­ 5 Hippische Helden uit Zuid-Holland - KNHS

5 Hippische Helden uit Zuid-Holland

Geplaatst op 30 januari 2020

De KNHS-regio Zuid-Holland is onze Regio van de Maand. Nadat we eerder de regio zelf onder de aandacht brachten en vervolgens een bijzondere KNHS-vereniging eruit hebben gelicht, is het nu tijd om vijf zogenaamde Hippische Helden uit de regio in het zonnetje te zetten. Maak kennis met de zevenjarige ‘winstpuntenmachine’ Nicky Tenwolde, het zeer geroutineerde springjurylid Jan Willem Körner, eventer en vlogger Tijn de Blaauw, de super B-pony Zilver en de paardenfamilie Everse.

5 winstpunten tijdens allereerste KNHS dressuurwedstrijd
De zevenjarige Nicky Tenwolde heeft afgelopen seizoen voor de eerste keer deelgenomen aan een KNHS-dressuurwedstrijd in de klasse B met de zesentwintigjarige pony Mervyn. En dat pakte bijzonder goed uit. Zowel amazone als pony kwamen de ring in en gingen ervoor….

Nicky had tot dat moment met haar eigen pony meegedaan met een aantal Bixie wedstrijdjes maar zei al snel tegen haar moeder dat ze dat eigenlijk maar saai vond. Ze wilde liever een proefje waarin ze mocht galopperen. De ouders van Nicky, Esther Boonstoppel en Bob ten Wolde, beiden niet onbekend in de hippische wereld, werden getipt dat de meisjes die Mervyn reden te groot waren geworden en dat Mervyn nog bruist van energie. “Toen zijn we maar eens kennis gaan maken,” zegt Esther. “Ik zag de pony en dacht: ‘Die kijkt wel heel wakker de wereld in. Zou Nicky dat wel durven?’ Ze stapte erop en ze dachten allebei: ‘Nou we gaan!’ En zie het resultaat.”

Nicky is weliswaar tussen de paarden opgegroeid, maar is voor een zevenjarig meisje bijzonder fanatiek. Elke dag wil ze met Mervyn en haar eigen pony aan de slag. Soms moet haar moeder haar even terugroepen, want: “een meisje van zeven moet ook nog lekker kunnen spelen.”


Nicky Tenwolde en haar pony Mervyn

Ruim 50 jaar KNHS Springjurylid
Jan Willem Körner werd na een examen bij de toenmalige Nederlandsche Hippische Sportbond in juni 1968 (!) toegevoegd aan de lijst van springjuryleden van de NHS. Velen kennen hem waarschijnlijk door o.a. zijn verschillende functies voor de nationale en internationale hippische federatie en natuurlijk zijn lange verbondenheid aan het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manège. Op vele internationale concoursen was Körner internationaal springjuylid. Met al dat reizen is hij inmiddels gestopt. Tegenwoordig beperkt hij het jureren tot de KNHS-springwedstrijden die op de Rotterdamsche Manège plaatsvinden en is hij vooral op de bok te vinden. Zodra het weer het toe laat spant hij zijn paard Frits in en maakt hij een tochtje in Rotterdam en omgeving. En natuurlijk geniet hij nog steeds volop van de paardensport tijdens het CHIO Rotterdam. Als we Jan Willem Körner vragen of het bijzonder is om ruim 50 jaar jurylid te zijn, antwoordt hij: “Zo bijzonder is dat niet, je moet gewoon zorgen dat je blijft leven, dan gaat het vanzelf…!”


Jan Willem Körner (Foto: Liesbeth Foppen)

Succesvolle jonge eventingruiter en vlogger 
Misschien ken je hem wel van zijn YouTube kanaal Gekke Tijn. Tijn de Blaauw is pas veertien jaar oud. Hij zit in de derde klas van het VWO en is binnen één jaar doorgedrongen tot het B-kader eventing bij de pony’s met Orchid’s Megan. Tijn hoopt op een teamplek voor het komende EK Eventing in het Poolse Stzregom. Naast paardrijden maakt Tijn graag filmpjes. Op z’n eigen YouTube kanaal ‘Gekke Tijn’ zet hij elke week een filmpje online over de belevenissen met de pony’s.

Tijn heeft allerlei sporten gedaan, onder andere voetbal, judo en wielrennen, maar hij rijdt het liefst op zijn pony’s. Hij begon op de manege in Bodegraven en kreeg na een tijdje pony Hunter (door hem Eppie genoemd). Met begeleiding van Nathalie Hoogendoorn gingen Tijn en Eppie deelnemen aan spring- en dressuurwedstrijden. Ze behaalden hele goede resultaten en werden onder meer regiokampioen in de klasse Z springen.

