­ #WoensdagWelzijnsWeetje Oudere paarden op gewicht - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Oudere paarden op gewicht

Geplaatst op 12 juni 2019

Oudere paarden, vanaf een leeftijd van 18 jaar, krijgen sneller problemen met hun gewicht. Hun lichaam neemt de voedingsstoffen wat minder goed op en ook gebitsproblemen spelen vaak een rol. Gelukkig kun je genoeg doen om een oud paard weer op gewicht te krijgen én te houden.

Oud paard te mager: bepaal de oorzaak
Wanneer je oude paard te mager wordt zonder direct aanwijsbare reden, is de eerste stap om de oorzaak hiervan te achterhalen. Daarom is het verstandig om eerst een bloed- en mestonderzoek te doen. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken of de nieren, darmen en lever goed werken. Misschien komt je paard wat tekort of heeft hij iets onder de leden. Door een mestonderzoek te laten doen, kun je er ook achter komen of je paard misschien wormen heeft. Laat ook het gebit nakijken, het kan namelijk best zijn dat je paard last heeft met kauwen.

Oude paarden hebben goed ruwvoer nodig
Het rantsoen van een paard bestaat voor 70 tot 99% uit ruwvoer! En zeker bij een te mager paard is ruwvoer van levensbelang voor een gezonde darmwerking. Laat je ruwvoer dan ook vooral testen. Hiermee kun je op een snelle een eenvoudige manier achterhalen hoeveel suiker, eiwit en energie er in je ruwvoer zit. Een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten:

Drogestof-gehalte
Voordroogkuil bevat gemiddeld een drogestofgehalte van 650 – 750. Dat betekent dus dat het voor 65 tot 75% bestaat uit droge stof en de rest (25 tot 35%) is water. Daarom moet je van voordroogkuil best veel voeren, het grootste deel is immers vocht. Hooi bevat een hoger drogestofgehalte, rond de 90%.

Eiwit (VREp)
Bij het bepalen van de ruwvoerkwaliteit wordt daarnaast gekeken naar het VREp (Verteerbaar Ruw Eiwit paard). Om een ouder mager paard aan te laten komen, moet deze waarde vrij hoog zijn.

Vitaminen, mineralen en sporenelementen
Als het ruwvoer van bemeste grond af komt, zijn de gehaltes aan mineralen en sporenelementen meestal wel in orde. Dat is anders voor onbemeste grond. Dan is een aanvulling via krachtvoer of een supplement vaak noodzakelijk om in de dagelijkse behoefte van je paard te voorzien.

Een ouder mager paard veel op de weide
Een oud paard dat te mager is, kan het beste de hele dag op de weide lopen. In vers gras zitten namelijk veel hogere energie- en eiwitgehaltes dan in ruwvoer. Kan je paard niet op de wei, dan is onbeperkt ruwvoer (van goede kwaliteit) echt noodzakelijk.

Makkelijk verteerbaar paardenvoer
Een oud paard dat te mager is kun je helpen door hem gemakkelijk verteerbaar voer aan te bieden. Geëxpandeerde brokken en muesli’s met veel gepofte grondstoffen hebben een bewerking ondergaan, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar zijn voor je oude paard. Ze zijn als het ware 'machinaal voorgekauwd' waardoor het paard de voedingsstoffen via de dunne darm gemakkelijk opneemt. De kans op koliek is door deze voorbewerking kleiner dan bij onbewerkt voer.

Ruwvoervervangers bij gebitsproblemen
Paarden met gebitsproblemen nemen minder goed ruwvoer op. In dit geval is het nodig om ruwvoervervangers aan te bieden. Onze partner Pavo heeft diverse producten speciaal voor oudere paarden ontwikkeld. Lees hier het volledige artikel.

Bron: Pavo
Overname tekst en beeld niet toegestaan.

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, Dag van het Oudere Paard, oudere paarden, ruwvoer, gebitsproblemen, 18+, voeding

Ander Nieuws

  • HORKA hoofdsponsor van Bixiedag 2022
    HORKA hoofdsponsor van Bixiedag 2022
  • Bixiedag 2022 een ponyfeest dat je niet mag missen!
    Bixiedag 2022 een ponyfeest dat je niet mag missen!
  • Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
    Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022