het effect minder groot dan wanneer het op een plek zit die continue zwaar belast wordt. Dan ontwikkelt het paard klachten. Het eerste dat er gebeurt is vocht aanmaken. Door irritatie ontstaat een verhoogde gewrichtsvochtproductie en dan ontstaat een overvulling. Wanneer dit proces doorzet treedt een bewegingsbeperking op, die kan worden gevolgd door kreupelheid.

Wat kun je er aan doen?
Als je paard gediagnosticeerd wordt met OCD kun je laten onderzoeken of het paard geopereerd kan worden. Dat is niet altijd mogelijk want bij grote fragmenten daalt de kans op een succesvolle operatie. Raadpleeg hiervoor je dierenarts, elke situatie is weer anders.

Lees meer over OCD in dit artikel uit Paard&Sport juni 2013.

Bron: KNHS
Overname tekst en beeld niet toegestaan

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, ostechondrose, OCD, Osteochondrose dissecans

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje OCD
    #Welzijnsweetje OCD
  • #WoensdagWelzijnsWeetje Regenschurft
    #WoensdagWelzijnsWeetje Regenschurft