­ #WoensdagWelzijnsWeetje Stalbenen - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Stalbenen

Geplaatst op 30 oktober 2019

Wanneer je paard veel op stal staat heeft hij verhoogde kans op stalbenen, oftewel dikke benen als gevolg van beperkte beweging. Bij sportpaarden komt dit veel voor. Hoewel dit kwaaltje snel te verhelpen is, is het toch belangrijk om te weten hoe je stalbenen kan verhelpen en vooral voorkomen.

De doorbloeding van de hoef is afhankelijk van constante beweging. Staat het paard te veel op stal, dan kunnen er verschillende hoefproblemen ontstaan door beperkte doorbloeding en toevoer van voedingsstoffen. De hoef zal vatbaarder worden door ontstekingen. Ook voor de vorming van gewrichtsvloeistof is beweging nodig. Krijgt het paard die onvoldoende, dan heeft dit ernstige gevolgen voor het bewegingsapparaat en kunnen gewrichten gevoeliger worden voor blessures. Paarden die te veel op stal staan, kunnen ook stalbenen krijgen. Vocht en afvalstoffen hopen zich op in de onderbenen doordat de bloedsomloop niet gestimuleerd wordt. Na tien minuten stappen zijn deze stalbenen meestal weer verdwenen.

Zelfs darmactiviteit wordt door beweging gestimuleerd. Een beperking van bewegingsvrijheid, betekent een verstoring van de darmactiviteiten en verhoogt de kans op koliek. In een te kleine stal is de kans op verwondingen groter. Als het paard een keer achteruit trapt, kan bijvoorbeeld een piephak ontstaan.

Een stal biedt zeer beperkte beweging. In de vrije natuur loopt het paard tot wel dertig kilometer per dag, in een box slechts zestig meter. Boxen zijn dan ook alleen acceptabel als het paard dagelijks de gelegenheid krijgt tot vrije beweging in de wei of paddock en hij voldoende gereden wordt.

Tegenwoordig worden stallen met een uitloop steeds populairder. Op deze manier kan je paard ondanks dat hij op stal staat, toch nog blijven bewegen, en kiezen om binnen of buiten te gaan staan. Vrije beweging is noodzakelijk voor ieder paard, en daarom is een stal met een uitloop naast volledige weidegang een goede optie voor je paard. Een dag op stal is geen rustdag voor je paard, het is een baaldag!

Bron: Paard & Welzijn

Categorie: stalbenen, woensdagwelzijnsweetje, welzijn, paardenwelzijn, bewegingsvrijheid

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje OCD
    #Welzijnsweetje OCD
  • 9 maart KNHS College Tour: Astma bij paarden
    9 maart KNHS College Tour: Astma bij paarden