­ 2 september KNHS College Tour Artrose bij paarden - KNHS

2 september KNHS College Tour Artrose bij paarden

Geplaatst op 14 augustus 2020

Esmee Smiet verzorgt op 2 september 2020 een KNHS College Tour over artrose bij paarden. Tijdens de College Tour van Esmee Smiet gaan we dieper in op artrose bij paarden, wat is de oorzaak, wat zijn de symptomen, hoe vaak komt het voor enzovoorts? Op deze avond zullen alle ins and outs en nieuwste informatie worden gedeeld over artrose bij paarden door Esmee Smiet, paardendierenarts en Europees Specialist Interne Geneeskunde van het Paard. Een echte aanrader om bij te zijn!

Wat is artrose?
Artrose is een chronisch probleem van het kraakbeen van het gewricht. Het is één van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid. Artrose zien we vooral in de benen maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen in hals en rug. Dankzij een gewricht kunnen botdelen soepel bewegen ten opzichte van elkaar. Het bestaat uit kraakbeen, het kapsel, gewrichtsvloeistof en twee botdelen. Aan het uiteinde van deze botdelen zit het kraakbeen. Het kraakbeen is glad. Het is een beetje elastisch en geeft daardoor schokdemping tijdens belasting. Het smeermiddel, de gewrichtsvloeistof, werkt ook mee aan het soepel langs elkaar bewegen van de delen. Het probleem is dat kraakbeen heel slecht herstelt. Het is niet goed doorbloed en groeit heel langzaam. Het slijt als meer beschadiging optreedt dan dat het herstelt. Die slijtage begint met heel kleine beschadigingen die hand in hand gaan met ontsteking in het gewricht. Door de ontsteking wordt ook de gewrichtsvloeistof meer en wateriger. Dit is aan de buitenkant te zien als overvulling van het gewricht. Dit leidt weer tot minder soepel langs elkaar heen glijden van het kraakbeen, wat leidt tot meer beschadiging. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin het kraakbeen alsmaar dunner wordt en de ontsteking zichzelf onderhoudt. Het gewricht beweegt steeds minder soepel en raakt meer overvuld. Dat veroorzaakt pijn. Die uit zich in kreupelheid. Als de kraakbeenafbraak verder doorgaat, zijn soms zelfs onderliggende veranderingen van het bot mogelijk. Dit langdurige en chronische proces noemen we artrose. Leer er alles over tijdens de KNHS College Tour!

Datum: 2 september 2020
Locatie: NHC Ermelo, Foyer (ruimte boven FNRS)
Tijd: 19:00 uur – 21:00 uur
Prijs leden: € 30,-
Prijs niet-leden: € 40,- (Voor €25,75 ben je een heel jaar lid van de KNHS en kun je profiteren van heel veel voordeel. Klik hier voor meer informatie)
Theoriepunten voor licentiehouders: 50 theoriepunten op de basiskwalificatie

Inschrijven

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door onze partner in Paardenwelzijn Boehringer Ingelheim Animal Health.

Categorie: KNHS College Tour

Ander Nieuws

  • Data Indoorkampioenschappen 2023 bekend!
    Data Indoorkampioenschappen 2023 bekend!
  • Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
    Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
  • KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
    KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’