­ #WoensdagWelzijnsWeetje Stalklimaat - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Stalklimaat

Geplaatst op 20 maart 2019

Het stalklimaat wordt bepaald door lucht en ventilatie, de inhoud van de ruimte, licht, temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Maar ook strooiselsoorten en hygiëne hebben een grote invloed. Een slecht stalklimaat kan luchtwegproblemen veroorzaken bij het paard en deze aandoeningen zijn in veel gevallen niet meer te genezen. Goede ventilatie is dus van levensbelang voor paarden.

Je kunt op twee manieren ventileren: op de natuurlijke manier met open ramen, deuren en een open nok, of mechanisch met ventilatoren. Natuurlijke ventilatie lijkt een voor de hand liggende keuze, maar dat is niet zo. Het werkt immers beduidend minder als het windstil is. Een luchtstroom in de stal laat zich sturen. Frisse lucht komt binnen via deuren en openingen in de wanden. Deze lucht wordt opgewarmd door de paarden en stijgt dan samen met afvalgassen zoals ammoniak boven naar de nok, waar het naar buiten verdwijnt via een opening. Wanneer de lucht in de stal onvoldoende wordt afgevoerd, kan het de luchtwegen van het paard schaden. Wanneer de luchtstroom te snel voorbij trekt, ontstaat tocht en kan het paard verkouden worden en gaan hoesten.

Ook licht is onderdeel van het stalklimaat. Met lichtdoorlatende platen in het dak en voor de ramen kun je veel daglicht binnen laten komen. Hier is zelfs een norm voor. Een stal moet een lichtdoorlatend oppervlak hebben dat gelijk is aan tien procent van het vloeroppervlak. Dit is een goede test: je moet overdag in iedere hoek van de stal de krant kunnen lezen. 

Licht heeft bovendien een goede invloed op de stofwisseling van paarden en de vruchtbaarheid van merries. De staltemperatuur moet de buitentemperatuur volgen, maar wel de extremen verminderen. De temperatuur op stal moet zowel de verschillen van de jaargetijden volgen, als de verschillen tussen dag en nacht. De optimale temperatuur voor paarden die prestaties moeten leveren, ligt tussen de tien en vijftien graden Celsius. Voor paarden in de opfok mag dit wat lager zijn.

De meeste sportpaarden hebben overigens ook geen enkel probleem met een wat lagere temperatuur. Een goede luchtvochtigheid maakt het stalklimaat compleet. De aanbevolen relatieve luchtvochtigheid in de stal is zestig tot tachtig procent. Dit kun je eenvoudig meten met een hygrometer. Vochtige en warme lucht is erg slecht, omdat virussen zich dan optimaal kunnen verspreiden. Bedenk dat het paard door te ademen en zweten per dag zes tot tien liter water verdampt. Stalventilatie helpt tegen een bedompte lucht.

Let wel: Een stal biedt zeer beperkte beweging. In de vrije natuur loopt het paard tot wel 30 kilometer per dag, in een box slechts 60 meter. Boxen zijn dan ook alleen acceptabel als het paard dagelijks de gelegenheid krijgt tot vrije beweging in de wei of paddock en hij voldoende gereden wordt. Een dag op stal is geen rustdag voor je paard, het is een baaldag!

Bron: Boek Paard&Welzijn, uitgave KNHS
Beeld: Arnd Bronkhorst
Overname tekst en beeld niet toegestaan

Categorie: stalklimaat, ventilatie, paardenwelzijn

Ander Nieuws

  • Dagelijks poetsen levert veel voordelen
    Dagelijks poetsen levert veel voordelen
  • Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart
    Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart
  • Voervolgorde: eerst ruwvoer dan krachtvoer
    Voervolgorde: eerst ruwvoer dan krachtvoer