­ #Woensdagwelzijnsweetje Ruwvoer - KNHS

#Woensdagwelzijnsweetje Ruwvoer

Geplaatst op 13 november 2019

Het rantsoen van onze paarden bestaat voor 70 tot 100% uit ruwvoer: gras, hooi of voordroogkuil. Daarmee is het de belangrijkste voedselbron van onze geliefde viervoeter! Eten is de favoriete bezigheid van paarden en van nature doen ze dit de hele dag én nacht door. Het kauwen op ruwvoer produceert speeksel, wat weer een neutraliserend effect heeft op de maag. Koliek en gasproductie kunnen hiermee voorkomen worden. Goed en voldoende ruwvoer houdt je paard dus gezond! Maar geef je eigenlijk wel genoeg ruwvoer, en weet je wat er precies in zit?

Om te beginnen is het erg belangrijk om de vuistregel van het droge stofgehalte te weten. Voor hooi is deze verhouding weer anders als voor kuil, omdat in kuil meer water zit. De minimale hoeveelheid droge stof die je paard elke dag nodig heeft is 1,5% van het lichaamsgewicht. Dat betekend dat een paard van 600kg dus minimaal 9kg droge stof nodig heeft. Let op! Dit betekend niet dat je jouw paard 9kg hooi moet voeren, want je moet dit getal eerst nog vermenigvuldigen met 100, en het daarna delen door het percentage droge stof in jouw ruwvoer. De uitkomst hiervan is het aantal te voeren kilo’s hooi per dag.

Rekenvoorbeeld

  1. 88% droge stof uit hooi
  2. 9 kg voor 600 kg lichaamsgewicht
  3. 9 kg x 100 = 900 kg
  4. 900 kg: 88 = 10,2 kg
  5. 10,2 kg hooi per dag

 

Deze 10,2 kg hooi is dus de hoeveelheid die een paard van 600kg elke dag minimaal hoort te krijgen. Het is verstandig om het ruwvoer te wegen, zodat je precies weet of je genoeg geeft.

Veel paardenhouders weten vaak precies wat er in het krachtvoer zit dat ze hun paarden voeren, terwijl krachtvoer voor je paard slechts een aanvulling hoort te zijn op het allerbelangrijkste: ruwvoer! Maar wat is nou het droge stof percentage, en wat zijn de andere voedingswaarden van jouw ruwvoer? Daar kun je bij achter komen door de Pavo ruwvoer QuickScan te doen. Je hebt dan binnen een paar dagen een uitgebreide analyse binnen na het opsturen van een klein sample van je ruwvoer.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat een aantal paarden die je kent niet de veertien tot zestien uur per dag aan het kauwen zijn die ze nodig hebben. Vooral s’ nachts kan het lastig zijn om je paard bezig te houden met kauwen. Met een slowfeeder of hooinet zorg je ervoor dat je paard langer kan genieten van zijn ruwvoer, en dus ook langer kauwt en meer speeksel produceert. Ter aanvulling kun je ook gebruik maken van Pavo HayChunks. Dit zijn gezonde ruwvoersnacks ter grootte van een frisdrankblikje, geschikt voor paarden die niet de hele dag de kans hebben om te eten. Op deze manier krijgt je paard niet alleen wat extra ruwvoer binnen, maar hoeft hij ook niet te vervelen!

 

Hieronder vind je nog een aantal do’s en dont’s over ruwvoer.

Do’s:

  • Geef je paard minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht aan droge stof uit ruwvoer: voor een volwassen warmbloedpaard van 600 kg komt dit neer op 10 kilo hooi of ruim 13 kilo voordroogkuil
  • Test altijd de kwaliteit van je ruwvoer, zodat je weet wat je paard eet
  • Zet je paard het liefst op stro zodat je paard de hele dag kan knabbelen
  • Gebruik een slowfeeder of hooinet, zodat je paard de hele dag kleine beetjes kan eten
  • Voer op regelmatige tijden
  • Verdeel de porties ruwvoer over drie, maar nog beter vier keer per dag
  • Geef altijd eerst ruwvoer en pas later (30 min) krachtvoer
  • Zorg altijd voor voldoende vers water

Dont’s:

  • Concessies doen op de kwaliteit van je ruwvoer: voer géén schimmelig of stoffig hooi
  • Ruwvoer langer weken dan 6 uur, aangezien je essentiële voedingsstoffen verliest
  • Paarden met luchtwegproblemen ruwvoergeven uit een hooinet of ruif. Voer ze vanaf de grond
  • Hooi in zwaar zand leggen in een zandpaddock. Leg rubberen matten onder het ruwvoer om te voorkomen dat je paard te veel zand opneemt
  • Paarden met een slecht gebit al het hooi afnemen. Zij halen plezier uit het kauwen, dus geef het ze gerust!

 

Wil je alles weten over ruwvoer? Download dan de gratis ruwvoer special op www.pavo.nl

Bron: Pavo

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, ruwvoer, Pavo, welzijn, voeding

Ander Nieuws

  • KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
    KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
  • De vier basisbehoeften van een sportpaard
    De vier basisbehoeften van een sportpaard
  • Pavo en KNHS verlengen partnership
    Pavo en KNHS verlengen partnership