Het allerleukste vindt Tijn eventing; lekker hard galopperen en springen over mooie hindernissen in de natuur! Omdat hij met zijn C-pony Eppie niet internationaal kan starten, is D-pony Orchid’s Megan erbij gekomen. Samen met z’n vader heeft Tijn nu een mooi trainings- en wedstrijdschema gemaakt voor 2020. Maar ook plannen ze zorgvuldig zijn schoolwerk. Tijn heeft een topsportformulier ingevuld en krijgt dus de gelegenheid om sport en school te combineren. Wij blijven hem volgen!


Tijn de Blaauw en zijn pony Orchid's Megan (Foto: ESVEO fotografie)

Zilver; Afstamming onbekend maar prestaties ongekend!
Zilver is een B-ponymerrie van 1.26m hoog, waarschijnlijk geboren in 2002, van onbekende afstamming. Zissely van Bercum kreeg Zilver van haar ouders in januari 2006. Door de vorige eigenaren was ze gevonden op een paardenmarkt in Belgie en bleek ook nog drachtig te zijn (een grote verrassing toen er opeens een veulentje naast de pony stond). Over haar geschiedenis is verder niets bekend. Zilver was wel zadelmak en Zissely heeft haar opgeleid naar het M2 dressuur en het L springen. Daarnaast is ze beleerd voor de wagen, iets waar ze ook super enthousiast van wordt!

Zissely is met Zilver zeven keer kringkampioen dressuur geworden en zesmaal regiokampioen. Op de Hippiade is een bronzen medaille hun hoogste resultaat. Na zo’n 100 winstpunten in het M2 werd Zissely te groot voor Zilver. Er werd een nieuwe amazone gevonden in Eline Beekman. Zij bereikte Zilver ook de klasse M. Het duo werd driemaalmaal kringkampioen, even vaak regiokampioen en ook derde op de KNHS Kampioenschappen. Na Eline herhaalde zich dit alles met Anne-Sophie Sueters. Zij werd met Zilver viermaal kringkampioen en regiokampioen, en eindigde ook altijd in de top 3 op de nationale kampioenschappen! Laila El Habri heeft daarna met Zilver tot het L2 gereden en werd driemaal kringkampioen en eenmaal regiokampioen. Op dit moment wordt Zilver gereden door het negenjarige neefje van Zissely, Rens Meijer.

Zissely vertelt zelf vol trots over haar Zilver: “Ze is echt een showbeestje en het allerleukste vindt ze het op wedstrijd gaan vindt. Wanneer ze door heeft dat er een proef gereden moet worden, zet ze haar beste beentje voor en geeft ze net dat beetje extra. Ze heeft ook humor. Na het groeten, groet ze regelmatig even mee met haar eigen hoofd. Veel jury's moesten daar toch wel om lachen. Zilver is uniek. Ik zou haar voor geen goud kunnen missen!”

Foto: Toppony Zilver

De hele familie succesvol ‘in de paarden'  
Op het laagst gelegen plekje van Nederland (meer dan 7 meter onder NAP), in Waddinxveen, vind je de Jacobshoeve. Daar heeft de familie Everse hun paardenbedrijf. Mario en Mischa Everse, beiden ooit als hobbyruiters begonnen, hebben inmiddels met succes al vele springpaarden opgeleid. De meest bekende springtoppers zijn Olympisch kampioen Big Star en Zinius van Harrie Smolders. 
Moeder Mischa heeft zelf internationaal gereden, traint nu de paarden en start nog nationaal en regionaal met de springpaarden van Stal Everse. Dochters Mila (14) en Senna (15) treden al behoorlijk in haar voetsporen. Mila werd vorig jaar Nederlands kampioen (foto) en Senna heeft bij de Children al een EK gereden en rijdt nu bij de Junioren. Moeder Mischa: “De meiden zijn super fanatiek en hebben het natuurlijk al heel jong meegekregen. Ze hebben elk twee goede paarden en door de kennis en ervaring van hun ouders best een goede uitgangspositie, maar ze moeten het uiteindelijk toch zelf doen. En het niveau is best hoog… Toen ik vijftien was, poetste ik nog manegepaarden en had aanvankelijk maar één paard, waar ik het mee moest doen. De tijden zijn best wel anders.”
Vader Mario is vooral de man achter de schermen. Hij houdt zich bezig met de fokkerij en de in- en verkoop. De hele familie Everse is elke dag vol overgave bezig met het opleiden van springkampioenen. Zowel de paarden als de jonge amazones van de Jacobshoeve zijn de moeite waard om in de gaten te houden! 


Mila Everse tijdens het behalen van de Nederlandse titel


Lees hier de eerder verschenen verhalen over de KNHS-regio Zuid-Holland en over KNHS-vereniging De Hoge Devel.

Met dank aan Anita Lussenburg, PR en communicatie voor de KNHS-regio Zuid-Holland.

Categorie: Hippische Helden, Regio Zuid-Holland, Regio van de maand, pony's

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
    Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders