­ #Woensdagwelzijnsweetje Transport - KNHS

#Woensdagwelzijnsweetje Transport

Geplaatst op 06 november 2019

Een les bij de vereniging, een wedstrijd of een bezoek aan de dierenarts; er zijn allerlei situaties waarin het paard wordt vervoerd met een trailer of vrachtwagen. Het is uiteraard belangrijk om de reis zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Een reis met de vrachtwagen is voor paarden en de chauffeur vaak comfortabeler, dus als je in de gelegenheid bent een vrachtwagen te kopen en je vrachtwagenrijbewijs te halen, kun je die afweging zeker maken. De meeste paardensporters vervoeren hun paard met een trailer, daarom zal de focus van dit transport weetje ook op trailers liggen.

Een veilige rit begint met een veilige trailer. Schaf een degelijke trailer aan en laat jaarlijks de remmen, bodem, koppeling en banden controleren door een erkend garagebedrijf of erkende dealer.

Trailercheck

 • Controleer zelf voor elke rit of de koppeling goed is vastgezet of het steunwiel goed zit, of de losbreekreminrichting correct is vastgezet, of de verlichting in orde is en of de banden de juiste spanning hebben. Zet ook alvast de laadklep open en draai grendels door zodat ze onder de klep verborgen zijn. Uitsteeksels kunnen bij een misstap van het paard tot ernstige blessures lijden!
 • Maak dan de trailer klaar voor de reis. Haal de achterboom weg, zet de ramen op een kier en open het voordeurtje. Eventueel kun je een kleine beloning voor het paard klaarleggen in de voerbak. Krijgt het paard zijn volledige portie brok in de trailer, wacht na het eten dan minstens een uur voordat je gaat rijden!
 • Een hooinet geeft het paard wat afleiding tijdens de reis. Hang het niet te hoog, zodat er geen stof in de gevoelige luchtwagen van het paard komt. Maar hang het ook niet te laat, zodat er een hoef in verstrikt kan raken.
 • Het paard plast en mest prettiger op de trailer als er een laag strooisel op de bodem ligt.
 • Voor lange ritten of lange wedstrijddagen is het verstandig een emmer en een jerrycan met water mee te nemen. Zorg dat deze en andere spullen goed vastzitten en niet rondslingeren of vervoer ze in de auto.

 

Voorbereiding paard

Bereid dan het paard voor op de reis. Leg eventueel een dun dekentje op om hem schoon te houden. Bij kouder weer is een dikkere deken raadzaam, maar dek hem niet te warm toe! Wanneer de temperatuur buiten tussen de min 5 en plus 15 graden Celsius meet, heeft een ongeschoren paard het niet te warm en te koud. Let er wel op dat het niet tocht op de trailer. Controleer de sluitingen van de dekens zodat deze bij het laden nergens achter blijven haken. Je kunt de staart invlechten zodat deze schoon blijft. Zeker bij schimmels is dat de moeite waard.

Breng tot slot transportbeschermers aan. Het lijkt gemakkelijk om thuis alvast de kalkoenen in te draaien, maar hiermee kan het paard zich lelijk bezeren tijdens de reis. Doe dit dus nooit, (tenzij je een daarvoor geschikte kalkoenen beschermhoes gebruikt). Als je thuis de kalkoengaten goed schoonmaakt en er dopjes of ingevette watjes in stopt, kun je de kalkoenen er op het wedstrijdterrein snel indraaien.

 

In de trailer

Kan iemand je even helpen? Je kunt een paard namelijk het beste met z’n tweeën op de trailer zetten. Vraag iemand met ervaring om je te helpen en oefen een keer samen zodat je net als een team op elkaar bent ingespeeld. Schuif het tussenschot opzij zodat er meer loopruimte ontstaat en laat één persoon rustig met het paard de trailer ingaan. Dit gaat niet altijd zo vlot als hier wordt omschreven. Het laden kan zelfs behoorlijk wat problemen opleveren. Schakel in dat geval deskundige hulp in en voorkom ondertussen elke vorm van geweld, want dat maakt de situatie alleen erger. Bedenk dat een goede voorbereiding, een goede tijdsplanning en een rustige aanpak.

Om er zeker van te zijn dat je klaar bent voor vertrek doe je hieronder nog een laatste check:

 • Juiste papieren: Rijbewijs, kentekenbewijs auto en trailer, paspoort paard.
 • Begeleider geregeld
 • Controle trailer: Hooinet en strooisel, verlichting, banden, koppeling met de auto, borging achter- en voorstang, vergrendeling achterklep en deurtje, geen losse spullen.
 • Controle paard: Beenbescherming, eventueel deken, Halsterbevestiging met paniekhaak.
 • Reserve halster en touw
 • Watercontainer en emmer voer en extra hooi.

Goede reis!

 

Bron: Paard & Welzijn

Categorie: transport, welzijn, woensdagwelzijnsweetje, trailer

Ander Nieuws

 • De vier basisbehoeften van een sportpaard
  De vier basisbehoeften van een sportpaard
 • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
 • #Welzijnsweetje OCD
  #Welzijnsweetje OCD